Pozdrav narode. Moj prvi post, ne računajući predstavljanje. Počele su pripreme za sadnju leske na delu parcele od pedesetak ari. Cela parcela ima oko 80 ari i biće do jeseni kompletno ograđena žicom i bagremovim stubovima. Voda je na 2 m. Na parceli imam 8 leski od petnaestak godina koje su ogromne. Nikad nisu zalivane i orezivane osim što ih redovno čistim od izdanaka i dva puta godišnje prskam. Pretpostavljam da je zemlja dobra za njih. Čekao sam da se skine ječam pa nosim zemlju na analizu u Požarevac. Planiram da uradim plitko oranje i kada malo poraste trava, polijem sa totalom. Posle toga sledi podrivanje i tako dalje. Sadnja će se obaviti ujesen. Za sada planiram da 80% bude Langa a ostatak Halski i Cosford. Možda stavim pored i par divljih leski. Čuo sam da su jako dobri oprašivači. Planiram da sadim na rastojanju 5x6 ili čak 6x6 žbunaste sadnice da bih kasnije ostavio bar 8 rodnih grana i odradio njihovo obaranje. Priznajem da je prvobitna ideja bila da se sadi na 5x4 sa, za nas standardnih 4 grana. Imao sam prilike da vidim neke plantaže u Italiji i moram priznati da su mi se svidele. Znači umesto nekih 250 sadnica biće max. oko 175. Prvih par godina bih zalivao benzinskim motorom i pvc crevom od 2". Ostaje mi da rezervišem negde sadnice i to je to za sada.
Ako ima neko neku sugestiju oko izbora vrste leske, rastojanja između sadnica, preporuke proizvođača i dr. bio bih mu veoma zahvalan ako je iznese ovde.