LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Ima li mnogo posla majstor i da li mora da rasklapa "pola" masine da bi mi ubacio 5 brzinu? Kad putujem malo dalje bas mi fali 5 a kupio sam tu brzinu davno ima bar nekoliko godina.

Mora da rasklopi "pola" mašine. Na snopu menjača su poređani zubčanici i umesto pete brzine je fabrički ubačena čaura. Izbaci se čaura i ubaci se zubčanik pete brzine.

Mora da rasklopi "pola" mašine. Na snopu menjača su poređani zubčanici i umesto pete brzine je fabrički ubačena čaura. Izbaci se čaura i ubaci se zubčanik pete brzine.

I obavezno se vodi racun da se zupcanik od 5. brzine montira tako da kandze u koje ulazi stift stoje sa spoljne strane do velike podloske jer ima strucnjaka koji okrenu kontra pa onda izbacuje iz brzina.

@MONTOYA

Ta naopako kurirskom da saljemo kad smo blizu. Samo da ja imam viska vremena, lako bi mi to resili..

@MONTOYA

Ta naopako kurirskom da saljemo kad smo blizu. Samo da ja imam viska vremena, lako bi mi to resili..

E sad sam se baš naoštrio da mi ti središ motor kako misliš da treba! Nije problem što sad nemaš vremena, mogao bih ja da sačekam da dospeš od poslova, samo ako ti hoćeš da radiš. Nije mi to tako jako hitno...

Drustvo jedno pitanje.... Nije bas za ovu temu ali neznam gde da postavim...

Danas nabavio jednu Tomos pumpu za navodnjavanje (jako povoljno).. Uzeo sam je od vlasnika koji kaze da je samo JEDANPUT koristio i tako je godinama stajala na tavanu.. Uzeli se u pricu o tim Tomos pumpama i pala je trgovina...

Uzeo sam je i kod kuce odmah rasturio i iznenadio sam se u kakvom je stanju masina!!!! Kao nova nije lagao kad je rekao da je samo jedanput radila na kratko... Svi delovi su kao novi.. Ali uopste ne baca vrnice!!!! Ma ni najmanje!!!

Neznam sta bi moglo da bude?? Napravih jedan inprovizovani radapciger za vadjenje magneta i rasturio to... Magnet izgleda kao nov (sasvim malo zardjao) platine su bile spojene tako da kad pocimam kanap da upalim uopste se nisu odvajale,ja sam to prestelovao i ono opet jok!!!!

Sta bi to moglo da bude??? Da nisu samo platine crkle??? Ili je crkla kompet ta elektornika???

- - - - - - - - - -

Da nije crko ovaj magnet??? Ali kontam sta tu ima da crkne??? :sta:

060814200944.jpg

Ili da zamenim ovo komplet??? Neznam ni kako se ovo zove gde se nalaze platine... A Misovi su sredili kabal koji vodi do svecice!!!!

060814200913.jpg

Isplati li se ovo popravljati???? Koliko li kosta taj deo gde se nalaze platine???
Ja imam jos jednu Tomos pumpu ali mi je mrsko da je rasturam da bi probao ovu da vidim u cemu je kvar!!!! Pre bi kupio nove delove i osposobio i ovu jer je u MNOGO boljem stanju nego moja koja se naradila i od kad je kod mene posebno kad je bila ova poplava....

Dobro ne zalim kupio sam je za bagatelu delovi vrede mnogo vise,a iskren da budem mislio sam da je neka sitnica sto nece da upali... ::sramota::

Sad vidim da necu uspeti bas sve da popravim samo srafcigerom.. :haha: Kakav je to kondenzator za "belo paljenje"??? I kakav je sad trenutno na njoj???

Ja se izvinjavam sa ovime stvarno slabo baratam... ::sramota::

Kondenzator je ovo iz cega izlazi kabal za svecicu???

I jos nesto sam zaboravio...

Kad sam rasturao i izvukao magnet pa zatim to plajenje primetio sam sledece!!!! Crna zica je bila zakacena za jedan sraf to jest masu,ali zuta zica nije nigle bila spojena ali se sama spojila sa masom!!!! Posto nije bila ni izolirana ni nista!!!!

Da nije mozda uzrok ona sto ne baca varnice??? Ta zuta zica koja nije bila izolirana vec fabricki samo tako ostavljena ali ona se ipak nekako spojila sa masom unutar????

Vidi se na slici ta zuta zica tako je bila unutra spojena sa masom!!!

Kondenzator ti je ovo što je na njega zalemnjene žica, taj valjčić između bobine i namotaja. Ne bi smelo da bude kratkospojeno masa i + (žuta žica). Ušteluj paljenje, izoluj žicu i opet probaj jer kada spojiš + i masu onda simuliraš dugme za gašenje. Ako nije ni to onda kondenzator menjaj. Odlemi žice sa njega, kupu isti, uguraj ga u ležište i ponovo zalemi žice. Ako ni tada ne pali onda menjaj bobinu (ovo iz čega izlazi kabel za svećicu) e tek onda ako ne upali onda nije do struje.

Ja bi ipak zamenio ovo iz cega ide kabal (bobinu) za svecicu jer je kabal sredio Misov i sad nestize do svecice!!!!

Aha znaci da izoliram tu zutu zizu jer ona nesme da bude spojena sa masom!!!!! A kod ove pupe je bila spjena sa masom!!!!

Taj donji namotaj je za svetlo a ti na pumpi nemaš svetlo pa to možeš slobodno da izvadiš a crna žica je za gašenje koji fabrički zašrafljen za dugme za gašenje koji je sa spoljne strane kao gumeni čep.

Kod mene je crna zica bila zasrafljna na srafu (fabricki) ali zuta se od trenja prespoila i ona sa masom!! Pa neznam da nije do toga???

Sutra idem do grada i kupujem te delove pa onda da pokusam...

Na koliko treba pravilno podesiti platine??? A da kupicu i nove platine...

Probaj prvo da izvadiš taj namotaj i probaj bez toga. A za platinsko ja podešavam tako da staviž dve polovice žileta jedan na drugi i to je dosta zazora za platinsko.

Cekaj namotaj za svetlo je ovaj namotaj sto se vidi zica na njemu??? Probacu sutra razne metode pa javlajm rezultat... Prvo po delove u gradu...

Hvala svima sad je sve mnogo jasnije... :ppozdrav:

Moracu sutra to da namestim... Nezelim da je rasturim u delove za svoju pumpu jer je u bas dobrom stanju... :ppozdrav: Hvala svima.. Jvalajm sutra sta sam uradio..

Ti Ciro bas volis da kupujes, slaba sansa da je tu nesto crklo ako je tako malo radio.Pregledaj te kablice da nije gdje ostetio mis, svaka ''gola'' zica vuce struju na masu. Jos nesto mozda su platine zalijepile, i bobinu ne moras mijenjati zbog kabla, on se mijenja posto je navrnut na bobinu. Okreci kabl u lijevo kao sraf i skinuces ga.
PS. Kod mene nista nije crklo od struje iako je sav motor bio u vodi nekoliko dana.

Nazad
Vrh