Dobro došao
brkin-sonta na ovaj deo Foruma....
Stručnjak za motorne testere, trimere i ostale dvotaktaše
Sačekao bi da ovaj Sremac pita šta ga interesuje kad krene sa "rasturanjem" mašine, a ti požurio, pa će morati da traži i prelistava kada mu nešto bude trebalo od ovog gore napisanog...
Al', nije greda...
Što se radapcigera tiče, skidao sam magnet i bez njega
, ali sam bio primoran, NE PREPORUČUJEM!!!
Trokraki nije loš, ako se nema ovaj "original", ali beli magnet ne može njime jer ima dva "otvora" za treći krak nema mesta, mada sam i ovo rešio, napravio drugi nosač radapcigera sa 2 kraka...
I sam položaj magneta na radilici sam menjao, izbušiš druge rupe na osovini i ubaciš dva igličasta, i eto rešenja...
Jer ima i "maloprivrednih" radilica gde "fabrički" dođu sa pogrešno ubušenom rupicom, a uz radilicu dobiješ štift koji možeš bukvalno da sažvaćeš zubima koilko je"okaljen"...
Sve što si napisao stoji, i SVAKA ČAST za utrošeno vreme i trud, ali bih imao par "ispravaka" (ako dozvoljavate)....
Po Tehničkom Uputstvu, zazor platina ide od 0.35mm do 0.45mm, ti si naveo neku srednju vrednost, ali ja bih dodao da ide i manji zazor (čak i 0.25mm MINIMUM-MINIMUMA) kada magnet oslabi ili bobina, baca varnicu koja nema snage da upali smešu, sve su to stariji motori i ako našteluje po standardu, ima da vergla nogom do Kine i nazad i NEĆE sastaviti, PROVERENO...
Ima "struju", gorivo dobija, (čak i presisa), a neće da "sastavi" da klečiš i moliš...
Naš narod je takav, da nisi majstor ako ne umeš da zakrpiš, ili "da drži vodu", barem dok vlasnik motora ne skupi novac (nikada) i kupi čestite nove delove za svoju ljutu mašinu...
Lako je biti majstor "po standardu", i sa novim delovima, ali bi mi se mušterije gadno osule kada bih primenio ovaj princip, bespogovorno...
Čak sam jednom i platine morao "šmirglati" i od 3 praviti jedne, izašlo mu skuplje nego da je druge kupio, ali sam tako došao do besplatne reklame, jer, zamislite, šta taj sve majstor ume...
Ja štelujem na 0.3mm, i napomenem "mušteriji" da obavezno navrati posle desetak dana da proverim zazor i eventualno povećam zazor, naravno BESPLATNO (ovo radim jer nemam vremena da teram motorče okolo i proveravam kako radi), dosad nikada nisam imao reklamacija!!!
Još nešto, ovo sa obeležavanjem na bloku mu ne bih preporučio, jer već pri sledećem menjanju platina (a i ovo je često, jer su tako nekvalitetne da znaju da "probiju" nekad i odma, ili posle par dana, meseci sl),pa kupi neku drugu vrstu (i ovo je često jer PRC Kina je ogromna i svaka njihova "proizvodnja ima neki svoj "model" platina, koje se razlikuju u detaljima) pa će gadno da "izrecka" ploču-nosač paljenja bez potrebe...
Za objašnjenje štelovanja paljenja SVE POHVALE!!!
Fabrika je baš preporučivala 1.5mm pre GMT (što i piše u Uputstvu), ne znam gde si našao podatak za 2mm(ja dosad nisam čuo)...
Ali OK....
Po meni, sva je zbrka nastala ukidanjem pogonskog goriva, sa olovom, jer su svi ti motori bili projektovani za takav pogon, sada MORA veći procenat ulja za mešavinu, manji zazor platina i čak svećice...
Nekada se sipao, koliko se ja sećam, A BILO JE ZAISTA DAVNO, olovni benzin od 86 oktana, i potrošni delovi su bili neuporedivo kvalitetniji, kada recimo ugradiš nov klip i karike, zaboraviš kada si ugradio, a sada maksimum 5 godina, ako i toliko izdrži...