To je tacno da niko ne zna sta ce ti donositi najvecu zaradu u buducnosti. U Srbiji je svo voce prosle godine, ko je imao prvu klasu, imalo dobru cenu. Ulaganja su velika za lesnik, minimalna na pocetku, a kasnije sam morao da obezbedim objekat gde ce mi biti lesnici, pa onda kalibrator, krckalicu, duvaljku, a i za to sam morao da obezbedim prostoriju gde bih mogao to da radim. Prosli mesec sam narucio i usisivac facma c120t, i sada stajem, predajem se, ne mogu vise da ulazem, bar za sada, jer vidim da nema kraja ulaganju. Morao sam da kupim usisivac jer imam 2,5 ha u rodu i od svojih izdanaka sam posadio jos 1,2 ha pre 2 god. U stvari posadio sam pre 2 god.1,5 ha ali sam tada kupio njivu pored moje , gde sam vec imao tek posadjeni lesnik, posadio drugo voce na kupljenoj njivi i izvadio oko 30 ari tek posadjenog lesnika da bi prosirio to drugo voce. Znam da ce mnogi misliti da nisam trebao da vadim vec posadjeni lesnik i da sam pogresio. Vidim i ja da sam pogresio, trebao sam da izvadim 1 ha, ali je sada kasno, vec su porasli.
Posto nisam u srbiji morao sam da placam sve od sadnje,odrzavanja do berbe za lesnik a i za ostalo voce. Mogu da uporedim lesnik i ostalo voce jer nisam ja radio i mogu da uporedim troskove koliko sam sta placao i lesnik me kostao najvise. I zaradu od prodaje nema smisla uporedjivati. Vidim na poslednjim stranicama predlazu preradu jezgra u kremove, a sledece je verovatno, da bi se dobila jos bolja cena, prodavati gotove proizvode "eurokrem karlos". Najbolje da se umijemo hladnom vodom i vratimo u realnost, ako bude neko preradjivao, to ce biti verovatno otkupljivaci. Ne zelim najiskrenije nikog da odvracam od sadnje, samo da se finansijski pripreme za godine kada pocne da radja.