Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zavisi vam i od kvaliteta zemlje, nekom se 5x3 zatvori npr za 6-7god a nekom za 10-12god. , tako da je u nekim varijantama mozda i bolje 5x3 pa kasnije vaditi svaku drugu i dobiti 5x6. Najbolje u svom kraju nadjite neki stariji zasad i bacite pogledgledao ato i piskaram preporuka ljudi no forumu i jeste 6x5
Bas tako, ja sam gledao 5x4 u 5-oj god. u komsiluku , covek vec skuplja lesnike, i nece se spojiti u narednih 5-10god , tako da ce visestruko otplatiti te koje ce nekad vaditi, isto je na nekoj losijoj zemljiJa sam moje uklopio u 5,3x2,5 sada su u 7 godini I jos uvek nemoram da pocnem sa vadjenjem. Ali parcela na kojoj ja imam lesnike nije za to. Nemam nigde blizu izvor vode. Tako da moze da se kaze da su mi lesnici izgubili dve godine u razvoju do sad. Pogotovo u nizem delu gde cim je visok vodostaj bude delimicno poplavljeno.
Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka
Vise sadnica po hektaru nikako ne znaci i veci rod, cak sta vise.Po meni ako imate veliku plantazu, tipa preko 3ha onda je bolje ici sa vecim razmakom. Ukoliko imate 1 ili 2 ha ja bi isao pre sa 5x4 jer je vrlika razlika izmedju 300 i 450-500 stabala po ha. A to sto bi bilo vise posla i teze za rad u guscoj sadnji to bi se isplatilo kada bi sakupio sav taj visak lesnika.. ovo naravno vazi ukoliko je dobar smer plantaze pa je osuncanost dobra i kako bi svako stablo dobijalo svoju potrebnu dozu sunca itd...
Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
Pa tome sluzi orezivanje.. bio sam u zasadu kod coveka koju ima 7ha pod lesnicima od toga 3 u 12 god, 2 u 4-5 god i jos ostatak sadnice god. On je svaku radio na 5x4 i kune se u taj raspored. ali zato je odrzavanje ozbiljan posao. Iako sve radi mehanizacijom ima jako puno posla. A rezidba je svake godine najvazniji posao i traje po 2 meseca dok se sve ne uradi kako valja.. svaki zbun se proredjuje i skidaju se sve grancice koje idu u nelogicnim smerovima ili nisu opraseni cvetovi. Zato mu svake godine svaki zbun krece prozracan i lepo osuncan i to tako svake godine. Cak se radi i zelena rezudba ukoliko ima potrebe za time. Opet kazem to je ozbiljan posao ali taj čovek od toga zivi i ne bavi se nicim drugim osim time.. inače kolicine lesnika koje dobija i rod koji ima je za pozeleti.. zato kazem, ako je plantaza manja može se ici gusce i posvetiti se rezidbi i odgovarajućoj tehnologiji uzgoja. To neko ko ima 4, 5 ili vise ha tesko da to moze odraditi ako mu to nije jedini i primarni posao i ima sve odgovarajuce masine. Ja za moja 2 jutra moram dobro da se org da bi sve odradio i stigao zbog drugih obaveza, mogu misliti sta bi bilo kad bi imao 3 ili vise..Vise sadnica po hektaru nikako ne znaci i veci rod, cak sta vise.
Ako je zasad bujan i jak a neodmereno prenatrpan brojem sadnica ,sigurno ce dati daleko manji rod nego jak i bujan zasad sa manjim brojem sadnica koji je osvetljen i lepo dise.
U bujnom zasadu na 5x4 kako god da je okrenut smer plantaze ,osuncanost ne moze biti dobra i rezidba bi svake godine morala biti jaka.
Moj zasad je posadjen na 5x3 i to mi je najveca greska.Naravno to tada nisam mogao znati .Sada je on vec u neku ruku na 5x6 i ono sto me jako nervira je sto nije obrnuto,to jest sto nije 6x5. To je ogromna razlika.
Na plodnim ,dubokim zemljama ,sadio bih na 6x6 ili 7x5 , na manje plodnim 5x5 ili verovatnije 6x5 po cenu da ostane i vise razmaka izmedju redova.
Evo jos jedne slike mog zasada sa razmakom od 5m.Treba imati na umu da je vegetacija tek krenula ,listovi jos nisu razvijeni do kraja a plod jos nije ni poceo da puni.Pogotovo vodite racuna i o plodu jer bice godina kada cete maltene morati vezivati grane od roda.To je onda u guscem zasadu nocna mora jer treba tu dosta puta proci traktorom.
Ali ja kad sam bio tamo bas u toku rezidbe, receno mi je da se skidaju samo grane koje imaju veliki broj neoprasenih cvetova. Ne skidaju se ramene grane samo one koje prave problem i crpe energiju zbunu a ne daju nista. Verovatno si ti i pravu jer imas dugi niz godina plantazu ali ti si sadio 5x3, ne 5x4 a to nije mala razlika.. i ne razumem jednu stvar, a to je cvetovi se oprasuju u zimu, od oprasivanja u startu zavisi i sam rod i rezidba. Sta bi ti vise dobio razmakom od 6m osim sto bi ti bilo lakse za rad? A to sto se grane poviju od roda i spoje u redovima ne znaci mnogo nekome ko ima malu plantazu od recimo 2ha. On neće imati veci rod sa 6m razmaka vec samo manje posla kasnije. Ispravite me ako gresim..Sve je to lepo sto ti pricas ,ali znas li koje je to skidanje grana ,i to rodnih grana?
I ja zivim samo od lesnika i vrlo dobro znam koja problematika prati peh sadnje na 5x4.
Tamo gde sam izvrsio proredu ,posebno na krajevima gde nisam morao biti radikalan na zbunovima koji su ostali....rod i do 20kg.
U samoj sredini .....ni pola od toga.
Moze on da reze i proredjuje koliko hoce ali da bi dobio prozracnost on mora svake godine da otkida VELIKI procenat grana koje bi mu donele mnogo ploda.