Leska - opšta tema

dopisao sma nesot gore, ajd' procitaj pa vidi jel ti se uklapa nesto u simptome...
Evo jos nekih linokva sto sma nasao, nesto od bolesti korena usled velike vlage mi to izgleda, aj da vidimo sta ce ti drugi reci...
Iskreno mislim da nema dovoljno vode ,voda samo protrci kroz zemljiste... Pa ja zalivam dodatno da to bude sve kako treba, njiva ima nagib i ove sadnice pri dnu njive su j boljem stanju kapiram da tu ima vise vode... Ali sad me buni to sto je bilo dosta kise i plus zalivao j prskao sve zivo ... Al hvala puno na komentarima i pomocii...cak mislim i da je ovaj pseudomonas al videcemo sta prezivi prezivelo jea resto cu da zemenim ako ne krene ... Pokusacu da prskam sto vise i da to resim javljam uskoro sta sam ueadio..

Sent from my moto g(6) using Tapatalk

Poslednja izmena:
Meni se tako osušio određen broj sadnica u prvoj godini. Na svima se pojavljivali bakarni pečati po listovima a jedno desetak komada se potpuno osušilo za jako kratko vreme. Uproleće su neki krenuli iz korena a ostalo je zamenjeno novim sadnicama. Tripovao sam svašta dok nisam doveo iskusnog agronoma. Čim ih je pogledao rekao je da je zbog suše. Mlada biljka sa plitkim korenom ostala bez vode u jednom trenutku i to je to. Ja bih se na tvom mestu ipak konsultovao sa nekim stručnjakom da dođe i to pogleda ili da negde odneseš celu biljku da pogledaju.
Zamenicu i tih 50 ako ne krenu ali mi je neverovatno da se to nije desilo u prvoj vegetaciji vec sad u drugoj.... Moguce da nesto napadne koren ili itd...

Nisam neki stručnjak, dosta sam i sam grešio sa mojim lešnicima ali iz nekog iskustva mislim da preterujete sa prskanjem, polivanjem i svim i svačim.
Zašto prskanje malih lešnika signumom?
Zar ti nije protiv monilije koja ulazi kroz cvet?
Pre desetak petnaest godina lešnici posadjeni, odredjen broj se ne primi, posečeš do zemlje pa izbiju iz korena(žbunasti), šta ne presadi se sledeće godine, zaliva se par puta... Nismo imali ni vode ni saveta stručnjaka (savetovali nas bakrom u rano proleće!)
Sve u svemu polako biće to ok par godina pa kad se svi užile skupljanje, krckalice pa muke sa prodajom... Nakon sve muke neki bi lešnik po tri četri evra lepo očišćen, krupan....
Sve u svemu nema nazad
Lešnik radja 100god. Pa možda i kod nas dotad bude bolje..
Pozdrav

Poslato sa SLA-L22 pomoću Tapatoka

Zamenicu i tih 50 ako ne krenu ali mi je neverovatno da se to nije desilo u prvoj vegetaciji vec sad u drugoj.... Moguce da nesto napadne koren ili itd...

I kod mene je druga vegetacija bila kriticna, mozda je slucajnost. Trulez korjena mi je uzela 5 zbunova a situacija je bila obrnuta od tvoje- otisli su zbunovi u donjem dijelu parcele gdje je zimi podzemna voda visoka, i korjen je istrulio. Na tak dio parcele nisam vratio ljesnik, vec drugu kulturu pa cu vidjetinsta ce biti sa njom. Meni opet kod tebe lici na susu,pogledaj samo kako je zemlja ispucala cak i poslije ovoliko kise. Sto se prskanja tice- program ce svako sebi prilagoditi poslije nekog vremena, ja sam ove godine imao samo dva tretmana- cak i poslije ovoliko kisurine nisam isao sa fungicidima a opet nema problema u zasadu.

Послато са SM-G800F помоћу Тапатока

I kod mene je druga vegetacija bila kriticna, mozda je slucajnost. Trulez korjena mi je uzela 5 zbunova a situacija je bila obrnuta od tvoje- otisli su zbunovi u donjem dijelu parcele gdje je zimi podzemna voda visoka, i korjen je istrulio. Na tak dio parcele nisam vratio ljesnik, vec drugu kulturu pa cu vidjetinsta ce biti sa njom. Meni opet kod tebe lici na susu,pogledaj samo kako je zemlja ispucala cak i poslije ovoliko kise. Sto se prskanja tice- program ce svako sebi prilagoditi poslije nekog vremena, ja sam ove godine imao samo dva tretmana- cak i poslije ovoliko kisurine nisam isao sa fungicidima a opet nema problema u zasadu.

Hvala na sugestijama i komentaru,msm da zemlja puca tu zato sto u mokru zemlju udari sunce i onda taj povrsinski sloj se osusi i pukne...ona nije tvrda i suva cim pritisnete prstom u nju na 3cm je vlazna...

Onda ti ostaje ova varijanta neke bolesti korjenovog sistema. Uvjek mi je zao kad neko poslije toliko truda i muke oko podizanja nasada ima takvih problema kao ti (50 komada nije malo) ali prosto to prihvatis i guras dalje, nema ti druge. meni je ovo hobi, od poljoprivrede (ili vocarstva ne zivim) a opet u prvoj vegetaciji (jul mjesec) ih je tako omlatio led da sam mislio kako je sve otislo u p.m. sreca pa sam tada bio na moru (jos bi mi i auto stradalo kao kod komsija) jer bih plakao od muke. Dosao poslije par dana, prihvatio se prskalice i Bogu hvala eno ih i danas u vocnjaku i ove godine bi moglo biti prvog roda.

Izgledala je indenticno kao na prve dve slike i u roku od 7 dana potpuno suva kao i prethodnih 50 koje samposekao od pocetka godine.... Nema sta nisam.prskao sve... A i sto se tice manjka vode ni govora kao sto smo predpostavljali u prerhodnim postovima zato sto je palo 100l kise plus zalivanje u par navrata u kisnoj pauzi.. ostalo mi je sad da je istranziram i tragam za crvom ako postoji, ako ne nz sta cu sedim i placem,prskao sam i bakar,za 7 dana cu salvol....
758369836f042a8007f00b9ae675e640.jpg
0e0f2b9471da0bbcfe737e2f34d859b7.jpg
8599bce82a2d520e8ce56b6e0bc8338d.jpg
ea1965ae2c3294ef9916f4ca8a91caf3.jpg
eba85fe151df5f599ed7a511b7f38391.jpg

Drugari zbun je tezak za formiranje i ojacavanje. Ja imam 5ha od toga sam bio posadio 1ha zbun da imam i mogu vam reci katastrofa, a zašto od 550 komada sam zamenio 130 u prvoj godini. Pa u drugoj se osusi jos 100 a zasto? Izvadim prut kad ono žilica izrasla sa strane slaba i nikakva...hocu reci sve su skoro bile takve. Sada svi zivi prave rasad i to je problem sve i svasta se prodaje. E na jesen sam posadio kao i na ostalih 4 ha 250 komada kalemljeni od kojih se nije primilo 4 a zbunasti se osusilo jos 40 komada....tako da na jesen ide sve napolje....kalem ima jaci koren i bolje se zili. Kada sam sadio 1500 komada nisu se primile 3 . Tako da ja sam sa kalemom zadovoljniji

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Onda ti ostaje ova varijanta neke bolesti korjenovog sistema. Uvjek mi je zao kad neko poslije toliko truda i muke oko podizanja nasada ima takvih problema kao ti (50 komada nije malo) ali prosto to prihvatis i guras dalje, nema ti druge. meni je ovo hobi, od poljoprivrede (ili vocarstva ne zivim) a opet u prvoj vegetaciji (jul mjesec) ih je tako omlatio led da sam mislio kako je sve otislo u p.m. sreca pa sam tada bio na moru (jos bi mi i auto stradalo kao kod komsija) jer bih plakao od muke. Dosao poslije par dana, prihvatio se prskalice i Bogu hvala eno ih i danas u vocnjaku i ove godine bi moglo biti prvog roda.

Nemam masine tj msm na traktor itd ,sve radim rucno sa motikom ,ledjnom rucnom prskalicom itd ,nov u ovome potpuno bez bilo kakavog drugog iskustva, ne zivim od ovoga al planiram u buducnosti ako bude lepog roda da mi popomogne u skolovanju deteta...zato se i dalje borim inace bih odustao i batalio dalja ulaganja ,kao da bacam kintu na djubrivo,gorivo i nove sadnice u jednu veliku rupu i zatrpavam,eto takav neki osecaj.... Nadam se za par godina da cu se smejati ovom postu.. pozdrav guramo dalje.hvala

Drugari zbun je tezak za formiranje i ojacavanje. Ja imam 5ha od toga sam bio posadio 1ha zbun da imam i mogu vam reci katastrofa, a zašto od 550 komada sam zamenio 130 u prvoj godini. Pa u drugoj se osusi jos 100 a zasto? Izvadim prut kad ono žilica izrasla sa strane slaba i nikakva...hocu reci sve su skoro bile takve. Sada svi zivi prave rasad i to je problem sve i svasta se prodaje. E na jesen sam posadio kao i na ostalih 4 ha 250 komada kalemljeni od kojih se nije primilo 4 a zbunasti se osusilo jos 40 komada....tako da na jesen ide sve napolje....kalem ima jaci koren i bolje se zili. Kada sam sadio 1500 komada nisu se primile 3 . Tako da ja sam sa kalemom zadovoljniji

Kada sam citao i istrazivao 95%ljudi je bilo za zbun ali niko nije pominjao ovakve probleme jeftinije sadnice zbunastog izasle me skuplje nego kalemljeni duplo cu kupiti

Zavisi i od kvaliteta sadnica kod mene od posađenih 833 žbunastih u decembru 2017. prijem 100%. Kasnije se jedna osušila u 2. vegetaciji, dosta pod senkom oraha. Od posađenih 15 komada u martu 2019. dve se nisu primile. Ukupno 3 od 848. Vidi se da se trudiš i lepo je što ne posustaješ. Mislim da ne treba toliko prskati mlade biljke.

Nemam masine tj msm na traktor itd ,sve radim rucno sa motikom ,ledjnom rucnom prskalicom itd ,nov u ovome potpuno bez bilo kakavog drugog iskustva, ne zivim od ovoga al planiram u buducnosti ako bude lepog roda da mi popomogne u skolovanju deteta...zato se i dalje borim inace bih odustao i batalio dalja ulaganja ,kao da bacam kintu na djubrivo,gorivo i nove sadnice u jednu veliku rupu i zatrpavam,eto takav neki osecaj.... Nadam se za par godina da cu se smejati ovom postu.. pozdrav guramo dalje.hvala

I ja sam zamalo prosao kao ti. Prvobitni plan je bio 0.8 ha a od mehanizacije imam samo trimer :) srecom sam odustao od te sulude ideje, posadio 50ak komada kod kuce za vjezbanje i to jedva stizem odrzavati jer sve radim sam. Ali zvuci primamljivo ona prica kako je ljesnik lak za odrzavanje, otporan na bolesti a 1 kg ide i po 10evra zar ne? :)

I ja sam zamalo prosao kao ti. Prvobitni plan je bio 0.8 ha a od mehanizacije imam samo trimer :) srecom sam odustao od te sulude ideje, posadio 50ak komada kod kuce za vjezbanje i to jedva stizem odrzavati jer sve radim sam. Ali zvuci primamljivo ona prica kako je ljesnik lak za odrzavanje, otporan na bolesti a 1 kg ide i po 10evra zar ne? :)

2kg ali ocišćenog 1000din

Potpuno omadjijan tom informacijom,ali covek dok se ne opece nece znati

Zivela subvencija. Imao sam samo ferari 539 de luxe i setvospremač a sada frezu atomizer pipalicu i 13km creva kap po kap. I budalu da radi.kao konj. Ali bar grejanje dzabe umesto peleta...i to da znate ljuska lesnika menja 1/1 pelet u bosch kotao.

Pozz. za ucesnike foruma i postavljam pitanje : Dali je mozda ovo sto cu izneti krivac sto mi sadnica kalamljenog lesnika i posle 5 godina jos uvek mala i slaba, ali boja lista i sam rod je dobar?
ovo je leska.
IMG_20200614_103220.jpg

a ovo sam nasao na oko 30 mm dubina oko stabla: oko 15 grcica
IMG_20200612_152100.jpg

A onda procitah tekst o razvitku doticnog crva (grcica) i pogladam u travu po sredini koju nisam kosio da bih dosao do semena iste i ovo videh.

IMG_20200614_104138.jpg
IMG_20200614_104214.jpg

Ocekujem odgovor ,dali grcica moze da bude razlog zaostajanja stabla? pozeljno procitati zivot i stetnost grcice, Pozzz.

Vlado, jel to šira ili uža freza i kako se fergi ponaša u radu sa njom? Na par mesta sam čuo da je slab za širu frezu a voleo bih da to nije tačno jer me zanima ta kombinacija.

Poslednja izmena:
Vlado, jel to šira ili uža freza i kako se fergi ponaša u radu sa njom? Na par mesta sam čuo da je slab za širu frezu a voleo bih da to nije tačno jer me zanima ta kombinacija.
185 cm freza voćarska naša proizvodnja iz Priboja. Freza je brutalna prvo teža je od svih za 100kg nema da skače nego frizira. Drugo duplo veći reduktor što znači i jači a ne kao deljanin dve pesnice reduktor i treća stvar nema lenčanike i lanac na prenosu za motičice nego zupčanike. A ferguson tera to 1600 obrtaja druga spora kada je ovako korov kao na slici i prvo poslezimsko obrađivanje mora druga brzina. Ja teram pun gas iako ne mora ali pravi iza tepih...ukoliko nema puno korova ja idem trecom isto pun gas zbog brzine a freza je usklađena dobro sa brzinom tockova i gura traktor tacno onoliko da ne gubi ferga snagu na pogon nego samo vrti kardan...mogu da ti snimim da vidiš kako radi ili dođi uradi dva ha probaj

Nazad
Vrh