Leska - opšta tema

možeš da ih pustiš na zemlju ali tada postoji opasnost da se kapaljke zapuše od zemlje ili bubica koje bi ušle unutra a nećeš znati koja ne kapa jer su na zemlji, ali za prvu ruku postavi ih tako, meni su prve godine bila creva na zemlji a ove godine sam zategao žicu na visinu od nekih 30-40 cm i povezao creva na žicu. preglednije je i lakše je obrađivati oko voćki, kositi, okopavati, šta god da radiš, creva ti ne smetaju

Molim iskusnije voćare za pomoć... Treba da postavimo sistem zalivanja kap po kap. Da li creva koja idi između biljaka moraju da se dižu na neku visinu, ili mogu da ih pustim po zemlji?

Ja sam crijeva za navodnjavanje postavio na visinu od 40 cm, tako mi je jednostavnije zbog obrade zemljišta oko sadnice a i zbog košenja trave između njih.

Jedno pitanje za sve ozbiljne uzgajivace : kako ste resili pitanje plasmana plodova ?
I mene zanima isto sto je pitao i kolega Zokidrum ima li otkupa na vece tj da neko otkupljuje svu kolicinu bez cimanja po pijacama? I jos bitnije pitanje,cime i kolioko duboko se ore pre sadnje ono dubinsko? cuo od ljudi i od savetodavca iz poljoinstituta trazio i na jutjubuda vidim ali nisam nasao... hvala unapred!

@toni soprano

Duboko oranje odradi koliko mozes u zavisnosti kakva ti je zemlja . 40cm,50cm,60cm . Koren leske je plitak tako da se nemoj previse opterecivati oko dubine .
Sto se tice plasmana ja još nisam došao u tu fazu prodaje ali od prijatelja i poznanika cujem price da svako od njih ima privatne kontakte sa nekim prodavcima,pijace ,kvantaš,... na veliko . Ali uglavnom se takve info. tesko dobijaju .
KOd mene su creva na zemlji i tacno je da se neka znaju začepiti od zemlje ali se od trave ne zapusavaju kao ni od bubica . (bar kod mene 5-ta godina )
Najviše se kapljači zapušavaju od kvaliteta same vode . KOd mene ima dosta gvoždja u vodi , napravi se crvenkasti talog unutar kapljaca i ne ide voda .

Za otkup lesnika bi mogao da se pozove Dragan Miljkovic 063 8115556(nadam se da se nece ljutiti sto ovako javno objavljujem njegov br.tel.) On je Pozarevljanin kao i ti toni soprano,ima nesto leske u zakup,a nesto i svoj iza secerane.Licno se nismo upoznali,kupili smo krckalicu za lesnik kod istog coveka koji ih pravi,Toma strugar iz Panceva. Nisam mu prodao svoj lesnik jer je vec imao dovoljno,ali mislim da je otkupljivao i u ljusci i placao na osnovu uzorka.Ja sam svoj prodavao po 500 din. kilogram ocisceni, tj. komsija koji je organizovao skupljanje,krckanje i prodaju jer ja ne zivim u Srbiji. Telefonom je zvao poslasticarnice i tako prodavao

Ima po malo i kod mene, neki su se plodovi još odavno otvorili po crti onoj, šta to može da bude? Prskao sam protiv truleži ploda jednom sa galafunginom, ali mi to ne deluje na trulež, unutra je na plodu samo vrh pocrneo malo, prošle godine su bili neotvoreni a unutra buđav...

Drugari,

Kako ide skupljanje lesnika ? Da li je neko improvizovao neko usisavanje, rano mi je da kupujem neku ozbiljniju masinu,a i cene su ......Nasao sam na netu Cifarelli Vacum V77S . Ali sumljam da je povoljno,zvacu sutra da priupitam za cenu.

Da li neko od uzgajivaca lesnika koji imaju sisteme za navodnjavanje meri i vlaznost zemljista? Navodnjavanje je mera koja je veoma pozeljna u svakom zasadu, ali prekomerno navodnjavanje izaziva vece probleme nego nedostatak vode... Nadam se da cete se sloziti.
Kakvi su vam dosadasnji utisci o navodnjavanju koje primenjujete, i naravno da li su rezultati u skladu sa onim sto ste ocekivali ili dolazi do odstupanja (i kakvog)?
Hajde da malo razradimo i ovaj deo, nadam se da ce nekome koristiti.
Pozdrav

Imam jednu manju parcelu lesnika od 200-230 kom.zbuna.Posto je blizu kuce imam struju, kapljaci od 4 lit.na svakih metar i svi odvrnuti .Nisam merio ali sigurno daju 10 -15 lit.na sat.Otac je svaki dan zalivao i mnogo preterivao .Cak je ostavljao i nocu da radi pumpa.
List je jos uvek zelen da bolji ne moze biti,nista nije opalo.Prirast letorasta bez preterivanja 1 -1.2 met.Plamenjace sam imao samo na jednom lesniku i to malo na jednoj grani.Osusenih grancica nista.
Napunio je ljusku do kraja. Ja to velikim delom pripisujem zalivanju.Leska voli vodu i to mnogo.
Jedinu losu stvar - Na dva lesnika se pojavila hloroza ,zuti listovi oko 30% lisne mase.Dva puta folijarno odradio Sekvestren i sada se nemogu prepoznati u zasadu koji su imali hlorozu.
Zbunovi koji su u 5 godini na parceli koja se mnogo zaliva i na drugoj koja se zaliva ni blizu tako puno se ne mogu porediti.Razlika je bar metar u visini i u bujnosti .O rodu da ne govorim.

Verujem da je tako Sale kao što pišeš, ja sve nabavio spremio DMB pumpu, creva, ugovorio bušenje novog bunara, i u maju me pokradu najštrašnije....
Nije mi toliko žao stvari koliko mi je žao što je leska baš dobro rodila ove godine a plod je kukako za vodom. Zalili smo ga ručno samo dva puta-krajem jula i oko 10tog avgusta sa po 20tak lit vode. I to malo što smo mu dali se primetilo na stablima, a kiša se kod mene u kraju i nije nešto pretrgla...

Sale sve pohvale za zdrav i dobar zasad. Sada ne znam da li ti je parcela na nekom nagibu ili je na ravnom, i koji je tip zemljista, od cega takodje zavisi koliko ce se vode dodavati.
Naime, voda je neophodna, ali prekomerna kolicina uzrokuje probleme. Ti problemi se ogledaju u: povecanoj mogucnosti truljenja korena (ova pojava dosta zavisi od tipa zemljista, i konfiguracije terena), ispiranju hraniva iz zemljista (zbog toga biljka trazi sve vise djubriva), narusavanje strukture, povecanje saliniteta (nakon cega se smanjuje mogucnost usvajanja makro i mikroelemenata iako ih u zemljistu ima dosta)... Ti problemi se ne javljaju kroz jednu-dve sezone, vec polako, u pocetku se ponegde manifestuje a kasnije sve vise i vise. Tako da bi svakako trebalo voditi racuna o normama navodnjavanja. Navodnjavanje je prakticno obavezna mera, ali mora se voditi racuna. U mladom zasadu cesce i manje norme, u starijem (u zavisnosti od tipa zemljista - odnos pesak-glina) redje a vece...

http://www.hidroponika.com/srb/index.php?route=product/product&product_id=314

Ljudi kako vi kupite lesnik ovo je ubistvo,3dana 12 ludi po 8 sati sakupilo 900kg lesnika/sat rada 200din.Da li je neko napravio neku spravu za kupljenje neka se javi

@neba 933

Žao mi je kad nekoga pokradu pogotovo što znam šta leski znači zalivanje . Ja takodje zalivam Dmb pumpom ,ali ni u razmišljanju je ne ostavljam samu da radi a kamoli u lesniku .Nose sve , više ne znaš ko više krade belci ili crnci . Dmb mi troši oko 15 lit. na 12 sati rada . I kada bi zalivao koliko ja hoću mnogo goriva mi treba . Rešio sam da probam da uvedem struju do sledeće sezone , i da dobro natapam lešnik .

@sava 28

Mi kupimo sami i znam šta je muka . Drugar mi je kupio Facmu usisivač i extra je zadovoljan , samo je cena oho . Ali kad dodje to u neke malo veće količine i mene čeka ta investicija . A do tada 2-3 godine ni sam ne znam šta ću . Ove godine se mučimo ručno oko 1 tone lešnika ( po mom proračunu ) , a šta će biti sledeće ko zna . Trenutno sam u izradi četki kao za komunalno ( za ulice ) , kojom bi lesnik sakupio na sredini , medjutim zemlja je tako ispucala od suše a i " dobre " zemlje da bih samo napunio pukotine . A posle neki usisivac ,pa da pokupim sve sa lišćem i grančicama da kuci u dvorištu polako . Ne znam ima puno ideja a ni jedna nije jeftina .

@ agrarian

Knjige su jedno a praksa nešto sasvim drugo .Sve što si napisao je tačno ali ja još ne videh voćnjak kome je voda naškodila ,pogotovu jul,avgust ove godine .
Bio sam skoro kod čoveka koji zaliva zasad nektarina vetrenjačom ( lepo za videti , a i čovek je super ) ,praktično 24 h . U sredini reda je mokro ne možeš da hodaš , a rodile nektarine extra .

@ Sale

Mnogim vocnjacima je naskodila voda (visak vode). Licno sam video nekoliko, a cuo za dosta takvih slucajeva. Meni licno je odlicna reklama da vode treba nemerljivo mnogo, ali to svakako nije dobra preporuka. Ako se dugorocno razmislja, neophodno je navodnjavati OPTIMALNIM normama. Truljenje korena kod sistema kap po kap gde se prekomerno navodnjava je cesta pojava (a ona se nece desiti posle 1-2 godine). Ne zaboravite da TO zemljiste treba da nosi TAJ zasad 15 godina (ili vise), i da za ceo taj period prinos ima tendenciju porasta, a plodnost zemljista tj. kvalitet zem. ce to obezbediti.... A da ne pricam da i nakon tog zasada zemljiste treba da bude manje-vise spremno za nove zasade... Moja preporuka je da se taj tip navodnjavanja 12h bez prestanka ne praktikuje. Kada je velika susa naravno da norme treba povecati, ali ne treba preterivati. Potrebno je izracunati norme navodnjavanja (ko ima manju povrsinu o tome verovatno nece razmisljati, ali poluprofesionalni i oni ozbiljni proizvodjaci koji imaju velike povrsine pod zasadima ce to svakako racunati ili se raspitati oko toga...).

agrarian

OK, ja sam počeo da pravim sistem kap po kap i imam problem sa nedostatkom vode tako da kopam rezervoar i skupljam kišnicu.
Da li postoji nekakva preporuka koliko vode treba za čitavu godinu, odnosno koliko treba u sezoni (jun-avgust)?
Da li će 80 l po stablu/žbunu u sezoni biti dovoljno?

Navodnjavanje je najpotrebnije u kriticnim fazama vegetacije i kada je najveca potrosnja vode. Kod lesnika je to od faze cvetanja do zavrsetka intenzivnog porsta plodova i tada treba odrzavati vlaznost zemljista na 70-80%PVK. (PVK je ona kolicina vode koja ostane u zemljistu nakon gravitacionog oticanja vode-kao kada bi sundjer natopili vodom i dok god voda iz njega curi znaci da jos nije stadijum PVK. Kada voda prestane da curi, nje i dalje ima dovoljno u sundjeru, i to je PVK, plasticno objasnjeno)... Da biste znali koliko je 70-80%PVK, potrebna vam je analiza zemljista na kojem se nalazi zasad (obavezno da se utvrdi mehanicki sastav zemljista i vodni kapaciteti). Na osnovu tipa vaseg zemljista, kulture koju gajite (lesnik-potreban je koeficijent kulture za lesnik), i klime koja je prisutna na tom podrucju, odredicete normu navodnjavanja. Ako vam je ovo komplikovano (ili skupo da platite da vam to neko uradi) potrazite norme na internetu (naci cete nesto sigurno, pa se okvirno drzite toga-norme nisu iste na svakom zemljistu, kao sto nisu iste u Srbiji i u npr. Grckoj, imajte to u vidu)...

Nazad
Vrh