LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Crko akumulator. Vodi računa o voltaži akumulatora koji kačiš. Ako preteraš, može svašta da bude jer ti skuteri uglavnom ne peglaju ulazni napon sa akumulatora. Moguće je da ti se to desilo čim ne reaguje više na akumulatore bilo kakve.

Crkne im brava/taster startera/relej startera/starter. Zavisi kako kad...

- - - - - - - - - -

Pored osiguracke kutije ima i glavni osigurac na + zici odmah do akumulatora. proveri ga, mozda je samo oksidirao

To nebi smjelo da se dešava jer je napon konstantan (približno), a sistem uzima onoliko struje koliko diktira starter. Bez obzira koliki je akumulator mijenja se samo vrijeme koliko može da tjera taj potrošač.
Mada koliko sam shvatio instalacija je najčešće na granici upotrebljivosti i kad korisnik pretjera vremenski dolazi do otkaza što ima logike. Ali to bi se desilo sa bilo kojim akumulatorom, na bilo kojoj mašini. Ako nema adekvatno hlađenje i forsira se dovoljno dugo mora planuti, što po meni više ima veze sa nepažnjom korisnika.

Kod kineza je sve problem pa cak i ono sto ne deluje kao logicno.Neka decurlija tu iz komsiluka imaju kineski skuter i od prvog dana to djubre im zadaje svakoake nevolje.
Cudom sam se cudio kad sam im vario ram koji je pukao na mestu gde se kaci masina.Koja je to beda i koliko je los materijal od kog je sve to sklepano nisam mogao da verujem.Sijalice su dusu ispustile sve do jedne akumulator alnaser a onda i bravica .Nisam odustajao i trudio sam se da im sve popravim ali sam na kraju ipak digao ruke od ta corava posla jer je nemoguca misija od govana pitu napraviti.

Зна ли неко где имају да се купе оригинал фабричке сајле гаса од АПН6 или је то немогућа мисија. Ови из мале привреде што продају су веома лошег квалитета и непоуздане су.

Зна ли неко где имају да се купе оригинал фабричке сајле гаса од АПН6 или је то немогућа мисија. Ови из мале привреде што продају су веома лошег квалитета и непоуздане су.
Nemoguća misija...
Ne verujem da postoji original, već samo više-manje uspešni "falsifikati"...
Moraš dobro da gledaš pri izboru, a kad naletiš na kvalitet, pazari više komada, da ti ostane u rezervi, tako ja radim...
Inače, bavim se, iz hobija, rasklapanjem i popravkom svih vrsta dvotaktnih motora, tipa Tomos, pumpe za navodnjavanje, freze, APN-ci, T12, 14,15, automatik i dr., pa mi kroz ruke svašta prolazi, recimo, kupiš sajlu za šaltanje brzina na T12, a ona zahvata samo 1 i 2 brzinu, ili 2 i 3, sve tri neeeee...
Onda kratiš, krpiš,prekrajaš, i na kraju se čudiš da uz to još i radi...
Kineske bombine, Mađarske radilice, Rumunske platine, (sve "mala privreda") pravi Frankeštajn :sta:

Radio sam generalnu na mom APN4 i nisam ga mnogo vozio od tad (tek nekoliko rezervoara goriva, znam po ulju za mešavinu jer sam kupio 2l nekog sintetičkog ulja sa mirisom jagode :osmeh:, a nisam ih još potrošio). Međutim, ležajevi na radilici su toliko bučni da je to strašno, čak izrazito neprijatno za vožnju. Majstor mi kaže da tu nije mogao da bira neki kvalitet jer je na tržištu bila samo jedna vrsta 6203 suženih na 10mm. Ja sam svojevremeno na Najlonu u NS kupio neke SNR ležajeve, i to mi je prodavac preporučio neke za velik br. obrataja, tj. baš za radilicu. Međutim, to je bilo davno, zaboravio sam koja im je oznaka, i postoji mogućnost i da sam ih negde potrošio gde mi je zatrebao 6203. Sad sam skoro preturao neki ormar i nađem 2 kom SNR 6203.ZZ.J30. Sad nisam siguran da li su to ti za veći broj obrtaja, tj. ove koje sam kupio baš za radilicu na APN-cu. Je l' zna neko šta znači ono J30 u oznaci ležaja, kao i gde može uraditi to suženje na 10mm (ležaj je širok 12mm a sužava se na 10mm).

I još jedno pitanje... Pre neki dan sam našao L17 ležajeve koji u originalu idu u mog APN-ca (motor je iz 1976. godine). Proizvodnja je IKL i izgleda da su još iz vremena stare Juge pošto na njima piše Yugoslavia. Koliko su kvalitetni ti ležajevi (u originalu je bio FAG-ov), jer mi je malo nesigurno da kuglice drži neki plastični obruč... Da li je to bolja varijanta da se ugradi na radilicu (mada će tu biti problem majstor jer neće da radi sa L17), ili ove klasične ostrugane na 10mm?

Motor se svakako mora otvarati jer menjač toliko zapinje da je ponekad prosto nemoguće izbaciti ili ubaciti u neku brzinu. Prosto polugica menjača nekad bude kao zavarena...

Za pocetak, promeni majstora. Najgluplja varijanta je montirati brusene lezajeve na radilicu jer svi bruse one najjeftinije i tu nisi nista uradio, samo mozes da napravis stete na blokovima kada ti okrene lezaj. J30 znaci da je lezaj sa zazorom, ekvivalentna oznaka je C3. Ja sam ugradio jako puno tih SNR lezajeva i nisam imao reklamacije na njih.
Sto se blokova tice, nadji majstora koji ce ti prosiriti leziste lezaja sa 10 na 12mm i resio si sve probleme.
Sto se menjaca tice, najverovatnije ti je otpala uskica od lamele i zaglavljuje izmedju viljuske i kartera.

Hvala Bubu!

Nema drugog majstora, tako da mi je tu sužen izbor. Što se menjača tiče, on je zapinjao od kad je motor kod mene, ali nije bilo strašno, mali jači potez nogom i išlo je. Međutim, sad je počelo baš da zaglavljuje tako da ga moram raditi...

Zapinjao je i pre, i to još od kad sam ga kupio polovnog pre nekih petnaestak godina. Rekao sam majstoru za to, i da mi sredi i menjač (stavljao je i petu brzinu), on je menjao birač brzina (ako se tako zove, mali neki metalni štifić), međutim nije do toga bilo jer se menjač isto ponašao kao i pre toga. Osim toga, na tom starom štiftiću se nije videlo da nešto ne valja.

E sad, ne znam da li ima neke veze, ali da napišem pa možda neko i poveže stvari. Majstor kod generalne nije izmenjao ležajeve u menjaču, i crkli su bukvalno dva dana posle generalne. On se čudio da se to uopšte desilo jer nikad do tad nije imao problem sa ležajevima u menjaču. Onda sam mu vratio motor pa je zamenio i te ležajeve, ali je posle toga to zapinjanje i zaglavnjivanje počelo ubrazano da se pogoršava.

Meni se jako retko desavalo da moram da menjam lezajeve u menjacu iako se vecina Tomosa koje ja sklapam vrti na preko 10000 obrtaja u minutu i svaki ima duplo vise snage od APN-a. Dobro sam ti ja rekao, promeni majstora.
Moguce je da se nesto uvuklo u glavno vratilo na menjacu pa zato zapinje. Verujem da to majstor nije rastavljao da vidi..

Eh, da si malo bliži odmah bih ja rešio problem promene majstora...

Nazad
Vrh