Leska - opšta tema

Pozdrav svima!

Ja se vec dve godine razmisljam o sadnji...i otac me je izminirao prosle godine zbog toga sto je bila prestupna...bilo kako bilo, zanima me isto odgovor na damirovo pitanje o podsticajima, kako to uopste funkcionise?!?

kao i neki savet gde kupiti kvalitetne sadnice zbunaste leske i uspud dobiti takodje kvalitetne i neophodne savete u vezi odrzavanja (prvenstveno sto se tice hemije), neki ozbiljniji razgovor...

Razmisljao sam (pa me zanima ako neko moze da mi odgovori) da kupim sadnice sa busenom (ako postoje) sada u toku proleca, da ih stavim u dvoriste pod zasenu, pa da ih u jesen sadim?!? Da li je to maltretiranje ili usteda jednog vegetacionog perioda?!?

Poceo bi na povrsini 50 - 80 ari

Mozes sad rezervisati sadnice kod rasadnicara, ne moras ih drzati kod sebe. I ne znam odakle ti ideja o busenju, lepo si me nasmejao :)

PS. velika povrsina za pocetak, ako nemas nikakvog iskustva.... najlakse je kupiti sadnice i posaditi. Treba da resis kvalitetno zalivanje,djubrenje, zastitu i odrzavanje, to su sve stavke koje ti dosta para izbijaju svake godine, mnogo vise nego sto je cena sadnica. Na subvencije nemoj da racunas ozbiljno.

Poslednja izmena od urednika:
Ako sadiš veću količinu nemoj zaboraviti oprašivače. Naruči i njih. Oprašivači za Enis su lambert crveni, Halski džin i možda još neki.
Ovo pišem jer imam dva stabla enisa, nešto rimskog, i još dvije sorte kojima neznam ime. Osim toga imam i nekoliko mečijih ljeski.
U literaturi piše da i ljeska treba oprašivače, a ja sam prvi put pratio i vidio da cvjetaju u različito vrijeme. Ovih dana je mečija u punom cvijetu ( ženski cvjetovi) dok rese već prolaze. Ove sorte koje imam, pa i Enis, su već sve precvjetale ali imam na jednoj još svježe muške cvjetove ( rese). Ženski su prošli.
Svakako da može i bez oprašivača ali primjeti se u prinosu.

Za pocetak je manja povrsina u planu, nekih 15-tak ari.
Bice mi potrebno 90 kom. Enisa (glavna sorta) + 10 kom. oprasivaca (5kom halskog dzina i 5kom lamberta crvenog)

Samo polako, možda je greška u koracima, mada kakvu propagandu vode ovi rasadničari nebi me ništa čudilo da je došla i leska na red za gustu sadnju

Koristiš komšijski zračni prostor. :osmeh: Ma samo ti njih posadi a kad rode neko će imati koristi. Najviše ti. Možda i komšija koji ubere. Nešto za ptice, miševe... Najgore je kad nema šta da rodi. Tad nema niko.

Pozdrav svima! Molim za pomoć.Imam lešnike koji su kupljeni u institutu iz Čačka,nemam pojma kako se zovu samo znam da ima duguljastih i okruglih i treća vrsta blago duguljasta ali se vidi plod u ljusci,malo je otvorena!? Moja molba se odnosi,pošto zaista vrlo malo znam o tome,sa čim,kao zaštitu,bi sada trebalo da oprskam? Neko kaže nešto na bazi bakra neko nešto sasvim drugo tako u stvari mi niko pouzdano nije rekao šta zaista trebam da upotrebim i na koji način.Čuo sam da,kao preve4ntiva,trebam da oprskam u proleće sa par različitih sredstava da kasnije nebih imao problema,zapravo prošle godine nisam prskao i imao sam neku buđ na listovima i sitne crve a plodovi,ljuske sa malim rupicama,a ploda nema,naravno slatko su se nahranili crvići.Imam veći deo leske,one su kao drvo,koje su stare oko 4god. i imam manji broj od prošle godine zasađene.Ove godine planiram još 10-ak sadnica,mladih,da doda,.To napominjem da bi ste mi pomogli oko prskanja.Nadam se da će mi neko,ko je praktično imao dodira sa ovim što meni treb,pomoći na čemu sam veoma zahvalan! Hvala...pozz

Vidim da ovde stoji samo jedno prskanje sada? Čuo sam da,preventivno,treba od više bolesti sada da se prska? U svakom slučaju hvala na pomoći. Pozz...

jojban,

ako mogu ikako da ti pomognem ovo je moj program zaštite leske za ovu godinu. Pozdrav.

[TABLE="width: 427"]
[TR]
[TD]KAN[/TD]
[TD]Sredina Marta[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]BAKARNI OKSIHLORID[/TD]
[TD]Kraj Aprila[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]DELAN[/TD]
[TD]Početak Maja[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]TIONEX 0,15%[/TD]
[TD]Početak Maja[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]SYSTHANE 12 E[/TD]
[TD]Sredina Maja[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]NURELLE D[/TD]
[TD]Sredina Maja[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]KAN[/TD]
[TD]Sredina Maja[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]TONUS[/TD]
[TD]Sredina Juna[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]NURELLE D[/TD]
[TD]Sredina Jula[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]JABUKAN 8:16:24[/TD]
[TD]Jesenja prihrana[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]FUNGURAN OH[/TD]
[TD]Preko 75% opalog lišća[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Poz svima... Listao sam ovu temo od 30 strane pa sve do kraja i mogu reci da ima bash puno korisnih stvari... Ali za navodnjavanje lesnika nisam nista procitao.. Pa bih vas zamolio da mi malo pomognete. Uskoro cu da zasadim lesnike na parceli od 14m x 400m. Planiram da bude tri reda sa razmakom od 5m i u svakom redu po 98 sadnica, stim sto cemo kupiti naravno 300 sadnica :) Uskoro cu i da ogradim parcelu..
Pa me konkretno interesuje taj sistem za navodnjavanje.. Koliko bi to kostalo? I kako to funkcionishe? Busi ce se i bunar, pa me interesuje da li je bolje da ga izbusim na pocetku njive ili na sredini? I interesuje me kako funkcionise taj sistem kap po kap?
Nesto sam malo mozgao pa sam zamislio da izbusim bunar na sredini njive, tu postavim neku plasticnu cisternu od 3-4 000 l. Njiva je skroz ravna. Pa bih tu cisternu odigao od zemlje. Sta mislite, jel bi mogla sama voda da se spusti iz te cisterne do lesnika, kroz te plasticne cevi koje idu pored lesnika?
Jes da sam ga malo izmutavio :) al nadam se da ste me razumeli ...

Poz svima

Ok, oktopode.. Hvla.

Interesuje me kako odrzavate zemlju izmedju vocki? Da li ste je posle sadnje vocki mozda nekada frezirali? Ili samo kosite travu?
Video sam vocnjake lesnika na ovom forumu koji nemaju ni jednu travcicu izmedju biljaka.. Pa me interesuje kako to odrzavaju?

Saznanja su ista kao i o puzevima, nojevima, aroniji i ostaloj ekskluzivi koja samo ceka srpskog biznismena da zaradi 100(0000, dodati nule u skladu sa apetitima) hiljada evra. S tim sto za tartufe stvarno treba biti jos veca neznalica nego za prethodno navedeno. Veca je verovatnoca dobiti na lotou.

• Like
Reagovanja: pop
Nazad
Vrh