LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Samo da dodam:
1) moze da utice vrsta svecica (treba uzeti da je malo veca toplotna vrednost svecice, i nema problema).
2) pazite s radapcigerom s 3 kraka, moze da iskrivi magnete (nosac magneta), najbolje je ova druga varijanta s navojem - moje iskustvo. ni ja nemam takav radapciger, ali zato komsija ima, pa on pozajmi od mene merdevinu kad mu zatreba, a ja od njega ovaj radapciger :osmeh:

Dobro, ali onda ne bi divanili s komsijom samo radili, a ovako on dodje po nesto, pa malo izdivanimo, ako meni treba nesto, i ja idem kod njega, pitam ga koliko je bilo kise, i kako je uopste, pa tako u krug ::super::

Poslednja izmena:
Sto se tice mehanike znam osnove (uspesno sam uradio generalnu na mom jugu 45),trebace mi pomoc oko stelovanja paljenja(polozaj magneta,zazor platina) i karburatora.
Imam sad neke prece stvari ali cim pretekne ::novac:: pocinjem da radim.Setio sam se da imam ovo u jednoj fioci sraf je 17 navoj 25-26mm,moguce da je za tomos.
Radionicki prirucnik bi dobro dosao, nasao sam par linkova sa prirucnikom na tomos forumu nijedan ne radi.
21092008_zpsxzrzkxzc.jpg

26x1.5 je radapciger za tomosov magnet,jedino on(gore na slici) moze da skine bezbedno magnet
trokraki,dvokraki ili neki flahovi koji se srafe na rupe od ventilatora mogu samo da ostete magnet,tj da ga pokrive ili se odvoji srce od tela magneta...pogotovo ako se skidaju stari beli magneti,kojima je srce zanitovano za aluminijumsko telo...
ako vam sta treba oko tomosa slobodno pitajte ovde ili na privatnu poruku... pored motornih testera,sa tomosima se druzim svakodnevno

da vam pomognem malo oko zazora i paljenja
platine na 0.40,svecica na 0.50
polozaj magneta nemozete menjati jer magnet ima svoj kanal koji nailazi na kajlicu na radilici..zakrece se ploca paljenja i time se podesava ugao pred paljenja
pre podesavanja ugla pred paljenja treba podesiti platine...da kad naidju na breg zazor izmedju cekica i nakovnja(delovi platina) bude 0.40...kad se podese platine onda se podesava pred paljenje...skinete svecicu,u otvor na glavi cilindra gurnete subler(dubinomer)...doterate klip u gornju mrtvu tacku te izmerite rastojanje izmedju cela klipa i ruba glave....na dobijenu brojku dodate jos 1.5mm....vratite subler u otvor i vrtite klip dok ne dotakle subler....kad ga dotakne markerom zabelezire crticu na magnetu i paralelno sa njim jednu na bloku....namerno kazem da belezite jer sledeci put kad budete podesavali vec imate gotove repere...kad se reperi poklope samo zakretanjem ploce podesite da se platine pocnu otvarati...i to je to...imate paljenje podeseno na 1,5mm

fabrika preporucuje 2mm pre gornje mrtve tacke...ali to je bilo nekada kada je bio olovni benzin...sada sa ovim bezolovnim nije dugog veka...no to je vec druga tema

naj prostije da podesite je da plocu paljenja okrenete na sredinu i jos malko u smeru kazaljke na satu izmedju sredine kraja slica...tu imate 1.5-1.6mm predpaljenje pri zazoru platina od 0.40mm

namerno sam gore opisao postupak stelovanja jer dosta ljudi hoce da zna kako ide postupak....

nisam ni znao da postoji tomos tema na forumu..druzicemo se i ovde

Dobro došao brkin-sonta na ovaj deo Foruma....
Stručnjak za motorne testere, trimere i ostale dvotaktaše :ppozdrav:
Sačekao bi da ovaj Sremac pita šta ga interesuje kad krene sa "rasturanjem" mašine, a ti požurio, pa će morati da traži i prelistava kada mu nešto bude trebalo od ovog gore napisanog...
Al', nije greda...
Što se radapcigera tiče, skidao sam magnet i bez njega ::namigivanje::, ali sam bio primoran, NE PREPORUČUJEM!!!
Trokraki nije loš, ako se nema ovaj "original", ali beli magnet ne može njime jer ima dva "otvora" za treći krak nema mesta, mada sam i ovo rešio, napravio drugi nosač radapcigera sa 2 kraka...
I sam položaj magneta na radilici sam menjao, izbušiš druge rupe na osovini i ubaciš dva igličasta, i eto rešenja...
Jer ima i "maloprivrednih" radilica gde "fabrički" dođu sa pogrešno ubušenom rupicom, a uz radilicu dobiješ štift koji možeš bukvalno da sažvaćeš zubima koilko je"okaljen"...
Sve što si napisao stoji, i SVAKA ČAST za utrošeno vreme i trud, ali bih imao par "ispravaka" (ako dozvoljavate)....
Po Tehničkom Uputstvu, zazor platina ide od 0.35mm do 0.45mm, ti si naveo neku srednju vrednost, ali ja bih dodao da ide i manji zazor (čak i 0.25mm MINIMUM-MINIMUMA) kada magnet oslabi ili bobina, baca varnicu koja nema snage da upali smešu, sve su to stariji motori i ako našteluje po standardu, ima da vergla nogom do Kine i nazad i NEĆE sastaviti, PROVERENO...
Ima "struju", gorivo dobija, (čak i presisa), a neće da "sastavi" da klečiš i moliš...
Naš narod je takav, da nisi majstor ako ne umeš da zakrpiš, ili "da drži vodu", barem dok vlasnik motora ne skupi novac (nikada) i kupi čestite nove delove za svoju ljutu mašinu...
Lako je biti majstor "po standardu", i sa novim delovima, ali bi mi se mušterije gadno osule kada bih primenio ovaj princip, bespogovorno...
Čak sam jednom i platine morao "šmirglati" i od 3 praviti jedne, izašlo mu skuplje nego da je druge kupio, ali sam tako došao do besplatne reklame, jer, zamislite, šta taj sve majstor ume...::sramota::
Ja štelujem na 0.3mm, i napomenem "mušteriji" da obavezno navrati posle desetak dana da proverim zazor i eventualno povećam zazor, naravno BESPLATNO (ovo radim jer nemam vremena da teram motorče okolo i proveravam kako radi), dosad nikada nisam imao reklamacija!!!
Još nešto, ovo sa obeležavanjem na bloku mu ne bih preporučio, jer već pri sledećem menjanju platina (a i ovo je često, jer su tako nekvalitetne da znaju da "probiju" nekad i odma, ili posle par dana, meseci sl),pa kupi neku drugu vrstu (i ovo je često jer PRC Kina je ogromna i svaka njihova "proizvodnja ima neki svoj "model" platina, koje se razlikuju u detaljima) pa će gadno da "izrecka" ploču-nosač paljenja bez potrebe...
Za objašnjenje štelovanja paljenja SVE POHVALE!!!
Fabrika je baš preporučivala 1.5mm pre GMT (što i piše u Uputstvu), ne znam gde si našao podatak za 2mm(ja dosad nisam čuo)...
Ali OK....
Po meni, sva je zbrka nastala ukidanjem pogonskog goriva, sa olovom, jer su svi ti motori bili projektovani za takav pogon, sada MORA veći procenat ulja za mešavinu, manji zazor platina i čak svećice...
Nekada se sipao, koliko se ja sećam, A BILO JE ZAISTA DAVNO, olovni benzin od 86 oktana, i potrošni delovi su bili neuporedivo kvalitetniji, kada recimo ugradiš nov klip i karike, zaboraviš kada si ugradio, a sada maksimum 5 godina, ako i toliko izdrži...

Poslednja izmena:
Hvala na dobrodoslici...sto bi ovi sa televizije rekli bolje vas nasli haha

sto se tice radapcigera i skidanja magneta...da beli magnet ima dva proreza a crni tri...dakle upadaju u beli dvokraki a u crni trokraki radapciger...
kako sam gore napisao na oba magneta je posebno srva a posebno telo...stim da je na belom srce zanitivano zakovicama a na crnom je pertlovano....pa kad se upre radapcigerom(trokraki,dvokraki) napinje se telo i popusta spoj...te posle izvesnog vremena motor pocinje da trese jer magnet ispadne iz balansa itd itd
radapciger namenski je 200 dinara pa cemu eksperimentisati i praviti stetu...

neznam kakve radilice kupujes jer ja ako nemogu da remontujem staru kupim UNIS domaca,MEC trenutna prva ugradnja tomosa ili ALFAERRE italijanska..to su radilice u kvalitetu i koje traju i traju....
.sa ostalima necu da se zamlacujem...nit valjaju navoji,nit je to taj konus...naravno da kajlica na takvim radilicama nije na mestu...mogu da pisem tri dana o tim radilicama sta sve nevalja

sa 0.35 zazorom motor radi lepo sve super jak start,izvlaci brzine ko metak ali nema krajnje obrtaje...dok sa 0.45 zazorom je tromiji,lenjiji dok neudje u rezonantno podrucje(da nedavim sa tim).... a na 0.40 je i jedno i drugo
podatak pred paljenje 2mm pre gornje mrtve tacke pise u svakoj tehnockoj dokumentaciji ili brosuri za odrzavanje koja se dobijala uz kupljeni motor..
podatak 2mm pre gornje mrtve tacke je vazio za sve tipove apn,t12 i automatike..dok je za vanbrodske motore 1.5mm,tomos bt 0.8mm,t15 1.3mm i e90 1.5mm

platina i kondenzatora ima u kvalitetu original ISKRA tj sadasnji AET...cena je oko 350 dinara...iskra je prva ugradnja..imaju iskrin znak utisnut.jedne platine i kondenzator traju dve do tri godine..ove kineske su bez komentara

narod je takav kakav je gleda na svaki dinar...kod mene se zna da su delovi kvalitetni i da ja neugradjujem bofl robu..ko hoce drugacije pogresio je adresu

zapamti...kad ti je sve ispravno oko paljenja,zazor na 0.40 i kad rukom vrtis magnet mora da baci cisto plavu varnicu oko 5mm duzine a kad kurblas oko 1cm...ako to nije tako onda nesto nije uredu...te trazis uzrok a ne pustas zazor na 0.25

olovni benzin.....sama rec kaze,dodavao se procenat olova u benzin da bi se sklopovi bolje podmazivali i hladili....sada sa bezolovnim se motor dosta vise greje te treba povecavati toleranciju klip-cilndar sa propisanih 4 stote za cilindre sa prisilnim vazdusnim hladjenjem na 5.5-6 stotih a za cilindre tipa automatik ili t15 sa 5 stotih na 7 stotih...ako se tolerancija uradi kako je fabrika propisala brzo klip zalepi

i tako dalje...

nema potrebe za persiranjem...ja sam 90to godiste....u mojoj kuci se servisiraju tomosi od 80te a samostalno sam prvog apenca generalisao sa 13 godina i eto druzimo se za sada svakodnevno

Ajde da i mi stariji doprinesemo ovoj temi nešto iz naših dana................ neki i neznaju da je ovo nekada pravio TOMOS....

Fotke su slikane u Subotici jesenas kod momaka koji se bave reparacijom tomosovih kros "senior" i "junior" modela....inače voze i trke ali o tom...........:ppozdrav:

Kao klinac odrastam na dedinom T-12, pa 6-ca, pa junior......

koji broj nosi dizna na motoru apn4

Zavisno koji karburator nosi apn4..ima ih par tipova...fizicki svaki na oko isti samo je razlika u precniku kanala u karburatoru
sa donje strane karburatora(kod mesingane cevcice) imate brojeve 1/12/xxx....svakom tipu karburatora je razliciti drugi broj
1/12/180 dizna 64
1/12/180a dizna 60
1/12/346 dizna 60
postoji i karburator 1/13/11 od t14 on nosi diznu 70
svi tipovi karburatora nose unutrasnju diznu 2.17

Poslednja izmena od urednika:
brkin-sonta
Nećemo se sada preterivati (čiji je duži)...
Ti radiš profesionalno, a ja amaterski (povremeno, ali ništa lošije od tebe)...
Ja ugrađujem šta mi dođe (donese mušterija) a ti gledaš da bude kvalitet itd. možemo unedogled....
Niko ne dovodi tvoju stručnost u pitanje (ako sam bio pogrešno shvaćen, IZVINJAVAM SE, nije mi bila namera)...
Evo ti podaci za Tomos Automatic originalni scan iz Priručnika (ovo od 2mm pre GMT važi za APN-ce i još neke jbm li ga, ko će sve popamtiti, NE i za Automatic), mada, to i nije toliko važno, pola mm, gore-dole, SLOŽIĆES SE ...

image.jpg

IMAGE0015.jpg

screenshot_2016_02_21_at_14_10_53.jpg

Što se dizni i karburatora tiče, vrednosti su tačne, ali je postojala jedna serija APN4 sa unutrašnjom diznom oznake 2.15A (imam je negde u radionici) sva je "potrošena"...
Nisi još na tako nešto naišao?

Ja sam totalno 'zardjao' sto se Tomosa tice (ne radim ih od kad sam se 'üozbiljio' u poljoprivredi), moracu ovog proleca sebi da sklopim jednu Zvecku posto imam dosta delova za nju. :D Na 90E i T15 sam uvek stavljao zazor platina na 0.40 kako clan brkin kaze, zazor svecice po potrebi ali uglavnom na tih propisanih 0.50 a predpaljenje na preko 2mm pre GMT jer su mi sve masine tukle preko 10000 obrtaja a sa kasnijim predpaljenjem to nisu mogle postici.

Ide i sa ovim dobro kada se poklope sve kockice. 90E trazi i dobar auspuh i dobar karburator pored dobrog paljenja. Imam ja 2 paljenja 12V 90W ali ne mogu da se setim da li sam koristio na Zvecki. Znam da mi jedno stoji na friziranoj T15 masini.

Zavisno koji karburator nosi apn4..ima ih par tipova...fizicki svaki na oko isti samo je razlika u precniku kanala u karburatoru
sa donje strane karburatora(kod mesingane cevcice) imate brojeve 1/12/xxx....svakom tipu karburatora je razliciti drugi broj
1/12/180 dizna 64
1/12/180a dizna 60
1/12/346 dizna 60
postoji i karburator 1/13/11 od t14 on nosi diznu 70
svi tipovi karburatora nose unutrasnju diznu 2.17

Hvala na informacijama

Poslednja izmena od urednika:
Imali neko informacije u vezi sa registracijom motora do 50 kubika,ja se raspitivao moze da se registruje samo od 2000godine.Ja imam apn4 1976 godina ranije je bio registrovan a sada ne mogu da dobijem potvrdu od tomosa zato sto ne zadovoljava eu uslove moze da se registruje kao motor preko 50 kubika i da se vozi sa A kategorijom.

Za sad je tako,ako je na tvom imenu onda samo teraj...u slucaju ako nije,sa vlasnikom napravi punomoc da mozes voziti,registrovati,odjaviti i prodati trecem licu...i teraj tako....
ta fora sa A kategorijom nece jos dugo.

Nazad
Vrh