smiki
Član
kod mene je vodeca sorta i mislim je saditi i u novi
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Potpuno se slazem sa tobom,2,5kg za 1kg je extra....a ovi sa 5/6tona po h su pravi rekorderi...najbolje je oziliti mladar - pazljivo ih saviti i zatrpati zemljom u jesen .iz pupoljaka ce izbiti nov mladar koji ce se tokom sledece godine dobro oziliti i u jesen imas spremnu sadnicu,tj. iz jedne grane dve ili vise sadnica. Na ovaj nacin neces muciti maticnu biljku . A moguce je i izvaditi neki mladar koji je nikao iz ploda a taj sigurno nije dobar(pogotovo ako je malo dalje od stabla i lakse ga izvaditi.)Zamolio bih Vas da ne preterujete sa prinosom u Vasim leskarima-za jedan kilogram ociscenog treba 2,4 kg suvog lesnika i to u najboljem slucaju.Ovo citaju i oni sa malo iskustva i voleo bih da vidim leskar koji u cetvrtoj godini daje skoro dva kilograma ploda po stablu. Drugarski pozdrav .
zaboravio sam da potenciram : dok jos nije popalo lisce ...Danas sam pogledao emisiju o poljoprivredi.. Preporucili su da je upravo sada najbolje vreme za tretman vocaka sa Borom i Cinkom.
Rekli su da je to iskljucivo povoljan tretman ( folijarno ) koji pospesuje rast i razvoj polenovih prasnika , izmedju ostalog. Time bi se znatno poboljsalo oprasivanje i formiranje plodnih pupki....
Sent from my GT-S7390 using Tapatalk
Posto izgleda mora sve u jednoj temi da se pise pocecu ovde. Sadim lesku za koji dan na 1 hektar a dogodine na 0.8 jos. Uzecu zbunaste sorte iz rasadnika iz subotice. njivu sam totalom prskao i odradio analizu, humusa ima na 30cm 1,8 posto, a na 60cm 0.8%. kiselost dobra. bacio sam 600kg (totalno nepotrebno, trebao si da baciš 100-200 gr po sadnici, zašto bi đubrio između redova kad će koren da stigne dotle za nekoliko godina tek) vestaka, 6-12-24 cini mi se, u nedelju cu da zaorem. pa geometar dolazi da razmeri rupe i onda bager da kopa. imam puno pitanja postavljacu brojeve ispred da znam stasam pitao
1. koliko da odmaknem od ograde, (odmakni min 3 m) koliko da bude razmak od reda do reda (6 metara) a koliko od vocke do vocke u redu?)(6 metara) odrzavace se plac recimo nekim 539 bez kapine
2. kolike sirine i dubine da budu rupe, (max 50x50, a sadiš na dubinu na kojoj su bile sadnice u rasadniku. Obično je to 25 cm,nemoj dublje saditi, slabije će se razvijati) da li da pazim kad kasika bude kopala da levo istrese do 30cm a desno da istrese iskop do 60 a ovaj na 90 da samo prekopa? tako sam citao da treba, neka me neko ispravi ako ne treba tako ovo ne kapiram šta si hteo da kažeš
3. mislio sam rupe na 1.5 x 1.5m dubinanekih 60cm koliko stajnjaka da istresem po rupi? jedna ili dvoje kolica? uzeo sam 5 jednosovinki ovcijeg stajnjaka, hoce li trebati jos za nekih 400 sadnica (Istresi jednu do dve lopate, ionaki bacaš veštak, neka je pregoreli)
parcela mi je orijentisana kao na slici kako da formiram redove? orjentiši redove sever-jug
4. da li da prskam necim tek posadjene sadnice ili ne treba nista za pocetak? bice jos mnogo pitanja nov sam vrlo ne prskaj ničim do proleća
Pozdrav i uspešna sadnja
gif upload