Leska - opšta tema

Pope jel ih zalivaš, ja imam samo 3 žbuna kod kuće i nisu ni pola ove visine a sad ulaze u 5. godinu? Ili su ovo stablaši učini mi se po drugoj slici a nisko prekraćeni, ne razumem se?

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Evo malo slika i od mene, trava je pokošena, postavljeno navodnjavanje. Na nekima sam pronasao i male ljesnike :osmeh:. Slike su tamnije jer je slikano telefonom i vec je padao mrak.
Leska će na jesen biti 4 godine

Poslednja izmena:
Ne nemam sistem za zalivanje (još)........ prve dve godine sam ih skraćivao na 30 cm od zemlje, koren je ojačao i nisam ih posle zalivao što ne znači da neću.

Pozdrav svim uzgajivacima leske,ja sam Dejan. Hocu na jesen da zasadim lesku na njivi 16 m sirina,175 m duzina.Razmak izmedju redova bio bi 5 m, izmedju sadnica 4 m,a sa sve 4 strane susednih njiva 3 m,kanal sa kojeg planiram navodnjavanje je 2 m od njive.Na njivi je zito zasadjeno jel to nije problem posto bi sadio na jesen.Ako neko ima vremena moze da mi pise ovde ili u pp ili da mi ostavi mob da ga pozovem da mi pomogne oko odabira sorti i gde da kupim kvalitetne sadnice lesnika za njivu velicine koju sam naveo,inace bi sadio zbunaste lesnike,posto su oni dosta jeftiniji.Ako neko ima zasad leske u Sapcu i okolini voleo bi da vidim odprilike kako bi to izgledalo.pozdrav

U Sapcu sam bio pre 2 god msm,kod Milete Kuzmanovica koji ima 2ha zbunastih koji su sad msm u 11-12 godini,a na izlazu iz Sapca imas kalemljene iste godine sadjeni kao i kod njega,a kod njega imas i masinu za skupljanje

Evo koja sveza slika

Upravo tako POLKE, nesto opasno ovde smrdi. Ja sam pitao druga iz Engleske da mi proveri finansijsko stanje te kompanije koja je registrovana u Engleskoj i dobio sam vrlo zanimljive rezultate. Adresa firme na nekoj levoj adresi, nesto bezveze, na racunu firme samo 900 funti. Bezite od toga.

Evo jedan koristan komentar o toj firmi:

"cela firma je napravljena na netu pre 9 meseci. srpski sajt je star 3 meseca. skoro sve pretrage za [link] dolaze iz srbije. navodni sajt maticne kompanije ima 0 back-linkova (sto ce reci sa njima niko nista ne saradjuje, sto je cudno za firmu koja postoji od 2007me). oba sajta su sklepana u joomli. glavni mejl "kompanije" je na aol.u

sve ovo zvoni na ozbiljnu uzbunu i na to da neko uvaljuje siromasnim ljudima jedno veliko NISTA za 300e."

Pre 2 godine sam bio na Istri, tamo tartufi toliko uspevaju da su ljudi morali da naprave turisticku atrakciju od toga da bi mogli da prezive od ugostiteljstva... A Istra vazi za najbolje podneblje za tartufe. Ako vec hocete da gajite lesnike, gajite ih ozbiljno i manite se bajke o tartufima. Zamislite samo kako bi to bilo lepo da prskate lesnih fungicidima, a ispod raste veeeliki tartuf.... gluposti...

Juče sam pregledala moje lešnike. Na nekim biljkama se pojavilo par crnih jajašaca (na listovima) veličine kao jaja krompirove zlatice samo su druge boje. To me poprilično uplašilo jer ne mogu da nađem koji insekt ih polaže. Skoro su prskani protiv biljnih vaši ali ovo je nešto drugo. Ako neko ima iskustva bila bih mu zahvalna na informaciji o ovom insektu.

Svakako nećeš pogrešiti ako ponoviš prskanje sad kada je leska osetljiva, mirnije ćeš spavati to je sigurno.
NurelD+Mankogal i bez brige, al svakako nastavi da pratiš.

Jajašca možeš da ubiješ jedino mineralnim uljima, sada bi morala duplo manja doza od one na proleće, tj 1 dl na 10 l vode. Ali ne brini, nek se to izlegne pa onda insekticid, ne znam ako sada oprskaš da li će insekticid da ima dejstvo do dana kada se izlegu...ali će pobiti ove sada aktivne i sprečiti polaganje novih...drugim rečima imaćeš barem dva prskanja u razmaku 5 do 7 dana.

Sad će u subotu ponovo prskanje, nema drugog izbora. Takođe me otac uplašio, jer su neki listovi svetlo zeleni (to je samo par komada), ostali su tamno zeleni. Ja tvrdim da su to mladi listovi, onda da biljci fali gvožđa... Problem je što mi je i profesor koga konsultujem oko svega trenutno van zemlje pa nemam koga ni da pitam... Hvala Vam na svemu!

pozdrav. na jesen planiram jedan mali plac da posadim lesnik. plac je 15x37. to bi za licnu upotrebu i ako se uspe sta na pijaci prodati. interesuje me kad stupa u neki lep rod i koliko je to otprilike kilograma ociscenog a koliko u ljusci. koji bi najbolji zgojni oblik bio i koje sorte kako ga saditi. hvala u napred

U Sapcu sam bio pre 2 god msm,kod Milete Kuzmanovica koji ima 2ha zbunastih koji su sad msm u 11-12 godini,a na izlazu iz Sapca imas kalemljene iste godine sadjeni kao i kod njega,a kod njega imas i masinu za skupljanje

Evo koja sveza slika

Pozdrav bogi,hvala na odgovoru,video sam taj zasad lesnika na izlasku iz Sapca,al ja bi sadio zbunaste,jel imas neki broj,ako imas mozes mi poslati na pp,da stupim u kontakt sa tim covekom sto si mi rekao,ako ne odnda da se raspitujem po Sapcu za njega...

Veliki pozdrav iz Bijeljine,
Treba mi pomoć, pa evo ako neko nešto zna neka piše, svaki savjet je dobrodošao.
U leskaru na nekim zbunovima pocele su da mi se suše grane, znači od 5-6 grana jedna počinje da vene i polako se osuši, kao i da jednoj grani dio raste normalno a dio se suši. To je počelo da se dešava u zadnjih 5-7 dana, kada su prestale ove kiše, tako nekako.
Juče sam saznao da blizu mene zivi covjek koji je radio u Orahovici pa sam i njega doveo da pogleda, kaže mi da nije neka od klasičnih bolesti koje napadaju lesku i da on sumnja da moze da bude bakterijska plamenjača - ervinija amilovora. Kaze da samo odstranjujem grane kojima se to desava i da sad neko prskanje teško može da im pomogne ali opet nije ni on najsigurniji, to do sada nije vidio u ljesniku. prsako sam bakron u jesen dva puta, zaštitu od monilije sam preskočio jer nema roda ove godine, leskama će na jesen biti 3 godine i prskao sam još sa insekticidom sa akaricidom.
Postaviću i slike da vidite kako izgleda,
Još nešto, dio njive je za vrijeme ovih kiša bio više vlažan, znači voda se nije zadržavala na tlu ali je uvjek trebalo dan-dva duže da se taj dio osuši. Ove suve grane se pojavlju i po dijelu njive koja nije imala tih problema i koje za svoj ''uzrast'' odlično napreduju.

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od urednika:
Hitno!!!Već druga godina za redom kako imam isti problem i nikako da ga rešim.I ako sam prskao,po preporuci nekih ljudi,nisam uspeo da problem rešim.Po ovim slikama može da se vidi šta je problem i zato molim sve ono koji su imali isti a rešili ga da mi kažu kako da se spasim i zaštitim rod...HITNO...Hvala...
dscf7325-copy.jpg

dscf7326-copy.jpg

dscf7327-copy.jpg

dscf7330-copy.jpg

dscf7329-copy.jpg

Bas me interesuje kako mislis da smestis 100 kalema na 15 ari.

Moze, ja imam oko 2000 na 2ha - 12ta godina, zadovoljan, opet bih tako sadio. redovi sirine 6m, u redu: Sadnica, 4m, S, 1m, S, 4m, S, 1m, S .... Tako dobijes grupe od po dva zbuna koji se spoje u jedan ovalni, ali sa dva korena, mnogo jaci nego jedan sam. Imas problem jer dave jedan drugog, ali malo rezanja, i rezultati (ukupan rod po ha) su bolji nego preporucenih 500 kom po ha, a i medjuredna obrada laksa jer imas spalire sa razmakom kroz koji ide traktor. Inace od obrade uglavnom mehanicka - freza, prskano za ovih 12 god samo tri puta. sad imam malo balaninusa pa ce izgleda morati opet. Pozdrav iz Panceva.

- - - - - - - - - -
za Bojan 1983:
Da li je suplja grana negde - ima insekt kao strizibuba. Potrazi po sajtovima, opisano je, desavalo se. Ja sam imao par grancisca sa slicnim simptomima (na 2000 stabala), odsekli, spalili, nisam vidjao vise zadnje tri cetiri godine. Ovo deluje ozbiljno.

- - - - - - - - - -

Priča o puževima je za ovu što bi se reklo Mala Maca .
Ko ima lešnik i pročita kalkulaciju O dobiti sve je jasno . Od treće godine 3 kg( lešnika ) po stablu .Pošto je računica od 5 eur( kg) pretpostavljamo da se radi o očišćenom ( 3 kg ) .
Pa ja u 4 godini nemam 100 GRAMA po stablu OČIŠĆENOG .
Avioni ,kamioni tartufi .Tonaže .
Veoma me interesuje cena jednog stabla ( žbuna ) sa micelijumom tartufa ,zajedno sa dokumentacijom .Rekao bih da je igra u tome .
Voleo bih da me neko razuveri .

Kaze moj deda za takve bizmise: Sto ovnova, dvesta muda, cetristo jaja, osamsto paprikasa, po dva dinara pa ti vidi kolka para.

- - - - - - - - - -

@talianu

Ubacis negro bombonu ( probao sam i vocne i cokoladne i secer , al zanimljivo vole negro najvise ) u plavu ( opet po sada dokazanoj prici clana Nebojse ) plastiku . Kada se rastopi miris je mami a u vodi se davi . Zanimljivo je da je samo ona upadala u vodu sto se vidi na prethodnoj slici . Rasporedio sam ih na oko 20 - tak metara u krajnjim redovima i u srednjem redu .
e svaka cast za ideju. kolko im je trebalo da se podave?

Ljudi jel zna neko rešenje za ovu bolest..??? Hitno jer ću ostati opet bez roda...!!!Iz gore postavljenih slika se vidi o čemu se radi...

Nazad
Vrh