Leska - opšta tema

Može li umesto Chorus da prskam sa Signum jer imam od jagoda i u kojoj koncentraciji.

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока

Imam jedan lesnjak preko 10 godina star ali jako malo radja svake godine, sad kad je poceo cvetati gledao sam i ima samo poneki zenski cvet a muskih resa ima puno, jel zna neko sta bi tome mogao biti razlog jel to do gena ili do neceg drugog?

Predpostavljam da cvijet nije prošao. Ako je tako onda je do gena. Ljeska zna cvjetati i u decembru. Ako imaš samo jedan lješnik u blizini možda je cvijet prošao a nije oprašen. Ako je, više dana, temperatura od 4 - 9 stepeni prvo cvjetaju ženski a ako je iznad 9 cvjetaju muški cvjetovi. Ja sam ove god označio 20 ženskih cvjetova koji su cvjetali u decembru i čekam da vidim dali od toga nešto ima oprašeno. Cvjetavala je cijeli januar pomalo a sad je za lijepog vremena baš dobro iscvjetala.

Imam jedan lesnjak preko 10 godina star ali jako malo radja svake godine, sad kad je poceo cvetati gledao sam i ima samo poneki zenski cvet a muskih resa ima puno, jel zna neko sta bi tome mogao biti razlog jel to do gena ili do neceg drugog?

mozda da probas ovo?

ni sam ne znam odakle sam to kopirao lutajuci internetom i citajuci o lesniku

gibreline A4+A7

hormon za cvetanje lesnika, primena august prvi put, septembar drugi put

Litra kosta oko 50e i sa tom litrom mozes tretirati 2ha. Ja sam mesao u rucnu prskalicu (za tih 20 stabala) i u avgustu sam prvi put tretirao a pocetkom septembra drugi put. I kada dodje vreme resanja ovi naprosto podivljaju i budu puni resa i primeti se velika razlika. Koliko sam uspeo da prevedem sa boce najvise se koristi u jabukama dok covek koji mi je doneo (radi na jednoj plantazi u Itliji) kaze da oni sa time svo voce prskaju. E sad, jos sam probao i cistu giberlinsku kiselinu i ona nije toliko delotvorna na voce, ali je zato odlicna za povrce i uvecava broj cvetova nekoliko puta (npr. na krastavcima se svaki deseti cvet oprasi, ali kada imate mnogo vise cvetova onda imate i mnogo vise roda). Nadam se da nije zbunjujuce ovo sto sam pisao. :)

Boron za oplodnju. Koji je to hormon za cvetanje?

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Evo par slicica a pitanje za prvu slicicu-da li je to faza misje usi a pitanje za drugu i trecu slicicu-cini li vam se da su izmrzle ili ne?
1zyvqza.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

312ee6r.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

2802tsy.jpg
[/IMG]

Pre nekoliko godina (mislim 2011 ili 2012 užasno hladan januar i februar) imao sam jedan zasad čini mi se da je bio u drugoj godini . Temperatura je išla do -30, (znam da su se orasi smrzli i osušli te godine ) mladi lešnik bio do pola pokriven snegom. Na proleće gornji deo je imao samo nekoliko nedelja slabiju vegetaciju lišća u odnosu na deo koji je bio pod snegom nakon toga nikakve razlike nije bilo. Mraz od -30 mu nije puno, škodio tako da ove godine nemate razloga za bio kakvu brigu.

Gde ste ljudi,nesto utihnulo!Bio danas u zasadu,pupoljci vecinom nabubreli,na par ko da krecu da se otvaraju!A na jednoj sorti mi se tek vide pupoljci,onako drvo je svetlije boje a pupoljci sitni,to bi trebalo da su mi tonde valjda ako se ne varam!

Pozdrav svima,istina je da smo se malo ulenjili sto se tice pisanja na ovom forumu,evo da napisem nekoliko reci sta sam radio u mome zasadu od jesenas,inace zasad ulazi u devetu godinu.Posle zavrsetka berbe prosle jeseni dva puta sam prskao Cuproksatom lesnike.28 Januaru ove godine prvo prskanje fungicidom Korus a drugo prskanje opet fungicidom Korus 7 Februara.Posto vreme i nije bas neko stalno se smenjuju kisa i lepo vreme uspeo sam da orezem oko polovine vocnjaka.Sada se pripremam za prskanje protiv grinja kada lesnik pocne da lista,to bi trebalo da uradim akaricidom-insekticidom Pinto uz dodavanje fungicida Impakt,mozda i to ponovim za jedno dve nedelje.Da zaboravio sam reci da sam u Februaru bacio i djubre Jara Mila kompleks oko 200g po stablu i planiram jos jednom da bacim istu kolicinu u Aprilu.Toliko za sada,bilo bi lepo kada bi jos neko izneo svoje aktivnosti u svom zasadu zbog razmenjivanja iskustava.Pozdrav svima i srecan rad.

babin koliko imas sadnica lesnika

Jeli to onaj Kinez? Ja sam koristio i imalo je efekta ali mislim da je otrovčina teška i nebih ga više koristio

Kolege kao sto sam napisao pupoljci poceli da bubre na vecini,pa se pitam da li mogu da bijem sa recimo talstarom u kombinaciji sa impaktom i kada?Da li je rano sada za vikend recimo ili onaj tamo?Da napomenem-sadnice jesenas posadjene!

- - - - - - - - - -

f1z3ap.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

xnaxz8.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

5bsml5.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

2n6ui6f.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

5xoebn.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

2dadrad.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

kcb4tc.jpg
[/IMG]

babin koliko imas sadnica lesnika

Postovani imam 250 sadnica

- - - - - - - - - -

Kolege kao sto sam napisao pupoljci poceli da bubre na vecini,pa se pitam da li mogu da bijem sa recimo talstarom u kombinaciji sa impaktom i kada?Da li je rano sada za vikend recimo ili onaj tamo?Da napomenem-sadnice jesenas posadjene!

- - - - - - - - - -

f1z3ap.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

xnaxz8.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

5bsml5.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

2n6ui6f.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

5xoebn.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

2dadrad.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

kcb4tc.jpg
[/IMG]

Ja sam danas uzeo Abastate,prosle godine sam prskao Talstarom pa hocu da promenim,Impact nemogu nigde naci,bar ovde u Pancevu ga nema,interesuje me i koja kolicina impacta ide na 10litara vode.Sto se tice vremena prskanja ja cu prskati za dve nedelje kada list bude oko santimetar velicine da bi mogao da usvoji preparate.

Babin hvala na odgovoru a evo nesto sto sam nasao na netu o impactu:pšenica - pepelnica (Blumeria graminis) Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1 Dodatne informacije: 0,5 l/ha iznosi 50 ml u 20-30 l vode na 1000 m2. U navedenoj količini značajno smanjuje zarazu slijedećih bolesti: septorioza lista i klasa pšenice (Septoria spp.), fuzarioza (Fuzarium spp.), uzročnika polijeganja žita (Pseudocercosporella herpotrichoides), mrežasta pjegavost lista ječma (Pyrenophora teres) pri čemu smanjuje zarazu sive pjegavosti lista ječma (Rynchosporium secalis). - hrđe (Puccinia spp.) Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1.
Valjda sve ovo pise i u upustvu a mene interesuje da mi neko kaze iz iskustva,za 200 sadnica na 30 ari, jel bi me pokrilo tri ove bocice od 50ml na recimo 60 litara i plus jos stavim i talstar(naravno sracunam kolko treba za 60 l)za ovo prvo prskanje u fazi misje usi!Ja to tako nesto sracunao!P.S.Babin ajde ako ti nije tesko reci mi kolko si imao kg ociscenih na tih 250 zbunova!?

Babin hvala na odgovoru a evo nesto sto sam nasao na netu o impactu:pšenica - pepelnica (Blumeria graminis) Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1 Dodatne informacije: 0,5 l/ha iznosi 50 ml u 20-30 l vode na 1000 m2. U navedenoj količini značajno smanjuje zarazu slijedećih bolesti: septorioza lista i klasa pšenice (Septoria spp.), fuzarioza (Fuzarium spp.), uzročnika polijeganja žita (Pseudocercosporella herpotrichoides), mrežasta pjegavost lista ječma (Pyrenophora teres) pri čemu smanjuje zarazu sive pjegavosti lista ječma (Rynchosporium secalis). - hrđe (Puccinia spp.) Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1.
Valjda sve ovo pise i u upustvu a mene interesuje da mi neko kaze iz iskustva,za 200 sadnica na 30 ari, jel bi me pokrilo tri ove bocice od 50ml na recimo 60 litara i plus jos stavim i talstar(naravno sracunam kolko treba za 60 l)za ovo prvo prskanje u fazi misje usi!Ja to tako nesto sracunao!P.S.Babin ajde ako ti nije tesko reci mi kolko si imao kg ociscenih na tih 250 zbunova!?

Cobe hvala na ovim podacima za Impakt,sto se tice kolicine impakta pri prskanju vi ste napisali za 200 stabala tri boce od 50ml,ja sam nasao da se u zasadu jabuka impakt koristi u dozi 0,02-0,03% sto znaci 2 do 3 ml na 10l vode,pogledajte jos na netu impakt u zasadu jabuka ili vinove loze,nadam se da cemo razmenom iskustava konacno doci do tacne kolicine primene impakta.Ja cu ove godine prskati sa abastate i neznam da li sa njim mogu mesati Impakt.

Babin pa pise 50ml na 10 ari,sto znaci na 30 ari koje ja imam ide tri puta vise jel tako?E sad ja stvarno ne znam da li je to tacno ili nije pa ako moze jos neko da se javi!I ako moze odgovor za prinos ociscenog lesnika na tih 250 kom.Hvala unapred.

- - - - - - - - - -

Ukucas poljoprivredna apoteka online i idi na impact pa na detaljno i procitaj.

Nazad
Vrh