Pozdrav kolega,
Kako si i da li si uspešno rešio zaštitu od divljači?
Da li te posećuju srne i zečevi?
Auu, vodimo pravi rat i to neravnopravan, ja goloruk a oni naoruzani do zuba
nov sam u vocarstvu pa se ucim, sve sam imao vremena, te sutra cu, te danas je hladno, jos je blato... medjutim zecevi izgleda ne spavaju, ne smeta im blato, kisa, sneg, hladnoca i okomili se na sadnice. Nisam bio dve nedelje u zasadu a kad sam otisao imao sam sta da vidim, ne da grizu vec sve seckaju grancice na duzinu od 2cm...
Zasad nema srnecih tragova ali zecijih ima napretek.
Posetio frizera i bricu skupio 1-2 kg kose, skupio od zena hulahopke i pravio kesice od njih u koje sam stavljao kosu, napravio nekih 100 komada, to smo pokacili na sadnice, na svaku 4tu na obodnim redovima a ostalo omaske po unutrasnim redovima. To mi se cinilo malo pa sam danas opet skupljao kosu po bricama i frizerima.
Nije velika steta ali mi je zao i toga, ima samo jedna sadnica na kojoj je veoma ostecena kora, uglavnom samo "zagrebu" 1/2 cm i ostave. Vise vole pupoljke i skroz tanke grancice.
Red koji je pored neuzorane soje je najvise stradao, prema uzoranom delu parcele skoro da i nema stete.
Bio sam spremio plasticne flase od 2l koje sam hteo da stavljam oko sadnice, medjutim dobio sam sadnice veoma razvijene neke vec formiraju zbun, dosta siroko grancice i/ili vec nekoliko bocnih i ne mogu da stavljam flase cak ni onu fasadnu mrezicu. Tako da mi preostaje samo borba bez fizickih sredstava. Planirao sam da stavim ogradu kada stignem do 5ha ali izgleda da sam pogresio, moracu ogradu mnogo ranije, za sada je prioritet spremanje projekta navodnjavanja a posle sto pre ograda. Ovo su moji poceci u vocarstvu pa ucim i prilagodjavam situaciju na terenu sa planovima.
Postavicu jos stotinjak kesica sa kosom a sutra idem u potragu za ribljim uljem, koje necu direktno na sadnice vec da natopim grancice koje vezem za sadnicu.
Takodje skupljam krpe na kojjima su spavali psi (sto smrdljivije to bolje) koje cu iseci u trake i vezivati za sadnice...
Cvrsto sam resen da proteram zeceve iz mog zasada
javicu rezultate za nedelju/dve.
Pozdrav