Leska - opšta tema

5 x 3 pa ako bude trebalo da se sece-seci cu,od ograde udaljeno oko 2-2.5m mislim na rastojanje od leve i desne strane ograde,a sa prednje i zadnje strane po nekoliko metara udaljeno.Sa zadnje strane nesto vise da moze da se okrene traktor sa prikljuckom.

- - - - - - - - - -

Sa leve i desne strane bi trebalo naravno veca udaljenost od ograde da bude,2m je malo ali nisam mogao vise jer bi bilo na ustrb rastojanja izmedju redova!Zasad je 15 x 200.

Poslednja izmena:
moje misljenje sto se tice rastojanja lesnika da sve sto je manje od 6*4 nije dobro.kada sam sadio lesnik mnogi takozvani strucnjaci pa cak i jedan profesor je savetovao 5*2,5 sto po meni sada cista nebuloza.svima je u interesu samo da vam prodaju sto vise sadnica.sto se tice mog iskustva ja sam sadio5*3,5 i sada posle 6 godina vec je sklopio u redu i prave senku jedan drugom.sto naravno nije dobro.na jesen podizem jos jednu plantazu i ona ce biti sigurno 6*5.mislim da je to rastojanje idealno za zbunasti oblik gajenja.nemojte da vas zavaravaju prodavci raznim pricama.to je mje misljenje

Pavle12 u pravu si ti skroz,sto veci razmak tim bolje,mada kad bude trebalo secem tako da dobijem u trougao!

Cobe za prvih par godina će ti sigurno poslužiti ta ručna prskalica, bakarna il plastična, a masku pod obavezno iako su sada leske niske, magla sa otrovima iz prskalice leti, tako da je zaštita obavezna, za početak može slabija ali što pre to bolje nabavi neke ozbiljnije maske, ima na netu dosta u ponudi pa prema situlaciji ....

Najvecu rodnost imas u maksimalnoj gustini. 6x6 je za kalemljeni lesnik ok a u intenzivnoj 5x5. Zbun je u zavisnosti od tipa sadjenja najbolje 5x5 u normanom uzgajanu i 2.5x5 u zivoj ogradi. Sto se tice uzgoja stabla 5x5 trougao uzgojni oblik vaza je najbolji prinos po hektaru. Dokazano na oglednom dobru ns poljo faksa a i u 80_to godisnjim zasadima u Oregonu. Oregon gadja 6x6 metara u starim zasadima i dosli su do zakljucaka da je 5x5 bolje uz vecu rezidbu imas dosts veci rod ali minus je vek od 50 godina za zasad naspram 70 u 6x6 . Meni su 50 dina sasvim ok :) .

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Nebo hvala na savetu.Nikako da te zvrcnem da svratim do tebe da vidim zasad!U kojoj bese godini tvoj zasad i koja gustina?Sto se tice ove sadnje,mislim na gustinu,ja cu svoj seci tako da dobijem trougao kad dodje vreme za to.Nisam odmah hteo trougao jer tih nekoliko godina dok se ne zgusne mogu da imam ploda jel tako.Pa kad se zgusne onda secem drugi lesnik u prvom redu,pa u drugom redu prvi itd i eto trougla.Pozdrav kolege.

- - - - - - - - - -

I jos nesto,mislim da mi je Sale(Petrovcic)kad sam bio kod njega pre izvesnog vremena rekao da Nenad jos nije sekao svoje i to u 13oj godini!

Kod mene je 5x3.5 i gužva je, realno bi bilo bolje odmah saditi sa što većim razmakom to svi da se ne lažemo već znamo,ali nemamo mi pola vojvodine u dedovini nego se prilagođavamo situLaciji, malo rezidbe više i odmah dobiju i sunca više.

Kako se orezuje lešnik. Ja imam plantažicu lešnika.
25e40ef8df9ebd4c532cbf8168fdab79.jpg

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока

Ulavnom se radi makazama :ppozdrav:

šala mala i ne zameri, moramo se pravilno i izražavati pa treba da orezuješ lesku i kreneš-očistiš je od onih izdanaka dole, unutrašnjost takođe da dobije sunca što više i provetrenost i to je to, a dok ti leske porastu za ozbiljnije zahvate imaš vremena da pročitaš dosta o tome.
Nadam se da sam te malko nasmejao a i pomogao :osmeh:

neba933@Pomogao si mi a i nasmejao jer ja sam inače za šalu. Mislim kada treba početi sa rezovima jer moja plantaža od 65 sadnica lešnika je završio pune tri godine i u kom mesecu se to radi i da li u mesecu martu da odradim jedno prskanje Funguranom.

neba933@Sorte imam Halski,Ludolf,Enis,Romana,Istarski Okrugli

Naravno drugar, sa osmehom je sve lakše.
Pa lepo su se razvile kako vidim na slici za tri god, slobodno već sutra dok je lepo vreme oreži leske.
Za prskanje nisam baš kompetentan, i ja čekam dojavu jer stalno nešto experimentišem, pa tada u par dana prskam. I to imaš da potražiš -program prskanja, tj zaštite leske- i toga se pridržavaj. Biće tu lešnika od ove godine pa narednih 1000................Po meni sorte su dobre i oprašivanja će svakako biti.
Koliki si razmak napravio u redu i između redova, jel ima dovoljno vode leti da se zaliva, napiši o tome malo

Zdravo kolege posadio sam trideset lesnika dobio sam ih od komsije i on ih gaji kao zbun. Mene interesuje dali mogu da ih gajim kao stabla i na koju visinu da ih porezem hvala.

Dok se ne uključi neko pametniji da probam i ja da kažem moje mišljenje o tome. Nisam o tome ništa čitao jer me nije interesovalo, ali ovako iz prakse mislim da bi mogao da ih gajiš kao stabla, ali sa mnogo više posla oko njih jer će stalno izbijati izdanci, visinu takođe možeš sam da odrediš u zavisnosti od apetita, šalim se, od mehanizacije za obradu, skupljanje ili kako već se tebi sviđa.
Realno, kad su već nabavljene kao žbunaste tako ih i pusti, i mirniji si a i njihov zivotni vek je podugačak
eto neko moje skromno mišljenje

neba933@Veoma ti se zahvaljujem jer vidim da se slažemo u prvoj liniji fronta. Pisaću ti više jer to obožavam isto tako što znam želim svakom da pomognem kao što si ti. Što se tiče lešnici su bili visine 30cm kada su sađeni. Red od reda je 4,80-5 a sadnica od sadnice 4 ali uvek drugi red je uvučen za jednu tako da dobije trougao i više svetlosti. Vode ima jer mi je reka Lim blizu a imam pumpu teška 2kg 550w a vode baci 45l za minut.

neba933@Evo jedan foto moje jagode Antea imam 600kom i Clery imam 600kom ukupno 16 bankina. Poz
14134873948525c6ed3eadcebcc57713.jpg

neba933@Stvarni stvarno radi a moram reći da sam inače perfekcionista. Evo i foto Clery.
956d5381085700eecaccea477bf828d2.jpg

neba933@Evo još foto lešnika prošla godina.
3afda61ec1132c82ed00dd3c6a6e3055.jpg

Jel uzimao iko sadnice od Leska Dobric ?

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh