lle de france rasa ovaca

23tflzd.jpg

2rooowg.jpg

2ezl3th.jpg

Alo ovcari;

ide li netko sutra(cetvrtak 20.05.) na sajam ,ja dolazim,pa da se upoznam sa nekim,da ne prodjem 300 km, a
ne upoznam nijednog clana foruma!?

IDF na sajmu je bio prilicno los...samo 2 grla po meni vrede nesto... a to su ova 2

30utykg.jpg

8x8zfl.jpg

a ovaj je bolji,samim tim je i sampion sajma
a10601.jpg

2clclc.jpg

Ajde ga slikaj aparatom mada i ovako izgleda dobro
Post je spojen: [time]1274387630[/time]

cestitam obrovcanima na tituli za ovna i najbolje stado za IDF.Kupio sam od vas musko jagnje za priplod pre dva meseca i nadam se da ce biti barem blizu sampiona

krcedinac je napisao(la):
Ovaj drugi ovan je moj.
Mislim da je kolega @Sika pogresio i da su u pitanju tri a ne dva grla i da je na drugoj fotografiji Culeticev ovogodisnji sampion, inace sin Grujicevog "Miska" koji je pre nekoliko godina takodje bio sampion NS sajma (naravno mislim na idf rasu).

kolega nisam pogresio 100%...na prvoj i drugoj slici je jedan ovan a na trecoj i cetvrtoj drugi ovan koji je sampiona sajma... sto se tice ovoga da su ove prve dve slike razliciti ovnovi moze se videti da nisu i prema polozaju ove ovce koja lezi ispred...slikano je u vrlo kratkom vremenskom periodu...tj slika za slikom...vreme se vidi u donjem desnom uglu.. :ppozdrav:

Izvinjavam se kolega, moja greska.Znam puno i o jednom i o drugom i posto nisam bas impresioniran ni jednim, otuda i ova pogreska.

Bio sam prvi put na NS sajmu. Sajam je veliki,ima stvarno svega,jako dobar i veliki sajam.
E sad meni su najinteresantnije bile ovce, @dejan26 me malo uplasio kad je bio razocaran izlozenim ovcama.
Mogu reci da ja nisam razocaran,mozda iz razloga sto nisam ni ocekivao nesto spektakularno,jedino mogu da kazem
da sam ocekivao nesto vise kod rase IDF,koja me najvise i interesuje. IDF je tamo bio recimo prosjecan,nista da odskace od te prosjecnosti,mislim da u Srbiji ima daleko kvalitetnijih grla,al ti ljudi vjerojatno ne zele izlagati.
Virtemberg je O.K. Miljkovici su imali krasne ovce,bilo je jos nekoliko dobrih izlagaca,tako da je ta rasa bila dobro predstavljena,neznam sta se dejan26 tako razocaro i uzrujo,teksel je isto bio O.K.
Znam ja da Evropa ima nesto drugo i da su poodmakli,al i ovo je O.K. ako se zna sa kakvim se problemima srecemo mi na EX YU prostorima,mislim od trzista,pa komplikacija sa uvozom i jos stotine cuda za koja stranci nisu ni culi.
Kod nas je tesko nabaviti kvalitetna grla i zapoceti neki selekcijski rad,jedini spas je uvoz i osvjezavanje krvi.
Drago mi je da sam se upozno sa kolegama sa foruma,sa Zemunom sam i pricao,mogu samo za njega da kazem ukratko kao covjeka:svaka cast. Miljkovice sam samo pozdravio jer su imali stalno posla sa posjetiocima...

Evo par slika IDF-a sa sajma:
24kz1om.jpg

6frskp.jpg

34rezra.jpg

6j2emw.jpg

@nicolai

kolega nzm da li si dugo u ovcarstvu...ali kazes da je onaj W sa sajma dobar...a to znaci da ocigledno nisi vidjao ovce i ovnove koji su bili pre 3-4 godine...ovaj sada W (znaci govorimo o izlozenim) nije ni blizu W koji je bio predhodnih godina...ovce su mnogo neujednacene (sto znaci da uglavnom nije cista krv)...ima par grla inace ostalo je katastrofa...nego odo ja malo OFF ...ali se izvinjavam... ::namigivanje::

Prijatelju,ovo mi je prvi NS sajam,inace u ovcarstvu sam odavno,nekih 10-15 godina,a sajmova i izlozbi sam proso
podosta. Inace viđao sam ja vrhunske ovce,pogotovo Virtemberg,ovdje kod mene je covjek koji uvozi vrhunska grla iz Njemacke vec 15 godina i ima izuzetna grla i ujednaceno stado itd itd... Ja sam od njega uzimo ovnove par godina i ukrsto solcavsko jezersku rasu itd.
Nisam mislio za sve ovce na sajmu da su odlicne i da mi se sviđaju,ali kod par izlagaca ima sta da se vidi,nego vidim da ljudi tu kukaju kao da je sve tragedija,boze dragi pa ovo je sajam i ima svasta,ima boljeg i manje dobrog,al nije to tako crno kakvi su komentari. Inace vani na izlozbe ljudi vode posebno njegovane i pripremane ovce,a ovo u NS
je realnija slika,tu ima prosjecnih grla,a vani na sajam ide samo vrhunsko,sto ne znaci da su im sve ovce takve imaju i oni svakakvog zla i neujednacenosti samo oni to nevode na izlozbe, kad dodjete u stalu imate osjecaj da niste kod gazde koji je izlago na izlozbi.
Vani izlazu samo ljudi koji se bave selekcijskim radom,a kod nas izlazu ljudi i koji uzgajaju i prodaju jagnjad za klanje,znaci prodaju merkantilu,tako da nisu cisto selekcijskog tipa uzgoja,tako da ima dosta razlika,ali i NS sajam nije aukcija niti izlozba tog tipa,to je sajam i to je to.
Tako da NS salje realniju sliku ovcarstva sa terena od izlozbi u inozemstvu,e sad da li je to cilj izlozbi i ovakvih sajmova,to je druga stvar!?

dobro vece svima

dali neko zna druga i treca slika sa sajma sto ubacio nicolai kolko je ovo staro

hvala na odgovoru

veliki pozdrav za sve na forumu ::vino::

Neznam kolko je staro,jedino da pitas gazdu.
Mislim da su ovce na tim slikama od gazde iz Kukujevaca pa se raspitaj.

Evo ar slika mojih IDF ovčica,koje dosta dobro rastu i napreduju:

Stare su nekih 4 mjeseca u prosjeku.
Kako Vam izgledaju?
Jel po Vašem mišljenju zadovoljavaju standarde IDF rase?(he he naravno da sam mislio
na standarde IDF-a koji za sada vaze na prostorima ex Juge,jer nemožemo se uspoređivati sa onim u EU,al se nadam da cemo ih uskoro dostić).

jagnjici su super :D samo sto u njima ima sharole krvi...onaj sto ti prodo radi na grudima i butu :D
samo je trebo cistim IDF to da uradi a ne ovnovima sharole a proda ti ciste IDF. :ppozdrav:

Nazad
Vrh