LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Problem je resen kupio sam prednji i zadnji zubcanik juce i danas je naredjen lanac.hvala na odgovorima

APN mladji od 2002 godista (mislim, nemogu tvrditi) ide na zute table zato sto u njihovom tehnickom uputstvu pise da je max brzina 45kmh, samo vam je potrebna potvrda koja se prikazuje na tehnickom pregledu.
цитирам: "model APN6 do 2010 imao fabricki projektovanu brzinu od 49 km/h sto je bilo u skladu sa tadasnjim zkonima i pripadao je grupi L1 (moped)."

Poslednja izmena:
Jel zna neko gde mogu naci povoljno delove za T-12?Imam 2 komada ofarbao sam ih kako sam znao ali motor mi je zakucao pa mi trebaju delovi tipa Klip-karike,rolovanje radilice,lamele...

Imam jedno pitanje.Da li da stavljam na moju 15 cilindar glavu i dekle od 14 da bih imao hladjenje posto meni je vise voznja uzbrdo po makadamu znaci 1 i 2 nekad 3 al ima i ravnica nije samo brdo da se razumemo.da li da to hladjenje uradim ili da je samo uradim sa stardandnim cilindrom od 15.Moracu zimus da radim generalnu i da menjam radilicu jer mi je obleteo magnet jednom kod mene al kaze majstor da je to renije bilo lose stegnuto i da je zbog toga obleteo magnet.Za sad radi sve ok,ali hocu da smem da se usudim da idem 20-30 km da ne razmisljam.

Danas se ponovio sa apencem.
20150915160928.jpg
20150915161045.jpg

Неподерива машина. Мој је годину дана старији и ниједног квара до данас а не силазим са њега. У здрављу га возио.

Domet oko 40km znaci 40 pri najmanjem gasu malo je to i nema neku max brzinu,ima po Youtubeu dosta klipova o el biciklama.Mogli su dati jos koju informaciju da li ima elektroniku pa da puni bateriju pri kocenju na nizbrdici itd.Firma je iz Poljske fabrika u Kini (nisam ni sumnjao).
-------------------------------------
Koliko bi me kostalo sredjivanje Tomosa automatika 81 godiste nije mnogo vozen ali dugo stoji,isplati li se uopste da ga radim (komplet paljenje,karburator,karike 90% da su zapekle od stajanja, lezajevi i ko zna sta jos kad se otvori).

sremac106
Nezahvalno je govoriti koliko bi koštala opravka, jer se ne zna uopšte šta mu (SVE) fali?
Od ovoga što si nabrojao:
Komplet paljenje (crno) na Vašaru u Rumi možeš da nađeš do 1.000 dinara POLOVNO (magnet, bobina, plus namotaj, kondenzator i platine)...
Klip NOV (sa karikama) je oko 800 dinara (zavisi od obima, tj. broja), ležajevi radilice NOVI su oko 200 dinara po komadu...
Reparaciju karburatora uradiš sam, ostaviš ga u razređivaču par dana, pa posle izduvaš nečim, kupiš šiber i plovak (ako ne valja), diznu, namontiraš i terajjjj...
Sad sam skoro radio čoveku iz susednog sela komplet remont Automatika A3, kupio ga polovnog pa ništa na njemu valjalo nije...
Komplet instalacija, nov prekidač, paljenje prepakovao i odmah ugradio nov kondenzator i platine, polovnu bobinu original "Bosch", prednju i zadnju kočnicu, sve sajle promenio, karburator očistio i samo nov šiber ugradio, rezervoar očistio od rđe i prljavštine kojekakve...
Radio sam par dana, kada sam imao vremena...
I sve to za 3.000 dinara, moje "ruke"...
E da ga j...m ako je to puno...
Ako radiš sam, svakako ta stavka ostaje tebi u džepu, a opet imaš motorče da se vozaš po selu, koje troši k'o upaljač, a nije potrebna ni posebna Kategorija (A1) kao za APN-ca (koga imam ali NE SMEM da se vozam, previše, okolo) kome je potrebna, samo ga registruješ (ako je tvoj) natakneš kakvu kacigu na glavu, i Bog da te vidi...
Ozbiljno se bavim mišlju da kupim kakvog Automatika pa da ga sredim komplet i registrujem,za svoje potrebe,da ne mislim više na ovu bandu,oće li me gde sačekati i naplatiti harač!!!
Žao mi samo što onda moram da se rešim APN-ca a tako sam ga lepo sredio, da je pouzdan i siguran , a i brzine mu ne manjka...
Kako li ću da pređem "s konja na magarca" i vozam se "prdavcem" (bez uvrede)?

Nije to skupo kad se sabere nego nisam imao predstavu koliko kosta, tomos je imao problem od samog pocetka (kupljen nov)ide lepo neko vreme stane zamenim svecicu i opet teraj dok se ne pregreje svecica.Neko mi rece da to zbog paljenja.
Hvala:cao:
Vecinu stvari bi sam uradio samo ako imam alat,za lezajeve verovatno treba radapciger.

Nema na čemu...
Radapciger ti NE TREBA za ležajeve radilice, nego za demontažu magneta, i to ima dve vrste: takozvana "kraba" sa tri kraka (klasična), a ima i original sa navojem koja se uvrne na sam magnet i kontra nartkom se lako skida ključem 17...
Svećica ti se može grejati iz više razloga, nekvalitetna (žnj klasa), kondenzator na paljenju ili neadekvatan zazor na platinama (možda i još koji)...
Ne treba ti nikakav poseban alat, samo neko osnovno predznaje o radu dvotaktnog motora...
Ako se odlučiš da radiš, svakako ti stojim na raspolaganju savetima...
Imam gomilu Priručnika za skoro sve Tomos motore manjih kubikaža...
Automatike, APN-ce, 12-ce, 14-ce, 15-ce...
Inače posedujem Tomos T-12 Kolibri iz 1966. godine, kao i APN-4 iz 80. i neke...
I ogromno iskustvo u popravljanju istih...

Nazad
Vrh