Pozdrav svima posle duzeg vremena,
ove godine nisam posvetio dovoljno paznje zasadu, prskao sam samo nekoliko puta protiv plamenjace, nekoliko puta okopao oko sadnica i vreme je uzelo svoj danak. Suma sumarum, od 214 sadnica morao sam da zamenim preko 50. Odnosno, poslednje u redovima sam premestio da bi mogao traktor da se okrece bez ugrozavanja zasada, a ostale je pojela plamenjaca, neke je pregazila tanjiraca, neke se nisu ni primile (hvala rasadnicaru) a neke su pokradene ili su se zivotinje cesale o njih pa ogulile koru i tako su propale.
LM, kada sam sadio, imao sam nekoliko sadnica koje su bile kao stapici ali bez korenovih dlacica. Pozovem prodavca sadnica, on kaze da posadim bez obzira, sigurno ce da se prime. To se, naravno, nije desilo, ali to tek sada shvatam kada sam ih vadio iz zemlje i postavljao druge sadnice umesto njih.
Pronasao sam sadnice opet u okolini Krusevca, ali ovaj put dvogodisnje sa dobro razvijenim korencicima, te sam zamenio 45 Tondi i uveo jos 5 crvenog Lamberta kao dodatnu vrstu u zasadu. Ovim sada imam glavnu sortu Tonda Romana, a oprasivaci Halski, Cosford, Ludolf, crveni Lambert. Dosta je.
Ceo zasad je pooran pre 10-ak dana, ostavljeno do proleca. Ovaj put sam pronasao ozbiljnijeg saradnika za traktorske radove, te se nadam da cemo lakse saradjivati za sledecu godinu, a ja sam cvrsto resio da se pridrzavam kalendara prskanja i da se trudim da ispostujem sve. Ipak, ne mogu da ne budem nezadovoljan sa postignutim, napravio sam prvi korak, onaj najtezi, sada idemo dalje polako..... I najvaznije je za oko sadnice - motiku u sake i polako....
Da rezimiram jos i sadnice: sadnice koje sam kuptio od nepoznatog coveka sa nepoznatim poreklom i niskom cenom su se pokazale kao odlicne. Primile su se skoro sve, dok rasadnicarske mnoge nisu...... znaci da rasadnik ne garantuje kvalitet. Ove godine sam kupio od zene koja ima svoj leskar i prodaje svoj sadni materijal i zadovoljan sam. To je situacija slicna proslogodisnjim lesnicima sa oglasa i niskom cenom.... Ovaj put sam kupovao dvogodisnje sadnice za 1,2E po komadu.
Pozz
Pozz