Leska - opšta tema

Stvarni, stvarno obrati pažnju na korišćenje đubriva :osmeh:, to što bacaš po 700gr na sadnicu je stvarno previše. Nije to samo baciti, imaš ovde na forumu a i na drugim izvorima da pročitaš koliko je potrebno biljci i koliko i koja se šteta pravi prekomernim unosom.
Ja verujem u dobru nameru, ali aj prvo malo nešto se informiši, žao mi je da čitam šta radiš a da ti ne skrenem pažnju.Svi mi grešimo u mnogim stvarima ali nešto i naučimo pa ispravimo greške.
Jesi li nosio zemlju na analizu, dobio neke preporuke oko đubrenja, itd itd????

Frkani to što si posejao plod nema veze da će biti krupan i rodan jer to je sejanac i on se mora kalemiti plemenitom sortom i to je Bingo.

Znam da je tako. To sam naveo kao primjer šta se desi kad imamo sejanac. A na tržištu ima sejanaca. Ja sam to uradio kao probu da vidim šta će da bude. Inače moji su kalemljeni na podlozi mečije ljeske. Sam sam ih kalemio i opisao na ovom forumu kako.

Znam da je tako. To sam naveo kao primjer šta se desi kad imamo sejanac. A na tržištu ima sejanaca. Ja sam to uradio kao probu da vidim šta će da bude. Inače moji su kalemljeni na podlozi mečije ljeske. Sam sam ih kalemio i opisao na ovom forumu kako.

Frkani,citam ove tvoje postove i razmisljam,mozda me je z..... al sad je kasno.Ja sam bio dobio preporuku od jednog mog prijatelja da su sadnice dobre sa dobrim korenovim sistemom,i stvarno takve su i bile-koren bas razvijen i sve to.Nisam obracao paznju na to da li ima zica i da li je koren ostecen da bih sad mogao reci da je sadnica dobijena nagrtanjem ili vec kako!Jbg sta je tu je,ali tebi hvala na postu i savetu svakako!Pozdrav.

Niko vise ne sadi niti trapi lesku. Cak i kalemljene (podloge) oziljavaju. To mozete i sami. Nadjite hormon za oziljavanje drvenastih biljaka i udri. Prijem mecije leske iz sejanca je jako los (oko 40°/•) tako da i nju pametni oziljavaju hormonima. Ujedno se i vrsi selekcija podloga sto je isto bitno za jednakost sadnica. Pozz.

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Znam da se vrši ožiljavanje reznica ali nisam vidio tako dobivene sadnice uživo pa neznam dali se može raspoznati kako su dobijene. Onako razmišljajući rekao bi da se mora vidjeti presjek reznice a okolo je pustila korjenje. Ja sam posijao plodove mečije ljeske i nicanje je bilo odlično. Problem je bio prijem kalema. Prijem kalema je bio oko 50%. Rimski se bolje primio od ennisa i nekog kojeg sam našao a svidio mi se mada neznam sortu. Količinu sam riješio tako da sam posijao i ukalemio više komada pa sam na kraju podijelio komšijama preko 100 kom. Nisam imao gdje posaditi pa da ne propadnu. Sve sam radio sam tako da me nije ništa koštalo a dobio sam sadnice i sorte onakve kakve sam želio. Za onoga tko kupuje sadnice važno je da zna što više podataka o uzgoju i izgledu kako sadnica treba da izgleda jer će naići na ljude koji prodaju svašta. Lako je prepoznati zakržljalu sadnicu ali kako prepoznati koji je to lješnik. Nikako dok nepočne rađati a velika većina nas ni tad. Vidimo dali je krupan ili sitan, dali dobro rađa i to je to. Po obliku se vidi razlika kad uporedimo npr. istarski i rimski ali kad poredimo neke duguljaste i to bez vanjskog omotača neznam da iko može odrediti koja je sorta.
Bilo bi dobro da neko ko sadi lješnik slika korjenov sistem i samu sadnicu i postavi ovdje pa da prodiskutujemo izgled korjena i same sadnice a vidim da ovdje ima ljudi koji znaju znanje iz ove oblasti pa nas mogu uputiti na koje detalje da obratimo pažnju.

Prijem kalema je dobar kada je temperatura spoja na oko 20 stepeni. Mnogi greju samo mesto spoja na 20 stepeni jedno 20 dana da ne bi krenula biljka. To kad se radi u zatvorenom zimi. Prijem je do 90 procenta. Prijem u polju ide i do 80-85 posto kad se kalemi u prolece kada je dnevna temperatura ne ispod 19 stepeni a nocna ne pada ispod 12. Za to plemke treba skidati zimi i drzati ih do kalemljenja na temperaturi od 0-2 stepena u frizideru. Izvaditi iz frizidera 2 dana u podrum zbog aklimatizacije. Svi podaci su sa drzavnog instituta u Oregonu.

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

neba 933@ Prvo tebi hvala oko toga ali evo da ti kažem jeste to malo više ali ja to bacim svugde jer prethodne dve godine nisam davao voćkal a već u trećoj godini mora da se da bar 15 kg stajnjaka jer je to za lešnik spas. E oko Kan đubriva sam bacao po 150-300gr u proleće kao i sada u martu 400gr i to je za ovu godinu. Ako možeš daj mi tačno te podatke oko đubriva a isto šta se radi oko zaštite i da li ide sada u martu Funguran na bazi bakra. Veliki pozzzz

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока

To jednostavno ne može tako, nisam bacao tri godine pa ću sada baciti da nadoknadim, izv ali to je neozbiljno.
Što ne uradiš analizu, nije to više ni toliko skupo, čak neke PSS rade i besplatno a to je prvo da bi iole ozbiljnije pričali, i moraš pročitati malo više iskustava i saveta ljudi.
Pa iznad par postova je čovek lepo rekao kad je bezbedno prskanje pročitaj temu od početka prijateljski ti kažem i mnoge tvoje nedoumice će biti razjašnjene .
Sve je na tebi, pozz.

Kolege ako moze pomoc onih koji imaju kpk.Danas bio u Scaligreen,pravio mi covek neki predracun sta mi sve treba.Vidim da zna ove stvari oko kpk ali ja sam u jednoj nedoumici.Naime covek kaze da stavim po dva kapljaca po sadnici-ispred i iza sadnice,i to mi je ok i pitao me je kakve je mehanicke strukture zemlja a ja mu odgovorih ono sto sam i ovde pisao a to je da je glinasta struktura zemljista.E onda u tom slucaju kaze kapljac od 2l po satu.Znaci 2 kapljaca po 2l-4 litre vode po satu za sadnicu a to znaci da moram zalivati tri sata za 12ak litara po sadnici i odmah veci troskovi benzina i ostalo.Kad sam ga pitao za kapljac od 4l koji bih ja zeleo,on kaze da bi po njemu bilo bolje da stavim ove od 2l zbog glinaste strukture jer ako stavim od 4l (e sad ga nisam tu najbolje razumeo)-pitanje je kolko ce da upije zemlja i kao dolazilo bi do spiranja kako rece.Inace cena kapljaca od 2l i 4l je ista,a ova varijanta 2 x 4l x 2 sata zalivanja-16l po biljci ja mislim da je to ok.Sta mi je ciniti?

Za 30 ari(15 x 200),tri reda po 65 sadnica,troskovi su kako je izracunao 42000 dinara.Mislim da je to to otprilike kako sam i sam nesto racunao.

To jednostavno ne može tako, nisam bacao tri godine pa ću sada baciti da nadoknadim, izv ali to je neozbiljno.
Što ne uradiš analizu, nije to više ni toliko skupo, čak neke PSS rade i besplatno a to je prvo da bi iole ozbiljnije pričali, i moraš pročitati malo više iskustava i saveta ljudi.
Pa iznad par postova je čovek lepo rekao kad je bezbedno prskanje pročitaj temu od početka prijateljski ti kažem i mnoge tvoje nedoumice će biti razjašnjene .
Sve je na tebi, pozz.
neba sve si ti u pravu ali ja nisam imao vremena za nešto jer koga god pitaš svaki ima svoju priču i kome verovati. Ajde napiši kako i gde mogu dobiti informacije i za đubrenje i zaštitu. Ali na kraju ipak sam nekako uradio i sadnice moraju dobiti ovu visinu za tri godine jer sve što je ispod nešto nije dobro urađeno. Pozzzz.

Sam sam sve radio i nabavio kapaljke sa ebay_a i sve me je kostalo zajedno sa pumpom 300 metara dovodnog voda i 1200 m trase sa kapaljkama za 300 stabala ukupno 600 dozera nesto oko 500e. Ruke ne racunam. Kontroler za navodnjavanje sam sam pravio. Jbg neka vajda sto sam IT strucnjak i elektronicar po zankmanju. Kako sam cuo od likova koji se bavd geomehanikom spiranja ne moze da bude ni od jednog sistema kpk ni na nednoj zemlji ako pad nije veci od 3%. Voda se difuzno siri kroz zemljiste tako da nema problema sa spiranjem. To sa dve kapaljke po stablu je pogodak.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Yiipi pa koje su kapaljke kod tebe,koliki protok mislim?Sta mislis da li da idem sa 2 ili 4 litre po satu.Jbg po meni su ove od 4l sasvim ok bez obzira sto je zemlja glinaste strukture.

kupio seam ove koje se steluju u zavisnosti od pritiska:

http://www.ebay.com/itm/Micro-Irrig...hash=item3aa6e2a48e:m:mifaBRIrn6ShoAWv-eCrfJQ

4 je ok . Samo provali koje vreme ti je potrebno da ne napravis bare jbg. 4 litra u minuti je definitivno manje vremena rada motora ;) . Gledaj da dovedes struju tamo. Cuo sam da je moguce za 3500 dinara da se dobije prikljucak za struju ako je za navodnjavanje :) . Najbolje sipaj po malo svaki dan i ne preteruj kada su vrucine da ne bi zarazio gljivicama. Kad je pakao bolje i preko dana po koji litar nego da ostane voda na povrsini da isparava. Najblolje uvece i rano ujutro. Imas i da kupis automatiku za to za male pare ali moras da imas struju ili da startujes dizel/benzin pumpu automatski ali to ti je skuplje da izvedes nego da dovedes struju u njivu. Nadam se da sam bio od pomoci.

[

fora je i da se crevo u koje se utiskuje prskalica da bude na visini od bar pola metra da bi efekat bio ok.

Može li odgovor da li se može prskati plavim uljem lešnik i kada i da li sa njim ide još neki preparat.

Sad nije vreme za pskanjem plavim uljem. Lesnik je u fazi cvetanja i preparat na bazi bakra ostecuje cvet, ono cime treba da se tretira je Chorus 50wg u koncentraciji 3g na 10l vode. Ovo prskanje obezbedjuje zastitu od Monilije.

Nazad
Vrh