Leska - opšta tema

Danas sam po savetu strucnjaka pss isprskao lesku, akord mankizeb I kozak istina oni su mi preporucili nurell d a kako sam prskao I jabuke nisam imao nurell d ,
a imao sam kozak.

Lesnici su stari sigurno prek 30 godina ovo je prvi put da sam ih prskao.
Kada je najcesce pravo vreme za prskanje protiv sirlasa I sta jos deluje od insekticida na njega.

Pozdrav!

Na jesen treba da posadim oko 150 sadnica tonde romana, giffoni i halskog dzina (50-50-50).

Posot bih voleo da zastitim sto vise sadnice od bolesti, voleo bih da mi date predlog cime da prskam, kad i u kojoj razmeri? Voleo bih da mi neko detaljno napise sta da radim na osnovu svog iskustva.
Imajte u vidu da sam totalni pocetnik i da mozda necu razumeti sve sto mi napisete. Takodje upucivanje na neku literaturu je jako pozeljno.

Hvala vam unapred! :)

Lesnici su stari sigurno prek 30 godina ovo je prvi put da sam ih prskao.
Kada je najcesce pravo vreme za prskanje protiv sirlasa I sta jos deluje od insekticida na njega.
Početak maja u dva navrata u razmaku od 10-15 dana kada se pojavi plod veličine zrna žita i manje i usput ubacis protiv truleži ploda u prvom prskanju a u drugom dodaš prehranu preko lista. Svi koliko ja znam koriste nurel tako da ne zanovetaj mnogo nego gde svi tu i mali mujo.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Pozdrav!

Na jesen treba da posadim oko 150 sadnica tonde romana, giffoni i halskog dzina (50-50-50).

Posot bih voleo da zastitim sto vise sadnice od bolesti, voleo bih da mi date predlog cime da prskam, kad i u kojoj razmeri? Voleo bih da mi neko detaljno napise sta da radim na osnovu svog iskustva.
Imajte u vidu da sam totalni pocetnik i da mozda necu razumeti sve sto mi napisete. Takodje upucivanje na neku literaturu je jako pozeljno.

Hvala vam unapred! :)
Bakarni preparati u jesen kada opadne 80% lista i proleće kupanje sadnica pre pucanja pupoljaka. Sledeće prskanje kada krenu sadnice tipa kako mi je matori Sima objasnio kada su mladi listici kao mišje uši. E onda imas đubrenje prve tri godine po šaku na sadnicu yara complex proleće jesen i obavezno analiza zemlje do 30 cm i od 30-60 cm. Možda treba i map zbog fosfora
...ima dosta zajebancija. Ali moj savet odmah analiza zemlje da znas sta trebas dodavati ili uopste i ne saditi na toj parceli...

Bakarni preparati u jesen kada opadne 80% lista i proleće kupanje sadnica pre pucanja pupoljaka. Sledeće prskanje kada krenu sadnice tipa kako mi je matori Sima objasnio kada su mladi listici kao mišje uši. E onda imas đubrenje prve tri godine po šaku na sadnicu yara complex proleće jesen i obavezno analiza zemlje do 30 cm i od 30-60 cm. Možda treba i map zbog fosfora
...ima dosta zajebancija. Ali moj savet odmah analiza zemlje da znas sta trebas dodavati ili uopste i ne saditi na toj parceli...

Sima S?

Vlado sve si lepo napisao oko prskanja bakrom,mada mislim da bi jesenje prskanje trebalo uraditi odmah posle berbe a drugi put kada opadne veci deo lista,sto se tice prskanja u prolece posle cvetanja leske valja naglasiti da se upotrebljava redukovana to jest smanjena doza bakra.

Preporucili mi da kupim Sistemin tj Diometat I Bifentrin jer kazu jako su dobri a prestace da se proizvode. Kako sam amater I mali vocnjak imam to cu I da uradim. Samo da nadjem proizvodnji 2020.

Hvala Vlado!
Nisam naglasio da uzimam trogodisnje sadnice. :)

Koji bakarni preparat preporucujes za to prskanje nakon opadanja lisca?

Oko lešnika mi je prskano totalom a ostalo kosi tašta za ovce... Prskam minimalno. Zadnja prskanje mi je bilo protiv monilije u februaru

Poslato sa SLA-L22 pomoću Tapatoka

Ja sam veliki protivnik totala ali jedva se borim sa korovom ledja i ruke odpale,koliko sam cuo u prvim godinama moze da naskodi leski.... Nz dal je ta informacija tacna ,zato sam i njegov protivnik plus sto vrv steti plodu.. molim vas da me ispravite ako gresim..

Sent from my moto g(6) using Tapatalk

Imam hektar leski sadjenih od 2010 do 2015.nemam vremena zbog posla i nemam mehanizaciju...
E sad već dve godine prskam kantom prskalicom oko drveća total u proleće kad krene trava i u avgust pre berbe.
Nisam primetio neki problem....

Poslato sa SLA-L22 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh