LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Ovo za bicikl kažem iz ličnog (skorašnjeg) iskustva.

Na koliko štelujete pretpaljenje na APN 4?

Radio sam generalnu na mom APN 4, i trenutno je u fazi razrađivanja (nisam još stigao da potrošim prvi rezervoar). Na motoru je pre nekih tridesetak godina bila namontirana spoljašnja bombina (od automobila 12 V, iako je paljenje belo od 6V), ali sam na sugestiju majstora koji mi je radio motor stavio originalnu Iskrinu unutrašnju bombinu. (Najviše zato da bude što približniji originalnom stanju i izgledu.)

Pre generalne je motor teško palio, i morao je da se turira dok stoji kako se ne bi ugasio. Tek kad bi se dobro ugrejao, mogao je da radi na ler gasu. Posle generalne je ostalo isto stanje, teško pali, al' kad upali dovoljno mu je malo samo da se ugreje i onda radi bez problema na ler gasu (npr. na semaforu i sl.). U vožnji lepo ide, (još uvek ga vozim samo do pola gasa, bar još pola rezervoara), ali ponekad na manjem gasu počne malo da "prdi" na auspuhu, dok čim malo dodam gasa pređe u lep kontinualan rad "zzzz" :osmeh: . Majstor za to teško paljenje kaže da sumnja na magnet jer misli da je oslabio (mnogo slabije lepi šrafciger nego npr. crni Boshov magnet koji imam na Automatiku).

Elem, u petak sam išao da vidim kao se ponaša jedan Arion u tanjiranju, i u povratku, taman kad sam izašao iz lenije na asfaltni put, motor se ugasio. Proverom svećice sam video da uopšte nema visokog napona u kablu i preostalo mi je samo da doguram motor do kuće (oko 5 km :sjasi: ).

U subotu sam još jednom proverio da li baca varnicu i za divno čudo sad je imao varnicu, istina slabu, tek toliku da prebacuje između elektroda svećice, ali već na 2-3 mm više ne može da prebaci varnicu. Sad, ne znam da li je to zbog slabog magneta ili je ipak neki defekt u paljenju. Pokušao sam da provizorno prikopčam onu staru automobisku bombinu koja je pre bila na motoru preko žica za svetlo i gašenje (bez rasklapanja motora, dakle sa paralelnim radom unutrašnje bombine), ali je ista situacija - slaba varnica. Ni u jednom slučaju motor ne može da upali, a mislim da je sa dovodom goriva sve ok. Onda sam izmerio pretpaljenje i video da je bilo namešteno na 0.7mm, pa sam ga onda ja preštelovao na 1.8mm, ali motor i dalje ne može da upali.

image

Sutra ću nabaviti radapciger za magnet (imam ga ja negde, al' ko zna gde je :osmeh: ), pa ću izbaciti unutrašnju bombinu i ponovo montirati namotaj za spoljašnju bombinu, a promenuću odmah i kondezator (platine su već stavljene nove prilikom generalne).

Treba mi savet stručnijih, da li zaista slab magnet može da prouzrokuje ove probleme sa paljenjem (sijalice relativno dobro sijaju), ili je nešto drugo u pitanju? Možda nešto oko karburatora, dizna je nova 64, stara je bila 60, a ona dizna gde ide iglica nije menjana, ne znam ni koja ide. Svaki savet je dobrodošao!

edit: Izvinjavam se, tek sad videh da nisam bio smanjio sliku! Sad sam je smanjio!

Poslednja izmena:
Ovako Dukej, kao prvo standardni prenos ti je 13/34.

Sto se paljenja tice nasteluj na 1.5mm pre GMT i zazor platina na 0.30-0.40mm.
Imao sam slucaja kod motora koje sam radio da jedno vreme baca varnicu ali slabu i tako radi, pa prestane pa nekoliko dana nema varnicu pa opet dobije (a nista da se nedira oko paljenja) to sam uvek resavao zamenom magneta, posto znaju sa vremenom da oslabe sto je i normalno.

Sto se dizne tice ja bi na tvom mestu vratio diznu 60 umesto 64 posto je 60 sasvim dovoljna, neces dobiti nista stavljanjem 64-ke sem bogate smese sto uzrokuje trokiranjem posle duze voznje na malom gasu, i nemogucnosti razvijanja pozeljnih obrtaja. To je verovatno i uzrok onom trokiranju u voznji sto si naveo. Mada u toku razrade je mozes ostaviti da malo bolje podmazuje sa bogatijom smesom.
Ona dizna gde ide iglica je 2.17 uglavnom, retko ali bas retko 15/47.
Ako sam nesto izostavio ili imas jos nekih nejasnoca slobodno pitaj, ja cu se potruditi da ti pomognem.

Ima li neko ATV? Razmisljam se da kupim kako bih mogao sa njim da obilazim njive i za voznju po vocnjaku a i za razonodu. Nasao sam neke polovne i vidim da pojedini imaju delimicno potrosene gume pa pi i to verovatno uskoro doslo za zamenu, ima li neko predstavu koje su cene za te gume?

Sto se tice APN imao sam ga kao decak. Zakon za APN je cerno palenje, klip 39L, 5 brzina i prenos 12-34 ide kao oluja :osmeh:
Dukej skini ovo belo palenje,stavi crno i miran si!

Ovako Dukej, kao prvo standardni prenos ti je 13/34.

Sto se paljenja tice nasteluj na 1.5mm pre GMT i zazor platina na 0.30-0.40mm.
Imao sam slucaja kod motora koje sam radio da jedno vreme baca varnicu ali slabu i tako radi, pa prestane pa nekoliko dana nema varnicu pa opet dobije (a nista da se nedira oko paljenja) to sam uvek resavao zamenom magneta, posto znaju sa vremenom da oslabe sto je i normalno.

Sto se dizne tice ja bi na tvom mestu vratio diznu 60 umesto 64 posto je 60 sasvim dovoljna, neces dobiti nista stavljanjem 64-ke sem bogate smese sto uzrokuje trokiranjem posle duze voznje na malom gasu, i nemogucnosti razvijanja pozeljnih obrtaja. To je verovatno i uzrok onom trokiranju u voznji sto si naveo. Mada u toku razrade je mozes ostaviti da malo bolje podmazuje sa bogatijom smesom.
Ona dizna gde ide iglica je 2.17 uglavnom, retko ali bas retko 15/47.
Ako sam nesto izostavio ili imas jos nekih nejasnoca slobodno pitaj, ja cu se potruditi da ti pomognem.

Isti je slučaj i kod mene, i jasno mi je sad da mi magnet ne valja i da mora da se menja, al' to za sobom povlači novu kompletnu ploču paljenja, samo što ću gledati da nađem negde to polovno (čitaj jeftinije), pa kad naletim na to onda ću sklopiti motor (ionako već počinje da bude zima na motoru :osmeh: ). Pokušao sam i sa spoljnom bobinom (dve bobine 12v i 6v , i dva namotaja, pa sve kombinacije) , ali bez efekta. Posle mi tek pade na pamet da u tom silnom štelovanju paljenja nisam puštao gorivo, pa se sad bojim da li sam možda nešto naradio cilindru jer sam bez podmazvanja kurblao dosta (rukom okrenem pedalu par krugova) kod probanja bacanja varnice. :sjasi:

Tražeći po netu, video sam da je glavna dizna 2.15, ali te nigde nema pa sam kupio ovu 2.17 (ta je valda od 14cinog karburatora gde je difuzor 13 mm). Nisam je još stavio, šta mi vredi kad nemam struju.

Inače, ne mogu nikako da dobijem potrebno pretpaljenje i odgovarajuće rastojanje između platina. Npr. stavim klip u GMT i naštelujem 0.4mm razmak između platina, i potom zakretanjem ploče nikako ne mogu da dobijem potrebno pretpaljenje, bude oko 3mm pre GMT, čak i kad ploču gurnem skroz ulevo (ccw). Tako da sam potrebno predpaljenje morao da naštelujem preko samih platina, ali mi onda rastojanje otvorenih platina bude 0.25-0.3 mm.

Sto se paljenja kod Tomosa tice, nekada je najbolje i najjeftinije kupiti novo originalno jer sa polovnim se opet moze dobiti isti efekat kao i sa starim jer je tesko pronaci polovno a super dobro paljenje zbog ere skutera i slabog rasklapanja u delove starih Tomosa za koje je skuplja registracija nego sto sami vrede.

Vise puta sam imao slucaj da magnet oslabi ili da se usped kombinacije tovat masti i prasine pojede breg okidac na magnetu pa paljenje dosta kasni i motor se jako cudno ponasa. Belo paljenje je najbolje zamenuti crnim, jos bolje ako je crno 12V i tada problemi nestaju.

Ok, ako mora novo, onda će biti novo. Pošto se i meni više sviđa varijanta od 12V (zbog slabog svetla na 6V), da li onda mora tu još i stabilizator da ide, i gde da ga namontiram na APN 4 (da ne bušim ramu i ružim je previše); i da li mogu samo jednostavno da zamenim sijalice sa 6V na 12V, tj. da li pašu grla i sl? I još jedno pitanje, ako već kupujem kompletno novo paljenje, kakvo je ono bezkontaktno (bez platina), ili da uzmem klasično, sa platinama?

Nije lose ni to elektronsko paljenje, mislim da je cena manje-vise slicna. Stabilizator sam ja montirao na APN 4 ispod sica da se ne vidi a zica se lako pruzi kroz ram, nebitno da li je stabilizator sa 1 ili 3 kontakta. U sustini bi trebale samo sijalice da se zamenu i da se postavi nosac za spoljnu bobinu koja ce biti vidljiva ali sta da se radi. Ako kojim slucajem u to grlo za sijalicu prednjeg fara ne moze da se stavi 12V 25W/25W sijalica, onda je potrebno zamenuti ogledalo fara i grlo posto ima 2 varijante tog grla i ogledala a nisam siguran kakvo je kod tebe Dule.

Koliko sam procitao imas i automatika (ako se nevaram). Skini sa njega magnet i probaj staviti na APN ili celo paljenje pa probaj.
Ja bi ti predlozio da se drzis crnog 6v17w paljenja ili 12v 50w platinsko isto crno. Kod elektronskog iskrinog 12v50w i 80w ima pripasavanja, a i magnet je manji, potrebno je busiti rupe za ventilator... A za radnu masinu (APN) je sasvim dobra i platinjara koja drzi preko 10000 obrtaja koje nikad neces postici u voznji.
A za diznu, fabricka je 2.17, 2.15 se ugradjivala jako jako retko u neke motore. Ja imam jednu koju sam otpisao zato sto je davala previse goriva buduci da se razlikuje od 2.17 zato sto ima 4 rupice busene pod 90 stepeni, i ide u posebno kuciste karburatora. A nije ni bing 1/12/346 ni 180 ni 180A a te verzije su bivale na APN-ima. A nije ni na bing 13 od T-14 tako da bog ce ga znati.

Elektronsko paljenje 12V 50W ima identican magnet kao platinsko paljenje samo sto nema breg za platine-imao sam to paljenje na motoru i prodao sam sa motorom. Ko se vozi cesto motorom, problem kod platinskog paljenja je prasina koja dolazi do samog paljenja i platinska dugmad relativno brzo stradaju jer kvalitet nije kao nekada..

Elektronsko paljenje 12V 50W ima identican magnet kao platinsko paljenje samo sto nema breg za platine-imao sam to paljenje na motoru i prodao sam sa motorom. Ko se vozi cesto motorom, problem kod platinskog paljenja je prasina koja dolazi do samog paljenja i platinska dugmad relativno brzo stradaju jer kvalitet nije kao nekada..
Na koji nacin je najbolje nastelovati paljenje

Danas sam doterao kuci ATV i mogu vam samo reci da sam odusevljen i da svakome preporucujem za obilazak njiva i za zezanciju.

pozdrav drugari imam atx-a 91 godiste,opasna masina za obilazak njiva samo me muci sto mi se čuje neko kloparanje u menjaču i kvačilu inače kada je motor upaljen menja zvuk kada se stiska i pušta kvačilo. da li ste imali ovakvih problema i kakoste to rešili?

- - - - - - - - - -

nije valjda da ovu temu niko i nepogleda

To ti je sasvim normalno za Tomosove brzince. Zvuk se vraca sta god da zamenis, tako da ga ignorisi. Koliko god to naivno zvucalo, to ce ti reci svi. Probao sam svasta da bi eliminisao zvuk, menjao i korpu i iglicasti od kvacila i potisni i par samih kvacila... nakon zamene svega zvuk je prestao, ali posle 20km se ponovo pojavio. Nije smetnja za pravilan rad motora, kao ni za performanse tako da slobodno teraj.

15wnzwj.jpg

2w6icxz.jpg

2hicdxz.jpg

2chmkir.jpg

jfdi61.jpg

2ekjat0.jpg

Na prodaju: BT trajno registrovan 290e i APN 4 150e.
tel: 064/197-15-94

Danas sam doterao kuci ATV i mogu vam samo reci da sam odusevljen i da svakome preporucujem za obilazak njiva i za zezanciju.
Dobar je to motor. Nekada davno i mi po Vojvodini smo to koristili. Sada uglavnom koristimo za obilazak njiva JEEP CHEROKEE ili recimo LAND ROVER, odlični su i toplo ih preporučujem i vama.:haha:

Nazad
Vrh