Leska - opšta tema

Jedno pitanje za sve ozbiljne uzgajivace : kako ste resili pitanje plasmana plodova ?

Za Centor

Nema rupe u grancici, lakse bi mi bilo da ima, nekad ranije u proljece je bilo toga na svega desetak grancica i to sam odstranio, ovo sada je samo neka bolest, isjekao sam te grane, praticu sta se desava.

Za jojban

Mislim da je to kod tebe monilija i to se moze rjesiti prskanjem ali u fazi oprasivanja, odnosno kada se otvaraju zenski cvjetovi, sledece godine moras odraditi kvalitetnu zastitu i to se onda svede na minimum. Javice se i neko iskusniji, to je moje misljenje

Hvala na pomoći...!!!Koliko vidim da sam zakasnio i ako sam prskao više puta ovog proleća,a sve to na preporuku nekih ljudi koji drže prodavnice za poljoprivredu.Da sad ne nabrajam sa čim sam sve prskao,molio bih te,a i sve druge koji znaju,sa čim ili ti sa kojim preparatima i kada treba prskati? Da li postoji neka lista sa upustvom ali da ti preparati postoje da se kupe a ne kao što mi se već desilo da sam par preparata trašio i svi su mi rekli da to više ne postoji a te preparate sam video na jednom od sajtova na netu?!?Interesujeme kompletno uputstvo kad,sa čim,koliko....i to za celu godinu jer,kažu,da ima i zimsko prskanje...Početnik sam u ovome te vas sve MOLIM da mi pomognete...HVALA....

Još kada bih imao puno vremena da sedim za kompjuterom bilo bi super.Koliko vidim ovde ima 50-ak stranica koje bi trebao da pročitam.Da li mogao da dobijem uputsvo na kojoj stranici ima to što mene interesuje,jer tako bih skrati vreme.Hvala...

Na žalost tako funkcionišu forumi. Kad bi svako nov došao i pitao šta njemu treba a o tome je već pisano, pogotovo ovako opširna pitanja koja rađaju dalja podpitanja o kojima se već pisalo, svaka tema bi postala kupusište...ništa lično, samo ti kažem. Ne može se banuti na forum i reći "aj mi napišite sve o lešnicima što bih trebao da znam" i očekivati odgovor.

Eto dobio si odgovor na prethodno pitanje, sad će te dalje zanimati šta je to monilija, a o tome ima posebna tema i tako dalje..

Mozeli mo neko reci,posto planiram sadnju lesnika na jesen koje je sadnice najbolje zasaditi,jednogodisnje,dvogodisnje ili trogodisnje...da li je bolje sto je starije sadnica ili mozda nije... nije zbog korena...

Što se tiče procenta prijema i napretka, svako voće je najbolje saditi jednogodišnje, čuvene štapiće...tako nemaš ni početak formiranja krošnje u oblik koji možda ne želiš. Ali se godinu ili dve duže čeka na rod...

Najbolje je kalemljen na dvogodišnju podlogu, grančicom odnosno pupoljkom skinutim sa stabla koje već uveliko daje plod (desetogodišnje npr), tako je koren već dobro razvijen i ranije će ući u fazu plodonošenja.

Covek ima na prodaju trogodisnje zbunaste sadnice izdanci,to mi je ponudi,pa sad dal bi valjalo to uzeti...

Izdanci od trogodišnjeg žbuna ili trogodišnji izdanak? :) Ako je dobar koren, zašto da ne...

"oktopod" svakako da se slažem sa tobom i podržavam "zakon" sajta samo sam zamolio,da bi skratio vreme traženja,putanju gde se to nalazi i ja ću to pročitati.Ali ako je to ne moguće i to je OK....Ako je ovo na mojim leskama bolest MONILIJA onda ću o njoj sve da pronađem i uputim kako se odbraniti ili šta već...U startu se moje pitanje baš na to i odnosilo "koja je ovo bolest" jer to nisam znao,sad,ako je to ta bolest,krećem da tražim rešenje...u svakom slučaju hvala na pomoći...pozz

Evo preleteo sam časkom i da stvar bude još crnja, tebi lično je samo dve strane unazad već odgovoreno na isto pitanje i to detaljno...da li me sada razumeš?

Evo ovde si postavio pitanje i sledeći post ti je već odgovoreno, a post pre tvog pitanja, na kojem si se zahvalio je takođe bilo o programu zaštite:

http://poljoinfo.com/showthread.php?173-Leska-op%C5%A1ta-tema&p=662765&viewfull=1#post662765

Dalje, par postova pre toga je takođe iznet program zaštite, ovaj i sledeći post:

http://poljoinfo.com/showthread.php?173-Leska-opšta-tema&p=631408&viewfull=1#post631408

Znači o programu zaštite je bilo reči, par postova posle ti opet pitaš o programu, ljudi ti odgovore, a onda desetinu postova kasnije ti opet pitaš isto pitanje i pravdaš se da nemaš vremena da čitaš celu temu????

Posle duze pauze u ovoj temi,evo da napisem koju recenicu i postavim nekoliko slika.
Ovo su lesnici koji su se donekle izborili sa proslogodisnjim mrazom,koji ih je dosta usporio.
Posadjeni su u jesen 2011 kao dvogodisnje sadnice i odmah u prolece sledece godine ih je uhvatio mraz,pa je dosta sadnica izrzlo.
Na jednoj parceli sam se pored mraza borio i sa posetiocima (lopovi,srne,zecevi,jazavci) i na kraju sam morao da ih izvadim/zaorem...oko 200 sadnica,tu je sad posejan kukuruz.
Kako koja sadnica i krene,tu su navedeni posetioci da ih skrate,gricnu ili trajno uklone. :osmeh:
Ovo mi je drugi lesnikarnik,gde imam do 100 sadnica.
Fotografisao sam posle setvospremiranja i prirodnim uklanjanjem (kopanjem) trave :osmeh: posto je bio zapusten,jer sam se razocarao prosle godine i hteo sam i njega da izvadim.
Kada sam video da na nekim drvima ima ploda i kada sm video da su drva nekako pocela da rastu i ravijaju se,resio sam da ipak ostavim da vidim kako ce se dalje situacija odvijati.
Uglavnom,na ovoj parceli se nikada nista nije prskalo,nije se koristila hemija,pa bi se moglo reci da je proizvodnja organska.
Nisam upoznat kome treba da se obratim kako bih dobio sertifikat da je sve prirodno/organski,ali jos uvek je rano za to,posto na tek po koje drvo ima plod.

Lepo izgledaju .Samo im moras dati dosta vode da bi preziveleove katastrofa vrucine.Video sam na nekim listovima da imas braon pege da li si prskao protiv toga,bar da se ne prosiri ?

Nisam prskao ni sa cim.
Sto se tice vode,od ove nedelje sam poceo da ih zalivam,jer je do sada bilo dosta padavina,pa za zalivanjem nije bilo potrebe.

Molim iskusnije voćare za pomoć... Treba da postavimo sistem zalivanja kap po kap. Da li creva koja idi između biljaka moraju da se dižu na neku visinu, ili mogu da ih pustim po zemlji?

Nazad
Vrh