Kolega @frkani hvala na odgovoru. I ja sam malo tražio odgovore i evo šta sam našao:
''
FORMIRANJE REPRODUKTIVNIH ORGANA
Formiranje reproduktivnih organa kod lješnjaka je vezano i za ve*getativni porast. Sorte nastale od
C. avellana - rimski, halski i dr. formiraju grančice od 1 - 5 i 6 - 15 cm koje su nosioci reproduktivnih organa. Sorte postale od
C. maxima, čiji su predstavnici sorte bademoliki, rani trebizonda, formiraju dugačke grančice na kojima su reproduktivni organi od 6 - 15 i 16 - 25 cm, sa velikim brojem cvijetova po jedinici dužine. Korelacija između dužine grančica i formiranja cvijetova proučavana je u SAD i Francuskoj, ali je naglašavan utjecaj eko*loških čimbenika i primjenjene tehnologije.
U SAD - Painter i Hatman (1958-e) navode da sorta barcelona ima grančice 16,25 - 23,75 cm na kojima se formira 89,7% plodova. Nije utvrđen postotak praznih plodova u zavisnosti od dužine grančica.
U južnoj Francuskoj su proučavane sorte: bolvijerov, španjolski dugi i rodni kutard u pogledu zastupljenosti broja plodova na grančici do 10 cm i od 15 do 40 cm. Bilo je najviše plodova na grančicama od 15 - 40 cm. Autori koji su ovo proučavali preporučuju primjenu suvremene mjere u proizvodnji kojima se podstiče porast grančica.''
Tako da ako ima grančica odnosno ako je dovoljno porasla i sazrela da se razmnožava onda će i cvetati...