LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

BT50 ima dva karburatora koji se razlikuju a nove dizne su jako lose kalibracije.Mucio sam se sa njima dugo na mom BT davno dok nisam nasao polovnu dobru i resio problem. Pojacan ler i neprimanje gasa moze biti uzrok malog nivoa goriva u karburatoru ili je dizna previse mala.Iglica isto tako podesava glavni protok goriva i probaj da spustis nize onaj osigurac za jedan stepen pa probaj

Prvo moras da razjasnis sta se desava kad dodas pun gas. Da li se cuje ono booooo i motor se gusi i gasi, ili sitno trokira ali se negasi? Velika je razlika posto ako se gusi onda je malo goriva (mala dizna, iglica previse spustena dole, mozda nemas filter vazduha...), a ako sitno trokira, i nema lep takt onda je puno goriva koje nemoze savladati i resenja su skroz kontra.

Pitam te ovo da ti nebi predlagali pogresna resenja pa da bude problem, T-15 je veoma osetljiv na pravu podesenost karburatora, ako je smesa iole siromasna veoma lako se moze desiti da "zacvika" tj da zariba cim dodju topliji dani, posto on nema prisilno hladjenje kao APN. Fabricka dizna na T-15 je 75, 80 je za BT mada su ove iz male privrede veoma lose kalibrisane, i uglavnom nije mera koja pise na njoj.

Da bi ti najbolje pomogli snimi simptome koje motor ima i posalji snimak, tako ces dobiti najpouzdaniji odgovor.

BT50 ima dva karburatora koji se razlikuju a nove dizne su jako lose kalibracije.Mucio sam se sa njima dugo na mom BT davno dok nisam nasao polovnu dobru i resio problem. Pojacan ler i neprimanje gasa moze biti uzrok malog nivoa goriva u karburatoru ili je dizna previse mala.Iglica isto tako podesava glavni protok goriva i probaj da spustis nize onaj osigurac za jedan stepen pa probaj
Prvo hvala na odgovoru.I ja sumljam da nema dovoljno goriva u karburatoru.Evo sta mi se desilo juce.Upalio sam motor posle onog ciscenja rezervoara i na punom gasu radi malo vise nego na leru.Otisao sam do grada i vratio se kuci posle 2 sata otprilike.Ja upalim iz prve bez imalo dodavanja gasa,radi normalno i prima gas extra posle dva minuta isto kao pre moras pun gas da bi odrzao motor da se ne ugasi.Ja sam hteo da menjam diznu ilge jer je neko od prethodnog vlasnika skroz uoblicio diznu gde ide 8mm kljuc.Inace je ona ovako kad gledas ok.Original je jer pise veliko B na njoj sto verovatno znaci bing.Meni je sad osicuran na iglici na srednjoj rupici,kolko sam shvatio treba da je stavim na donju.

- - - - - - - - - -

Prvo moras da razjasnis sta se desava kad dodas pun gas. Da li se cuje ono booooo i motor se gusi i gasi, ili sitno trokira ali se negasi? Velika je razlika posto ako se gusi onda je malo goriva (mala dizna, iglica previse spustena dole, mozda nemas filter vazduha...), a ako sitno trokira, i nema lep takt onda je puno goriva koje nemoze savladati i resenja su skroz kontra.

Pitam te ovo da ti nebi predlagali pogresna resenja pa da bude problem, T-15 je veoma osetljiv na pravu podesenost karburatora, ako je smesa iole siromasna veoma lako se moze desiti da "zacvika" tj da zariba cim dodju topliji dani, posto on nema prisilno hladjenje kao APN. Fabricka dizna na T-15 je 75, 80 je za BT mada su ove iz male privrede veoma lose kalibrisane, i uglavnom nije mera koja pise na njoj.

Da bi ti najbolje pomogli snimi simptome koje motor ima i posalji snimak, tako ces dobiti najpouzdaniji odgovor.
Radi kad dam pun gas malo vise nego na leru kao sto sam napisao,i kad ga tako drzim i ubacim u prvu odma se ugasi.Kvacilo nisam pustao.

Ako moras dodati pun gas da bi odrzao motor da radi onda ti najverovatnije preliva karburator, ima previse goriva i fali mu vazduha pa se gasi, kad dodas pun gas dajem mu vazduha i zato radi, naravno ako vec kazes da radi prva 2 min uredu, dok nenalije goriva. Sta se desava kad ostavis odvrnutu slavinicu za gorivo, da li posle nekog vremena krene da curi gorivo van karburatora?

Iglica fabricki stoji tako da je seger osigurac u prvom zljebu od gore prema dole, znace ne u skroz gornjem nego u prvom dole.

Karburator ne preliva.Kad radi jedva da primecujes da ide gorivo kroz predfilter koji sam ugradio posle ciscenja rezervoara.kao da ne povlaci kolko mu treba da bi dobio na turazi.

- - - - - - - - - -

Razmisljam da probam sa karburatorom od imt 506 da vidim kako se ponasa.

99% da si zeznuo stelovanje odnosa vazduha i goriva za ler diznu i (ili) kolicinu goriva na centralnoj dizni koju regulises prstenom na iglici. T15 i BT su jako osetljivi na to. Ako ne mozes da prepoznas tacno sta je, odvrni svecicu, ona ce ti mnogo reci.

Evo sad sam ga upalio.Upalio sam na kurblu bez gasa i radio je normalno 1 min i onda je poceo da se gasi.I opet moram da drzim pun gas da bi radio.Svecica je dosta puta znala da zamasti.

- - - - - - - - - -

Ako neko zna kako ste steluje karburator na petnaestici neka pise ako moze.Hvala.

Sa kojim uljem pravis mesavinu i koliko %?

Stavi manju diznu za pocetak, pa probaj, pa ako je gore stavi vecu diznu pa probaj... Stelovanje karburatora je posebno za svaki motor, kao prvo neznamo ni kakav filter imas, ni da li je nesto radjeno na masini ili nije, jako puno faktora utice na stelovanje karburatora... Uclani se na tomos forum, tamo imas dosta stvari za procitati vezano za stelovanje i smesu, posto ima puno da se pise lakse ti je da tamo odes i sve procitas.

Drugari moze li mi neko od vas pomoci....
Naime imam tomos automatik 3m crveni.. kupljen na aukciji od masinske skole pre 8god.. tamo je sluzio kao pokazni(upali ugasi) a od kako je kod nas dal jee cale presao maksimalno 30ak km...
Dakle tehnicki nov...
Ali je problem sto nema papire...nikad nije registrovan niti izlazio u saobracaj(osim sto je cale vozio-bez papira)
Zanima me da li bi mu se mogli uraditi papiri nekako... jer ima malo musterija ima koji bi uzeli bez papira....
Zaanima me jer bih da ga prodam... ja ne vozim,a zao mi da ga prodam kao obicnog bez papira jer ovaj je nov i ne moze ici po istoj ceni kao "istrosen" kolega... makar je to moje misljenje...mozda gresim....
Inace koja bi bila cena ovakvog motora?
mozete i pp poslati....
Unapred hvala...

Prepostavljam da imaš ugovor od škole, fakturu da je novac uplaćen na račun škole ili nešto slično. To bi moglo biti dovoljno.

Ako si imao ponuda prodaj ga, i da nabavis papire on nema tablicu, a registracija za njega je oko 50 eura sa novom tablom i saobracajnom.
Kako hoces, il da ga registrujes pa podigne cenu itd, oni se krecu oko 100/200 eura,

Нови закон је тачно дефинисао да АПН6 иде на беле таблице (куће техн. прегледа добили допис из МУП-а) а видим да многи успевају да добију жуте табле а то значи ко има среће да добије жуте тај може и даље да вози са Б категоријом одн. АМ. Док онај који нема среће мора да полаже у ауто-школи за нову категорију. Луда кућа ова држава.

A APN4? Ja još uvek vozim na one stare tablice...

(Po logici bi trebalo da je isto kao i APN6, ali ako nije k'o da bi to bilo jedino nelogično kod nas.)

Ja taj njihov zakon nerazumem, koliko sam se raspitao sve zavisi od mesta, opstine, U Beogradu se apen 4,6, voze na zute table, a u Novom Sadu na bele. Gledaju max, brzinu svi koji idu vise od 45 spadaju u A kategoriju. E Apen zbog 3km, spada u A kategoriju, ako treba da polazem za A onda necu da vozim tomosa vec nesto vece i jace.

Sve sem Automatika i mislim AOSa ide na bele table i potrebna je A1 kategorija da bi se vozio. Iz tog razloga sam i prodao APN6, imam polozenu A kategoriju, i imam veci motor i skroz mi je glupo registrovati APNa kao motocikl kad se nemoze ni porediti sa njim... Bio je registrovan dve godine na zute table i onda mi nisu hteli uraditi tehnicki i kraj.

APN mladji od 2002 godista (mislim, nemogu tvrditi) ide na zute table zato sto u njihovom tehnickom uputstvu pise da je max brzina 45kmh, samo vam je potrebna potvrda koja se prikazuje na tehnickom pregledu. Ko ima stare "trajne" tablice nek nista nedira, dok traje traje...

Imam jedno putanje u vezi tomosa 15slc.Pukao mi je lanac pre nekoliko dana i kupio sam novi ali nece da nalegne na zadnji zubcanik,mislim da je los korak na novom lancu.Na kutiji od novog lanca pise 415H-94L.Ako neko zna koji je korak lanca neka pise treba mi hitno da bih ovaj menjao.

Nazad
Vrh