Leska - opšta tema

Stavio u zemlju 10 komada prije dva tjedna. Zemlja je ilovača. Iskopao sam rupe dubine 40cm, širine 40cm. Dolje stavio usitnjenu zemlju i đubar koji je stajao preko godinu i to pomijesao. Pa na to lesku i onda gore zemlja samo. Sad kako im bude. Inače na toj zemlji ništa ne uspijeva, eno jedino mi kesteni rastu

Stavio u zemlju 10 komada prije dva tjedna. Zemlja je ilovača. Iskopao sam rupe dubine 40cm, širine 40cm. Dolje stavio usitnjenu zemlju i đubar koji je stajao preko godinu i to pomijesao. Pa na to lesku i onda gore zemlja samo. Sad kako im bude. Inače na toj zemlji ništa ne uspijeva, eno jedino mi kesteni rastu

E jbg nju vilidj sad me baci u razmisljanje !Pisao sam vec da je i kod mene u zasadu jedan deo takav ali jebes ga raste neka trava ,jeste ostra,ali raste.Rupe su 40x30 i stavljao sam i ja u rupe sitne zemlje i nekog pregorelog djubra cak sam i sa peskom mesao!Mada moram da zapazim da mi na tom delu njive raste livadsko zelje ono sa sirokim listovima,ne znam da li to moze biti neki pokazatelj kakva je zemlja,mada analizu moram raditi u svakom slucaju!pozdrav.

Imam jedno pitanje: da li je neko sadio lesnik na zemljistu koje se vodi u katastru kao livada a i jeste livada? Da li se tu moze saditi, da li uzorati sve pa tretirati ili samo kopati rupe za sadnice i obradjivati oko sadnica normalno, a livadu kositi.... Isto pitanje je i za pasnjak....

Večita dilema onih koji podržavaju organsku proizvodnju i onih koji bi sadili (i sade) po knjigama i pravilima profesora iz instituta i iskustava domaćih i stranih.
Ako ćeš kasnije đubriti mineralnim đubrivima, tretirati hemijom i imati sistem kap po kap a sada imaš uslova da kreneš iz početka tj da uradiš analizu zemlje, rigoluješ, uneseš potrebne stvari na osnovu analize, pooreš, podrljačiš i posadiš sertifikovane sadnice onda tako i uradi.
Ako nemaš sve uslove pobodi sadnicu u zemlju i čekaj da rodi. Imaćeš koristi....

pozzz.....

Pozdrav svima!

Od ove jeseni i ja sam ponosni vlasnik planažice lešnika na 110 ari :)
U pitanju je žbunasti lešnik, sorte su rimski, istarski i nocione (540 sadnica).
Mislim da je sadnja protekla uspešno, ali to ćemo videti na proleće :)
Inače iščitao sam svih prethodnih 85 strana i zaista sam našao puno korisnih informacija tako da se radujem učestvovanju u budućnosti i deljenju informacija sa svima vama..

Toliko za početak

Uzdravlje :ppozdrav:

Sad kad videh alazin post imam jedno pitanje za iskusnije-koje sorte su najtrazenije ili tu nema neke razlike posebno?!

Tondu traze uglavnom svi jer je najsladja i skoro se sva oguli prilikom pecenja ali tu opet ima veliku ulogu i masina za pecenje

Tondu traze uglavnom svi jer je najsladja i skoro se sva oguli prilikom pecenja ali tu opet ima veliku ulogu i masina za pecenje

Ja verujem da kad dodje stani-pani,sezona slava i ostalo da se prodaje svaki,da ne pitaju koja je sorta!Barem sam tako slusao od ljudi!A opet cuo sam i za tondu da je najtrazenija!Nego da se ja vratim na trenutnu situaciju-sadnice zasticene fas.mrezicom tik pre ovog snega!Sad zecevi ako ih ima nek probaju da grickaju!Pozdrav kolege!

Pozdrav ljudi,pauza neka nam se uvukla medju redove ali dobro,praznujemo,nego evo da probijemo led-bio u zasadu danas,obisao malo,tragovi od zeceva na sve strane ali prc,mrezica fasadna plava cini svoje!Nisam primetio da su mi sadnice narusene ali ova mreza kojom sam ogradio je izgrickana na nekoliko mesta!U pitanju je plastificirana mreza koja je vrlo jaka tako da rukama ne mozes pokidati nikako i krupnu stoku na cetri noge moze da zadrzi i u to sam se uverio(stoku na dve noge ne moze ni minsko polje da zadrzi tako da sam nju kupio jer me dosta jeftinije bila izasla a i toliko sam bio dugacak u tom trenutku : ))ali evo sad vidim da je zekan moze izgrickati!Tacno je grickana i to u nivou od 30ak cm od zemlje!Mislim da cu kupiti fasadnu mrezicu opet, iseci je i staviti je u tom nivou oko zasada pa cemo videti dal ce opet grickati!

- - - - - - - - - -

P.S.da se nadovezem,ne mogu da gresim dusu ali stete od ljudske ruke za sad stvarno nisam imao!Sto ne znaci da nece biti ali do sad nisam primetio!

Treba mnogo muke da se rucno bere. Zato verovatno i ne pokusavaju. Da iskoristim kad potegoh pricu; ima li ko iskustva sa usisivacem cifareli?

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Pozdrav kolega,

Kako si i da li si uspešno rešio zaštitu od divljači?
Da li te posećuju srne i zečevi?

- - - - - - - - - -

Hvala.

evo ovako, sorte su: glavna Tonda di Giffoni, oprasivaci Nocchione (Rimski) i Tonda Romana (Tonda Gentile Romana). Razmak izmedju redova je 6m a 3m u redu (vadice se svaki drugi posle 10g) sadjene u trougao tako da je razmak izmedju zbunova vise od 6m. Sadnice su bile extra, dvogodisnje isto podsecene jos u rasadniku i rekli da ne diram vise nista samo da posadim.

Ovih dana jos da uradim zastitu od divljaci i to bi bilo to za ovu kalendarsku godinu.

Ima li neko info gde se moze kod nas kupiti "Kunilent"?

Pozdrav kolega,

Kod mene to resavaju psi i lovci. Videcemo sta ce biti sa vevericama i puhovima. Imam i par gavrana koje ne bi da diram. Fazana Ima dosta ali se uzdam u lovce :) .

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Pozdrav kolega,

Auu, vodimo pravi rat i to neravnopravan, ja goloruk a oni naoruzani do zuba ::spreman na sve::

nov sam u vocarstvu pa se ucim, sve sam imao vremena, te sutra cu, te danas je hladno, jos je blato... medjutim zecevi izgleda ne spavaju, ne smeta im blato, kisa, sneg, hladnoca i okomili se na sadnice. Nisam bio dve nedelje u zasadu a kad sam otisao imao sam sta da vidim, ne da grizu vec sve seckaju grancice na duzinu od 2cm...

Zasad nema srnecih tragova ali zecijih ima napretek.

Posetio frizera i bricu skupio 1-2 kg kose, skupio od zena hulahopke i pravio kesice od njih u koje sam stavljao kosu, napravio nekih 100 komada, to smo pokacili na sadnice, na svaku 4tu na obodnim redovima a ostalo omaske po unutrasnim redovima. To mi se cinilo malo pa sam danas opet skupljao kosu po bricama i frizerima.

Nije velika steta ali mi je zao i toga, ima samo jedna sadnica na kojoj je veoma ostecena kora, uglavnom samo "zagrebu" 1/2 cm i ostave. Vise vole pupoljke i skroz tanke grancice.

Red koji je pored neuzorane soje je najvise stradao, prema uzoranom delu parcele skoro da i nema stete.

Bio sam spremio plasticne flase od 2l koje sam hteo da stavljam oko sadnice, medjutim dobio sam sadnice veoma razvijene neke vec formiraju zbun, dosta siroko grancice i/ili vec nekoliko bocnih i ne mogu da stavljam flase cak ni onu fasadnu mrezicu. Tako da mi preostaje samo borba bez fizickih sredstava. Planirao sam da stavim ogradu kada stignem do 5ha ali izgleda da sam pogresio, moracu ogradu mnogo ranije, za sada je prioritet spremanje projekta navodnjavanja a posle sto pre ograda. Ovo su moji poceci u vocarstvu pa ucim i prilagodjavam situaciju na terenu sa planovima.

Postavicu jos stotinjak kesica sa kosom a sutra idem u potragu za ribljim uljem, koje necu direktno na sadnice vec da natopim grancice koje vezem za sadnicu.

Takodje skupljam krpe na kojjima su spavali psi (sto smrdljivije to bolje) koje cu iseci u trake i vezivati za sadnice...

Cvrsto sam resen da proteram zeceve iz mog zasada :osmeh:

javicu rezultate za nedelju/dve.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh