• U toku je akcija za naručivanje radnih pantalona koje će imati logo poljoinfo foruma. Akcija traje do do 24.maja 2020. Za dodatne informacije pogledajte sledeći LINK.

Leska - opšta tema

Filip1

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2019
Poruka
99
Lokacija
Beograd
Jesi probao presjeci stablo da vidis ima li rupa u sredini, ili pregledati u kakvom je stanju korjen na toj jednoj osusenoj sadnici?

Послато са SM-G800F помоћу Тапатока
Nasao sam na dve rupu ali lomio do kraja i nisam nasao crva,kapiram da je vec uzeo sra mu treba i zapalio dalje.... Ali to je samo na dve sadnice... Primetio sam i da pored prskanja insekticidima ima smrdljivog martina (smrdi bube).... To je jedino sto sam primetio na dve sadnice sam ih nasao...provericu koren ovih dana... Cujem se sa jos dva zastitara pa cu videti .. hvala vam sve cu uraditi da ispravim problem ako sam negde pogresio... Ako je voda u pitanju onda dzaba sva sredstva koja prskam...

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
 

Leskarezi

Član
Učlanjen(a)
30 Dec 2017
Poruka
54
Lokacija
Novi Sad
Sa svih strana se spominju štete od mraza, možda je i kombinacija sa nedostatakom vode 2 zalivanja od početka godine svakako nije dovoljno s obzirom da nije bilo kiše. Ideja za prvu vegetaciju je bila da dobiju vodu i obavezno održavanje od korova. Vodu su dobili jer je 2018. godine bilo dosta kiše. Biljke su u periodu vegetacije oprskane jedan put fungicidom. Prijem je bio 100%.
Nekim našim greškama smo mogli da uporedimo neke stvari. Npr. pola smo oprskali voćarskim slavolom za bolji prijem a pola nismo. U 6 redova nismo stavili kapljače u ostalima jesmo i ponekad zalivali. Korov nam je pobegao u jednom momentu i progutao nekoliko redova biljke su bile ugušene neko vreme dok nismo očistili a neki redovi su bili konstantno održavani. Na kraju nikakve razlike u sva 3 poređenja nismo primetili. Izgleda je ceo fazon: stajnjak + kvalitetne sadnice + voda!
 
Poslednja izmena:

Leskarezi

Član
Učlanjen(a)
30 Dec 2017
Poruka
54
Lokacija
Novi Sad
Ustvari tvoje su u drugoj vegetaciji? Još jedno zapažanje. Isti sadni materijal ali razlika u periodu sadnje. Sadnja decembar 2017. E sad, u martu 2019. posađeno je 15 sadnica i sada su one u drugoj vegetaciji ali možda 3 od 15 izgledaju kao ove ostale kada su bile u drugoj vegetaciji, 10ak kilavo kao ove ostale u prvoj vegetaciji a 2-3 katastrofalno loše.
 
Poslednja izmena:

Vlada Lešnik

Novajlija
Učlanjen(a)
18 Apr 2020
Poruka
40
Lokacija
Požarevac
Hvala na savetima, zalivao sam bez sistema za navodnjavanje ,iskreno ne svakih 7 do 10 dana ali jedanput mesecno jesam a od pocetka godine 2 puta.... Jer sam kao mislio da je bilo dovoljno vlage od zime ,cudi me da su mi ostalih 100 komada ne taknuti zeleni kao da im nista nije... A kao da predje bolest sa jedne na drugu..

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
Brale suša je od prošle godine, ja zalivam svaki treći dan po minimum 5 sati sistemom znaci na tri dana kofa vode i to iz dva puta ne od jedared. 10l na tri dana ujutru i uveče minus 3 lit ispari ostaje 5,6,7 lit za drvce

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
 

Okidoki

Novajlija
Učlanjen(a)
16 Jan 2018
Poruka
7
Lokacija
Zemun
@filip.Ja.sam posadio leske u jesen 2018 i prošle godine sam imao problem sa sušenjem pojedinih sadnica ostatak je veoma slabo napredovao, posle urađene analize zemljišta ispostavilo se da zemlja ima malo fosfora. Prošle jeseni sam dodao Map i vršio samo prskanje bakrom, u proleće ove godine isto samo bakar i nađubrio Kanom. Sadnice su se preporodile i konačno počele da bujaju, čak i one koje su bile suve poterale su iz korena od 220 komada 7 se osušilo. Ja nemam sistem za navodnjavanje zaliva crevom za sada, mada kod mene je brdsko zemljište tako da imam relativno više vlage. Mislim da su ostale kolege u pravu kada kažu da je zalivanje jako bitno kod mladih sadnica, to što bi ti folijarno vršio prihranu mislim da u tvom slučaju neće mnogo pomoći sobzirom da biljčice i nemaju neku lisnu masu. Redovno zalivaj i prihranu vrši sa granulisanim đubrivima, zaštita samo nužno ili ako primetiš štetočine, naravno po savetu nekog ko se u to razume.

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka
 

Filip1

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2019
Poruka
99
Lokacija
Beograd
Hvala svima na odgovorima ,potrudicu se da osposobim sistem za navodnjavanje kompletan,do tada borim se sa polivanjem oko njih... Hvala... Mozda i odnesem listove na analizu cisto da budem siguran o cemu se radi i mislim da ce to biti jasan pokazatelj...

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
 

slavimir

Član
Učlanjen(a)
25 Jun 2017
Poruka
79
Lokacija
Žabari
Systhane 2ml+Dithane 30g+akaristop 10ml+Nurelle D 10ml+vin film 3ml (na 10l vode). Oprskano 15 maja.
Početkom maja bačeno vodotopivo đubre 20+20+20+me. 20g ispod najbližih kapaljki.
 

Filip1

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2019
Poruka
99
Lokacija
Beograd
Pa na tom delu ne znam ali je oko 7,5 ph garant....a gvožđe pa da kupim sad je 10din kg

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
Msm da ide rexolin oko 7000 je dzak cini mi se od 10 kg ... Uglavnom to savetuju ,ponavljam nisam strucanal al sam cuo da je to najbolja varijanta...

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
 
Vrh