Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Frkani ti si u pravu sve što si napisao. Samo ostaje da verujemo u prodavca. To sa kojeg matičnog je uzeo to se sve može montirati nego je naj u svemu da su dobro ožiljena isto i nadzemni deo. Šteta što nisam slikao moje to nije dobro ožiljeno a bio je visine 30cm sa tri male grančice i bio sam skeptik po svemu ali sam dobro potegao i zadovoljan sam krupnoćom lešnika a našao sam jedan mrežasti džak od 30kg jer je plantaža stara tri godine.Pri odabiru sadnica moramo imati nekog znanja ali i povjerenja u prodavca. Ono što možemo vidjeti je ožiljenost sadnice i izgled nadzemnog dijela. Ako imamo nekog iskustva po korjenovom sistemu možemo odrediti kako je sadnica proizvedena. Ako je proizvedena nagrtanjem obično se na korjenu nađe komadić žice. To je iz razloga što se mladici na matičnoj biljci vežu žicom pa nagrne zemlja. Kako mladica buja žica se usječe i preko nje biljka pusti žile. Kad se vadi taj dio je oštećen i dio korjena ispod žice ostaje u zemlji. Isto se vide oštećenja ako je mladik odvojen pa stavljen na ožiljavanje. Naj jeftinije su sadnice ako posijemo običan plod i nikne nova viljka. One imaju dobar korjenov sistem ali dali će i plod biti kao što očekujemo za određenu sortu. Ja sam kupio u nekom Njemačkom marketu lješnika sorte barcelona. Posijao sam par kom i dobio sadnicu. Ove god je prvi put rodila. Samo tri ploda ali nijedan nije po krupnoći bio onakav kakve sam posijao.Možda je to samo početak pa pratim i dalje stanje. Plod je dobar ali da sam kupio sadnicu očekivao bi da bude i plod onaj što sam tražio. Nažalost kod nas se može naći dosta upravo takvih . Posijani pa šta nikne. Moj komšija je kupio sadnica za oko 0.5 Ha istarskog a kad je počeo rađati liči na rimski. Ni blizu istarskog ali kako utvrditi koja je to sad sorta.
Za takve stvari moramo imati povjerenja u prodavca sadnog materijala. Možemo da ga upitamo da nam pokaže od kojih matičnih stabala je uzeo sadni materijal i kojom je tehnikom dobio sadnice. Ako nas odgovor zadovoljava a sadnice dobro izgledaju vjerovatno je sve u redu. Ako nešto neštima onda bolje je sam posijati plodove lješnika i dobiti sadnice jer vam vjerovatno i on želi prodati iste takve. I na njima će normalno roditi lješnik. Sad dal manje il više i koje sorte i kako će biti oprašivanje to je druga priča.