Leska - opšta tema

c703709b8a18ed807dec7e4f2eea36da.jpg
bca772dd3c1a5ba007f29ce168e15361.jpg

evo i mojih od juce. U novembru je bilo 4 godine od kako sam zasadio.

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Postovani forumasi za par dana temperatura ide preko 10 stepeni,interesuje me da li je to pogodno vreme za prskanje fungicidima,korus ili signum,ja sam daleko od zasada pa nemogu da vidim da li je krenulo cvetanje i da li lesnik moze da pocne da cveta za par dana pri visim temperaturama.Pozzzz

Kolege nesto smo utihnuli.Razmisljam nesto pa se pitam kad treba da pocnem sa prskanjem i kojim,Posto sam tek zasadio jel bi to trebalo da bude prskanje insekticidima pocetkom aprila pa onda recimo jos jedno ili dva tokom maja i juna,pa na jesen da udaram bakrom ili pak jos nista da ne diram nego tek kad zasad udje u recimo drugu-trecu godinu?pozdrav.

A I ja razmisljam kada da orezem sadnice s obzirom na vremenske prilike? Prognosticari pojma nemaju, mogu da pogode do 10 Dana unapred I to je sve....

Sent from my Lenovo A5000 using Tapatalk

Sto kasnije orezes pre ce da krene. Leska i onako nece pre sredine marta da krene.Sto bi prsakali sada. Ko nije moze plavo ulje. April i maj obacezno insekticid i akaricid .

Polako kolege Cobe i Zmaju, sa to prskanje i orezivanje, :osmeh: pa tek ste/smo posadili na jesen/zimu. Hajd da vidimo kako će da se prime sadnice, biće posla oko održavanja zemljišta, korova, đubrenja, navodnjavanja. Ja mislim da je najpametnije ništa ne prskati do jeseni to jest dok se ne vidi prijem sadnica i kad prodje prva vegetacija, onda možda kad krene opadanje lista odraditi prvo prskanje sa bakrom i onda dalje kako se inače radi. Što se tiče orezivanja, ja nemam šta da orezujem ove šipkice sigurno godinu dana, čekam da krenu izbojci sa strana i tek onda kad one krenu, krećem u formiranje žbuna. Inače moje sadnice su sve bile skraćene još u rasadniku. Valjda ne grešim :sta:....

Insekti i pauci mogu da upropaste mlade sadnice.Ja bih oprskao nekim abastate_om ipak u aprilu i maju.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

kolega Yiipi misliš preventivno, ili ako uočimo pojavu pomenutih (mož biti kasno onda)? Imaš više iskustva od nas ::pomoc:;
Iskren da budem, nebih da preterano koristim otrove....

Poslednja izmena:
Preventivno uvek. Kad primetis npr strizibubu onda je kasno. Nema pomoci osim odsecanja mladih letorasta i spaljivanje. Pauk savija listove a zavisno id sorte grinje napadaju sigurno. Abastate je gotovo obavezan u apr i maju po dva puta. Tokom leta treba proveravati stanje sa insektima i prskati cim se pojave. Nema opasnosti po pcele jer pcele idu na lesku sada kad ona cveta. Prskanje nije preporucljivo kad leska cveta jer vlaga lose utice na oplodnju. Uz svaki preparat bi trebalo i dodati neku prihranu ili makar aminokiseline . Kad krene radjanje u arilu pobavezno bor zbog oplodnje i to folijarno.

Opet ne pise koliko dugo se zadrzava i stiti, samo karenca pise... A napisali da sluzi za suzbijanje ali ne i za prevenciju

Opet ne pise koliko dugo se zadrzava i stiti, samo karenca pise... A napisali da sluzi za suzbijanje ali ne i za prevenciju
10-15 dana zavisno od kise. Ima sredstvo za lepljenje uz njega. Pa suzbijas preventivno kad se napast pojavljuje. Sasecanje u korenu.

Problem sa grinjama je sto vecina preparata, a takav je i abastate, deluje samo na odrasle jedinke a ne i na jajasca. Tako da kada primetite simptome na vocu verovatno je vec kasno jer su polozile i sledecu generaciju. Zato je lakse prskati preventivno, u protivnom mora dva puta u roku od 7-10 dana ili uz abastate dodati i neko belo ulje.

O zastiti je verovatno suvisno pricati,mislim licnoj,prilikom prskanja,znaci pod obavezno-maska,zastitno odelo.Da li je neko kupovao te stvari,ima li toga u poljoapotekama ili su to specijalizovane radnje za prodaju takve opreme?

- - - - - - - - - -

I druga stvar-jel moze za pocetak,za koju godinu da posluzi ona bakarna prskalica,znate na sta mislim,ima je tast a ne koristi je pa ko rekoh da uzmem od njega za pocetak!Kasnije mozda i da se kupi neki villager atomizer.

- - - - - - - - - -

Evo da probam opet neku sliku
30w2ec4.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

dbi16h.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

jawd54.jpg
[/IMG]

- - - - - - - - - -

33yt6ki.jpg
[/IMG]

Zbunasti,prvi i treci red-tonde,u sredini izmesani rimski,istarski dugi,halski dzin i mozda jos koja tonda.

Koje rastojanje? Nesto mi retko izgledaju.

Nazad
Vrh