LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Za platine da kažem dok rade odnosno dok motor radi nesme biti varnice na njima u momentu kada otvaraju po tome će te najlakše prepoznati neispravnost varničenje na platinskim će se pokazati i kada kurblom pokrećete motor

Ja moju 6-icu pre par dana opro pumpom za pranje i ugasi se ja digo ruke dok se osusi,probam danas zakovala i kurbla ni na guranje nece,ni da okrene,mora da je zaribo magnet od vode,moram rasturati.

Poslednja izmena od urednika:
:ppozdrav: Изгледа да новији Апеенци иду на жуте табле и АМ категорију... јер они иду до 45 кмх.. а старији на беле и А1 . Имам среће. :cool: Има полемика на бјбикерс форуму.

Stole ja sam to rekao na tehnickom, ali mi nisu nista priznali, dobili su tabelu sa svim tomosovim mopedima. Samo automatik i AOS ili AON nesecam se vise idu na AM ili ti zute.

Izgleda da to ide gde kako ko tumači. Bio sam danas u jednoj prodavnici koja prodaje delove za motore i skutere, i tamo čujem da naši opštinari (pretpostavljam kuriri ili poljočuvari) nisu mogli u Srbobranu da registruju APN-ce na žute tablice, ali da su u Vrbasu taj posao završili bez problema. Eto, dve susedne opštine, ni 15-tak km udaljenosti, u jednoj može a u drugoj ne...

Da li imas dellorto ili Bing 12? Predpostavljam bing, skini poklopac plovka i izvadi plovak, uzmi i stavi taj spic od plovka gde treba da ide u poklopac, i duvaj kroz crevo za gorivo pa pogledaj da li naprazno zatvara.

Moguce da ti je potrosen taj deo gde iglica treba da zatvara, pa iglica nemoze da ode dovoljno 'gore' od plovka, koji vec udara u poklopac. To mozes pokusati nastelovati na samom plovku, pomeranjem iglice (ako bude htela da se pomeri, nekad nece), a mozes i zamenom poklopca resiti problem.

Ako je dellorto onda je druga prica, treba nastelovati sam plovak na nosecem limu plovka, nije komplikovano samo treba malo mozgati.

Jos jedan problem dali na apn moze da se potrosi ili pokvari,prosiri dizna vremenom pa da zeza evo...pali ko mina svecica ima lepu boju lepo sagoreva nije masna i mokra,radi na leru i hladan i vruc,ali se desava kad idem na malo manje od pola gasa hoce po neki put kao da stuca cim zavrnem rucicu gasa polece to se naj cesce desava kad ideem u atar vozim 3om na manjem gasu i kad polako dodajem kao da secka kad jace zavrnem ode.Inace apn je odrzavan nije razlokan 6ica je u pitanju da nisu platine ilikondezator **greška li ga ali lici mi na to(varnica savrsena 1,5 pre GMT)

Po tim simptomima vise mi lici da se potrosila blajzna pa koci ili je feder oslabio pa je ne vraca.

Moze centralna dizna (u koju ulazi iglica iz sibera) da se istrosi sa vremenom, sto je i normalno. Ako sumljas na to, prvo spusti iglicu za jedan zub dole pa vidi. Moze biti da kad vozis duze vreme na istom broju obrtaja (relativno niskom) da nalije malo vise benzina, pa prilikom dodavanja gasa da malo zalije svecicu. Mozemo teoretisati do sutra. Probaj spustiti iglicu (sto prolazi kroz siber) ili prekontrolisi filter vazduha da li je zaprljan pa nema dovoljno vazduha...

Koji auspuh imas, i dali si ga skoro cistio?

Mene je slicno mucio moj moped i svasta sam menjao i stelovao ali pomoci nije bilo stalno je stucao i zatrzavao imao sam osecaj da mu fali goriva jer nije hteo da primi gas.Menjao sam plovak blajznu i feder i ono gornje kuciste i diznu .Zamenio sam platine i magnet al nista se nije popravilo. Onda jednog dana uzmem sone kiseline potopim ceo karburator u nju sacekam pola sata onda sve operem sa dosta vode pa ubacim u ekspres lonac u koji naspem tri litre vode i deset kasika sode bikarbone i ostavim ga tako da se kuva.Posle toga nikad vise nije bilo problema masina radi kao sat i dan danas.

Nije pisano pravilo, i sve zavisi od motora do motora, ali ako je relativno fabricka postavka motora (znaci standard apn) podesenost iglice se najbolje pokazalo kada je seger na drugom zarezu odozgo. Kad skines poklopac sa karburatora i izvuces siber pogledaj "od oka" se zna videti da li je potrosena dizna kroz koju prolazi iglica, vidi se da li je pravilan krug ili jok, a mozes je i izmeriti kada je izvadis trebala bi biti ako se nevaram 2.17mm (izmeri otprilike sa sublerom/pomicnim merilom). Ona se zna potrositi, posebno ove novije od male privrede, mekane su...

Ja sam morao sa vodenom smirglom da ispoliram blajznu da bih ponistio one riseve .na vasaru sam nabavio polovnu bljaznu onu slovenacku i evo je jos uvek je bez greske.

Hvala kolega!:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Dali postoji mogucnost na apn 6 da platine i kondezator zezaju i ako je dobra varnica i ima dobro sagorevanje po svecici,mozda malo glupo pitanje al ajd jer hoce da mi secka pri naglom dodavanju gasa i onda sastavi a radi na leru i hladan i vruc kompresija dobra,hazdusni filter ok,auspuh cist,centralna dizna nova 2,17,iglica od gore na drugoj pziciji,probao sam staviti novu 64 diznu nece ni da upali,sa stelujucom takodje ne mogu da ga nastelujem nikako jedino radi sa njigovom starom a ne pise koja je.Ne znam sta nisam probao ako ima neko neki savet bilo bi dobro inace ode apn na dobos:haha:

Nije Tomos nego neki kineski skuter,pre godinu dana ostavljen i sad nastaje dramaturgija...da ne detaljisem. Akumulator bio prazan i nije reagovao na kontakt,ja spojim sa nekim akumulatorom starim iz auta i upali lako,palio jos na svoj akumulator par puta,e od onda ne reaguje na kontakt nikako da li bio na sopstvenom,drugom ili ispravljacu on ne reaguje. Dam kontakt(mrtvo SVE) upalim i onda dodje struja i tabla proradi,ako spadne na ler ajd sto sijalica zizi nego i gorivo padne. Osigurace koje ima u kucistu akumulatora su OK.

To su simptomi praznog akumulatora, mozda ti je i taj drugi na koji si povezan prazan? Ocigledno je da je tabla i ostalo ispravno cim radi dok je upaljen.

Da li si probao koliko struje daje, tj. sa kojim naponom puni. Posto vrlo verovatno trosis svu struju na punjenje akumulatora i nista neostaje za potrosace, odnosno veoma malo ostaje za njih.

Nazad
Vrh