Leska - opšta tema

E to je BINGO !!!!
Koliko god da je skupo, a jeste sigurno, ta operacija je prosto kao slovo A u bukvaru. Prvo to slovo, pa onda možemo pametovati.
Pre desetak godina kada sam sadio jednostavno nije ih ni bilo u nekom pristupačnom broju pa sam se pravdao da za tu astronomsku cenu mogu kupiti žicu stubove ili bla bla bla....
A bolje mi je bilo ostaviti te godine ne ograđeno ali podriveno zemljište pogotovu u donjem sremu gde mi je leskar.
Sada se nosim mišlju da opalim između redova makar onaj sa tri noža, šta vi mislite i koliko bi to koštalo, konkretno 8x200m prolaza ???[/QUOTE

Nebo gde ti je leskar u Donjem Sremu?Mozda da svratim da pogledam i da se upoznamo ako nije problem jer sam iz Surcina,a buduci leskar mi je u Becmenu!Pozdrav.

Nema problema, svrati, i najbolje je da se vidi i čuje uživo a ne bajke iz literatura i idealnih uslova iz ogromnih budžeta, javi se u porukama da se dogovorimo a leskar je između Preke K. i Karlovčića sa leve strane

Evo da se javim i ja konacno sa svim sadnicama na broju.... danas bio do Konjuha, rasadnik za primer, prelepi objekti, kvalitetan sadni materijal, 7,5ha pod vocem, maticne biljke u plastenicima..... nemam reci.

Pazario sam godisnjake, 80 Tondi Romana, 20 Halski, 14 Cosford i 10 Ludolf. Konacno pravim finalni plan sadnje, u cetvrtak krecemo sa radovima...... i zavrsavamo, nadam se, isti dan....

S obzirom na kisu prethodnih dana, kopanje ce biti rucno, a od kvaliteta stajnjaka ce zavisiti i tretman biljaka. To sto necu da istanjiram cu da nadoknadim ili ako uslovi dozvole da prodje tanjiraca kad malo ocedi ova voda, ili s proleca, lepo, frezom.......

Pozdrav do sledece poruke sa, nadam se iskreno, slikama novog (prvog, za sada) zasada.....

Pa jel neka od njih primorska ili nije? Ako znas onda napisi, a ako nagadjas onda opet napisi da nagadjas a ne znas....

Sent from my PMP5588C using Tapatalk

Hvala, komsija, i tebi isto zelim....

Morao sam da se javim opet, nije ni cudo sto seljaci kukaju, dadoh za dva dzaceta djubriva i jednu kesicu insekticida 3000 dinara..... Sramotno skupo....

Sent from my Lenovo A5000 using Tapatalk

Pozdra.
Potreban mi je savet pa bi zamolio ako neko zna da mi odgovori :D.
Kupio sam dvogodinje sadnice lesnika (zbunasti) sorte Tonda djentile i Halski dzin. E sad, sadnice koje su stigle su visine 1.7 m kao prut a procitao sam da se u prolece rezu na visinu od 30-40cm pa samo zanima dal li je to tacno?

Molio bih iskusne kolege Leskare da podela znanje sa nama pocetnicima naime treba da pravim masinu za lomljenje i klasiranje lesnika pa me intresuje koje su klase lesnika i koje su dimenzije tih klasa. Ako neko ima gotove slike bilo bi lepo da se pohvali masinama koje ima. Ako napravim i ja cu okaciti moje slike. Unapred hvala.

Molio bih iskusne kolege Leskare da podela znanje sa nama pocetnicima naime treba da pravim masinu za lomljenje i klasiranje lesnika pa me intresuje koje su klase lesnika i koje su dimenzije tih klasa. Ako neko ima gotove slike bilo bi lepo da se pohvali masinama koje ima. Ako napravim i ja cu okaciti moje slike. Unapred hvala.

A jel mogu neiskusni al znaju gdje ima napisano
icon12.png

Danas Palo kopanje I sadnja..... Njiva razmerena, iskopano 107 rupa u tri reda, posadjeno 72 sadnice u srednjim redovima gde idu oprasivaci.... Rupa kopana asovom, razbijeno dno, u rupu stavljana mesavina zemlje I ovcijeg stajnjaka pola pola, onda sloj zemlje, sadnica, oko nje zemlja, posle posoljeno po obodu sa dve sake 8:15:15, opet zemlja I ugazeno. Nastavak u nedelju. Evo malo slika....
c4740b368d34598db1544cb82da4ab06.jpg

66fa643d621a95783f5667b95bca04ee.jpg

acf4e7a96262785131676004282a5bd6.jpg

e2b5131a25a8271934d89f47b1340b31.jpg

Pa planirao ja da potanjiram, ali nisam hteo do sadnje da ne betonira ako padne kisa... a posto sam tek sada mogao da sadim nije bilo lepog vremena, zemlja je mnogo vlazna tako da bi svako teranje traktora napravilo jade... ovako ce sacekati mraz i lepo vreme pa cu da tanjiram na prolece.... nije ni to lose... malo se tesko gazi i prolazi njivom ali nije strasno, vazno je da sam poceo.....

Pozz

Pozdra.
Potreban mi je savet pa bi zamolio ako neko zna da mi odgovori :D.
Kupio sam dvogodinje sadnice lesnika (zbunasti) sorte Tonda djentile i Halski dzin. E sad, sadnice koje su stigle su visine 1.7 m kao prut a procitao sam da se u prolece rezu na visinu od 30-40cm pa samo zanima dal li je to tacno?

Pozdrav kolega Početnik,

mogu da ti kažem da se o tome tokom cele teme (pročitao nekoliko puta) vodi razgovor, da li, kada i na koliko treba da se skrati. Kreni ponovo da čitaš temu a pročitaj i temu na forumu svet biljaka i tamo ima dobrh saveta. Ja sam leske posadio u januaru pa se nisam 'uklapao' u tu šemu posadiš u jesen skratiš u proleće. Ipak sam sadnice skratio u kasno proleće na 30-50cm i nisu nešto porasle. Doduše većinu sam presadio sa drugog mesta direktno iz žbuna pa i nisu imale neki veliki koren. Ove godine mi je najvažnijie bilo da ih sačuvam da se ne osuše. Neke grančice su krenule odmah ispod reza a neke malo ili iz nižih pupova. Sadnice su pustile po 5-10 grančica a na nekima ima i resa sada. Ali ja ne treba da ti budem reper ni uzor kako da radiš ukoliko planiraš veliku i intenzivnu plantažu.

Zbog čega se u stvari skraćuje sadnica? Zbog toga da krenu mladi izdanci kako bi lepo mogao da formiraš žbun sa 3-5 grana (stabala?). Da se biljka lepo ukoreni jer koren neće imati mnogo listova da hrani i moći će da se razvija. Po meni najvažniji savet koji mogu da ti dam je da kad i ako skratiš sadnice da preseke premažeš kalem voskom ili drvofiksom. I možda još, da se lepo zalivaju tokom sušnog perioda.

Bilo bi dobro da još svašta saznaš preko raznih tekstova, knjiga, ovog i ostalih foruma...

Danas Palo kopanje I sadnja..... Njiva razmerena, iskopano 107 rupa u tri reda, posadjeno 72 sadnice u srednjim redovima gde idu oprasivaci.... Rupa kopana asovom, razbijeno dno, u rupu stavljana mesavina zemlje I ovcijeg stajnjaka pola pola, onda sloj zemlje, sadnica, oko nje zemlja, posle posoljeno po obodu sa dve sake 8:15:15, opet zemlja I ugazeno. Nastavak u nedelju. Evo malo slika....
c4740b368d34598db1544cb82da4ab06.jpg

66fa643d621a95783f5667b95bca04ee.jpg

acf4e7a96262785131676004282a5bd6.jpg

e2b5131a25a8271934d89f47b1340b31.jpg

Neka je srećna sadnja kolega. Biće to super, naproleće tanjiranje i održavanje plantaže. Ja moju sadnju završavam u nedelju, ukupno će biti 401 sadnica. Posle sledi malo kultivacije zemljišta. Analiza mi je pokazala blago kiselu reakciju, ostalog ima svega taman kolko treba. Verovatno ću odraditi i kalcifikacuju. Planiram saturacioni mulj da raspem, tokom zime. Otom potom, da završim sadnju i ja prvo.

Evo mene ponovo.... izmorenog ali srecnog. Uvertira u nastavak sadnje se desila juce kada smo imali akciju zbrinjavanja odbeglog podmlatka jedne svinje. Podmladak na gornjoj granici klase, odnosno 120kg, a odmah za njim i jedna staramajka svinja od 293kg..... Zbrinuli smo ih lepo ali je, Boga mi, potrajalo do nocas do 02..... a u 06 sam vec ustao na noge lagane, natovario alat i otisao sa pomocnikom na njivu.....

Danas iskopasmo jos 107 rupa (ova jedna do 108 nam je zafalila u dva reda zbog pripadnosti jednog beskorisnog potoka njivi) u tri preostala reda, i posadili preostalih 107+35 sadnica (u cetvrtak iskopane rupe za ovih 35 ali se nije stiglo). Tehnika sadnje identicna kao pre neki dan osim sto smo poslednja dva reda od 72 sadnice posadili posle 16h kada je vec pao mrak.....

Nisam zalio, zemlja je puna vlage, sacekacu da nesto kapne u narednih par dana, ako nista eto zalivanja.....

Sve u svemu, zavrsismo celu njivu.... Kopanje je potrajalo ali je vredelo svakako. Sve me zivo boli ali mi je zato srce puno.

Svakome na forumu zelim makar ovolicki zasad.......

Pozz

Nazad
Vrh