LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Da, varnice nije bilo jer su žice (obe) bile spojene na masu, a ni jedna ne treba. Crna je za gašenje i spaja se sa masom samo kad se želi ugasiti pumpa, inače "visi" nepovezana. Žuta je za svetlo i čudi me da je uopšte stavljen namotaj za svetlo u paljenje. Mislim da je tu neko već nešto radio i stavljao paljenje sa mopeda. Ja sam prošle godine kupio preko Limunda kompletno belo paljenje sa Tomos pumpe koja nikad nije radila, i na tom paljenju nije postojao namotaj za svetlo. Imala je kao nova neku mehaničku grešku, nikad nije opravljena i paljenje je skinuto i prodato posebno. Zaista se videlo po platinama i bregu na magnetu da to paljenje nije nikad radilo. Ja sam ga kupio za mog APN 4 koji je takođe imao belo paljenje i kome je oslabio magnet. Ovaj magnet je bio vidno jači od onog na APN-u, ali sve jedno, opet je trebalo dobro zakurblati da upali motor. Hoću da kažem da taj beli magnet nije ni za šta, jednostavno vremenom oslabi i paljenje bude loše. Paljenje je radilo, motor je lepo išao, ali ta varnica nikad nije bila kakva treba da bude, ako se motor ugasi treba ga dobro (odsečno i sa velikim hodom) zakurblati da bi ponovo upalio. Posle sam sa automatika prebacio crno paljenje na APN i motor sad pali lako...

Dakle, nemoj ništa kupovati, odspoj žice sa mase pa probaj. Naravno pre toga treba podesiti i platine...

Moram prvo da kupim kabal da stavim kad sam vec rasturio jer ga je mis sredio i srezao na bas finu meru.. A ne bi da ga budzim volim da je sve po standardu.... Moguce da su nesto cackali oko nje.. Ali vlasnik tvrdi da je samo jednom radila,ali moguce da je vec neko ocesao delove sa nje za nekog Tomosa!!!!! Znaci da skinem obe zice pa da probam... Sutra cu videti sta kaze... :bravo:

Sova- Volim svasta nesto da kupujem posebno kad iskoci nesto ovako povoljno,prvenstveno sam je uzeo za delove ali sam kasnije video da je kao nova ta pumpa i steta do da rasturim jer je vidno manje radila od moje...

- - - - - - - - - -

Drustvo sredio sam danas pumpu... Zamenio sam Platine,Bobinu i kondenzator... Popravka oko 1500din...

Upalio sam je i radi odlicno,vuce vodu odlicno...

Kad sam se vec zanimao sa tim pumpama reko ajde da skinem pokopac da vidim zasto mi malo slini na stublinu na mojoj pumpi (predhodnu sto sam imao),mislim sigurno se odpustili srafovi ili izgoreo hidtung (pre toga uzeh nov dihtung) kad ja rasturim ono dihtunga uopste ni nema!!!!!!!!!

Cudim se kako je radila toliko bez dihtunga!!!! A uglavnom je htela radi radi pa kao da pukne nesto,sad sam stavio dihtung i to je nestalo...

- - - - - - - - - -

Hvala svima jos jednom.. :ppozdrav:

Juce u prodavnici u Indjiji kupih sajlu gasa za apn6. daje ona meni sajlu i kaze izvolite. ja joj rekao to nije sajla za moj apn6, i pokazem joj staru sajlu kakva mi treba. a ona da moja sajla je nabudzena i nije od apn6. opet ja kazem joj da je takva fabricka. a ona meni.. gospodine ja 10 godina prodajem sajle i tomos delove valjda znam da sam u pravu. hahaha..
pokazem prstom na policu i kazem hocu tu jer to je za moj apn.. dodjem kuci i namontiram. he he

Juce u prodavnici u Indjiji kupih sajlu gasa za apn6. daje ona meni sajlu i kaze izvolite. ja joj rekao to nije sajla za moj apn6, i pokazem joj staru sajlu kakva mi treba. a ona da moja sajla je nabudzena i nije od apn6. opet ja kazem joj da je takva fabricka. a ona meni.. gospodine ja 10 godina prodajem sajle i tomos delove valjda znam da sam u pravu. hahaha..
pokazem prstom na policu i kazem hocu tu jer to je za moj apn.. dodjem kuci i namontiram. he he
Jesi pazario kod Sofilja u prodavnici?
Onoga što se bavi i popravkom, bušenjem stublina i sl.?
Samosvestan si kupac koji zna šta hoće!!!::super::::svaka cast::

Tamo negde ne daleko od Mup-a imaju i biciklove na prodaju

Poslednja izmena od urednika:
Moja ljuta guja,sto mi kazemo Tomos T12.u s.dozvoli pise T3.1971 godiste.prezadovoljan sam kako me sluzi i ide.pre par godina uradjena generalna i sad samo dobra mesavina i gas.obisli smo atar uzduz i popreko i to vise puta,nema gde nije isao a i vratio se.
sdc11505.jpg
.mislim da za obilazenje njiva tj.voznji po prasini nema boljeg motora,mnogi su probali druge pa i ove skutere al su se nagutali prasine i ispustili dusu.

Moja ljuta guja,sto mi kazemo Tomos T12.u s.dozvoli pise T3.1971 godiste.prezadovoljan sam kako me sluzi i ide.pre par godina uradjena generalna i sad samo dobra mesavina i gas.obisli smo atar uzduz i popreko i to vise puta,nema gde nije isao a i vratio se..mislim da za obilazenje njiva tj.voznji po prasini nema boljeg motora,mnogi su probali druge pa i ove skutere al su se nagutali prasine i ispustili dusu.

Moj prvi motor je bio T-12 ala je to bila masina 42 klip u njemu nije bilo gde nije mogao da izadje,a otac u njega ubacio neke zubcanike od T-11 ma malo koji mi se APN pitao!

Poslednja izmena od urednika:
Ja imam trenutno apn 6 84 godina i prezadovoljan sam sa njim, taj motor je bukvalno zvjer ko traktor je nema gdje te ne može izvući.... I moram reci da je izdržljiv ne kvari se samo što sam mu mjenjao par puta svjećicu to je izgleda jedini potrošni materijal na njemu. Koristim ga isključivo za ribolov, i da obiđem njive ponekad i u lov se izvezem.. A za grada koristim skuter aprilia sr 50 1999 god karburator verzija zvjer od skutera ....

Dali je neko imao sličan problem , danelistam temu mnogo unazad . Danas posle četiri meseca sam išao trovat miševe , odvio sam svećicu na automatiku a3ms koja je malo bila crna kao da paljenje nije nešto najbolje , očistio sam čelčnom četkom istu i zavio . Motor je iz prve upalio radio u mestu nekoliko minuta sve okej mada je ler gas bio malo poveći koi se ubrzo dosta smanjio i da nje bio turiran motor bise ugasio . Vozio sam ga troje duži negde oko kilometar i motor je počeo gubiti snagu posle nekoliko metara se ugasio , prebacim gorivo na rezervu ali neće da upali odvijem svećicu i kada sam kurblao varnicu baci samo jednu i nema je više , pomislim svećica zamenem drugu da upalim neće skinem i nju opet nema varnice samo jedna i ništa više skinem svećicu probam kabal bez kape isto samo jedna varnica i ništa više . Srećom pa motor ima pedale a njiva još troje duži ja malo vozio kao bicikli kad mi dosadilo vrtit pedale ja da upalim on iz prve upali radi sve šapće ali kad treba da povuče nema snage dovoljno . Prešao ja tako oko 600 metara i baš ispred njive on ponovo stada , skinem svećicu isti problem jedna varnica i više ništa . Kada sam krenuo kući upali izprve ali svaki put je prelazio sve kraći put , na kraju sam ga i dogurao do kuće*:sta:

Najverovatnije bobina kad se ugreje pocne probijati na masu. Posle duzeg stajanja treba gorivo izvuci i svezu mesavinu nasuti jer staro gorivo izlapi i pravi probleme. Probaj prvo zamenuti kondenzator nov i pogledaj platine i ocisti i pregledaj zazor. Ako se ponovi menjaj bobinu. Hoce i kondenzator tako da se ponasa kad se isusi i zagreje

Prošle godine je promenjen kondezator ali nije snage imao motor , majstor mi reče oslabio magnet pošto i svetlo je jako slabo sijalo mislim daje bilo standarno od 17 w . Kompletna je struja nova zamenjena sa magnetom, *od tada kao daje generalna urađena motor se sve otimao i lako prebacivao iz prve u drugu , prešao kozna koliko kilometara. Sigurno da i ti novi delovi nekoštaju para koliko su plaćeni sve je to falš ili da izdrši dok traje garancija koja obično traje samo jednu godinu*

Magnet i bobina neodlaze tek tako. Posto si menjao skoro novo to bih eliminisao. Kondenzatori su jako losi i kvalitet platina upitan jer se skoro sve u kini sad proizvodi. Tomos ima fabriku delova tamo ili neka kineska fabrika proizvodi delove pod njihovim imenom. Ocisti platine ili zameni ako su lose i kondenzator jer to je najeftinija solucija a najpre moguca. Uzmi NGK svecicu malo vece toplotne vrednosti na bazi bosne F70

Okej hvala prvo ću kondezator zamenuti a svećice su austrijske tj eu mislim fh 100 (nisam siguran ) znam da su trokrake*:ppozdrav:

Trokrake i dvokrake svecice izbaci iz upotrebe na malim motorima. to je za viseventilske forsirane motore ili preko 2000ccm. Obicnu sa jednim krakom stavi ako me hoces poslusati jer su zakon za ove motorice. Kondenzatora sam i tek kupljenih imao neispravnih tako da nije novost. Oni se vremenom isuse i onda pocinju kupiti varnicu tj. nestane. Platine su potrosni element sa trenutno losim kvalitetom kontakta i fibera. Proveri kontakte ili ih zameni i namazi onaj filc sa uljem obavezno da masti breg na radilici jer cepa se fiber platina brzo ako je suvo

Čuj video ! Nego i vozio*:osmeh: . Dok sam služio vojni rok 84g* kao vozač pa doobuka specialna auto jedinica ispomoć vojnoj policiji . Takvi tomosovi motori ali žute i plave boje su bili u kasarni za obuku vojnih oficira u ZADRU sa motociklima marke moto guci 250 k 500 k . Mislim daih je bilo jako mali broj koje je koristila civilna i deo vojne policije, koliko znam nisu bili slovenački tj nisu proizvedeni u KOPRU nego samo sastavljeni pošto smo išli lično preuzeti dva za potrebe PVO-a.Stara 10 godina .* Bili su nenormalno jaki sa manjim broja obrtaja mislim oko 6000 ILI ( 9000) a jačina oko 60 kona. *Maksimalna brzina 240 km/h ako se nevaram sastavljeni su 70 ih godina*

Treba mi pomoc oko Tomosa 15 slc.Skoro sam ga kupio i primetio sam da mi je rezervoar zardjao,danas sam ocistio rezervoar sa lancem i isprao ga i sad je ok.Karburator sam takodje ocistio svaku diznu produvao na kompresor sve one kanalice u njemu.Sastavio sam karburator i upalio prvo je radio kako treba samo mu je bio malo veci ler gas,to je bilo pre pranja rezervoara to sam sipao gorivo u karburator na crevce.Posle pranja sam upalio i zavrnem rucicu od gasa do kraja a on radi malo vise nego na leru.Ako neko zna u cemu je problem nek pomaze,hvala unapred.Dizna igle sibera je 82.Bio sam u prodavnici da kupim al sam nasao za bt,80(broj na dizni).To mi je bilo malo cudno jer bi trebalo da su to iste masine.Citao sam na pocetku ove teme da tomos apn 4 ide super sa 60 diznom a sa 64 nece ni da upali znam da nisu to isti karburatori ali samo poredjenje.U pitanju je Bing 18 SLH karburator.

Nazad
Vrh