Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne diraj ništa povrće se u 6-7 godiniDa li moze da se radi povijanje grana na zbunastim lesnicima? Pitam jer mi nekako rastu previse vertikalno, a trebalo bi malo u sirinu. Zasad je 2-3god star, 0.8m-1.4m visine
Ne diraj ništa povrće se u 6-7 godini
Послато са ME173X уз помоћ Тапатока
Pope hvala na odgovoru i ako može da mi objasniš kako da unutarnji deo lešnika malo rezidbom osvetlim i da li se taj rez mora da zaštiti navodno neko je pisao Arbokolom kako se sećam naziva.Da to je monilija
Ne diraj ništa povrće se u 6-7 godini
evo je, ali mislim da se ne vidi sa tapatalk-a, samo sa web-a (nesto me muci to postavljanje)Vinca postavi jedan fotos tvoga lešnika.
Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока
[/IMG]
Meni je "low cost" varijanta .Traktor i jednobrazni plug, 10-15cm dubine, parcela je pod nagibom i ima ispust na dnu, tako da cu pred zimu da ispustim vodu i nema smrzavanja. Za prelazak preko ne smeta ova dubina, stavio sam bas jako crevo, 5/4 16bar Petrohemija, a kad bude bilo freza, podrivac,... preskakacu taj pojas.Lepo izgleda. Mozes li napisati kako si ukopavao podzemni vod? Meni je muka kad zamislim da treba rucno da kopam na 80cm dubine par stotina metara. Ima neka masina za ulaganje podzemnog cevovoda?
Za tanje cijevi (do 1,5 coli) može se jednostavno napraviti polagač cijevi ako u zemlji u koju se polažu cijevi nema krupnog kamena.Lepo izgleda. Mozes li napisati kako si ukopavao podzemni vod? Meni je muka kad zamislim da treba rucno da kopam na 80cm dubine par stotina metara. Ima neka masina za ulaganje podzemnog cevovoda?
Za tanje cijevi (do 1,5 coli) može se jednostavno napraviti polagač cijevi ako u zemlji u koju se polažu cijevi nema krupnog kamena...
mislio sam na razmak kapaljke od sadnice, ali nema veze, to sa puno vode u kratkom vremenu ima smisla ako izbacujes direktno sa pumpe, ja idem iz cisterne na Slobodan pad, pa nigde ne zurim, pustim uvece kad prodje vrucina... znaci pomeras creva kad freziras?za sada sam zadovoljan kako rastu, dajem im malo vjestackog malo preko lista prihrane, kapljaci su mi 70l/h ali su smanjeni tako da ne znam bas koliko po satu ali sam isao logikom da za sto manje vremena izbacim sto vise vode, nesto mi nije stimalo ali prije par dana sam pustao ponovo i radi onako kako sam ocekivao velika povrsina oko biljke je vlazna u dubinu, razmak sadnica mi je 5x4 a djeluju blize zbog ugla slikanja
izmedju redova tanjiram a frezam izmedju i oko biljaka sa kopacicom
Za tanje cijevi (do 1,5 coli) može se jednostavno napraviti polagač cijevi ako u zemlji u koju se polažu cijevi nema krupnog kamena.
Priključak se kači za traktor koji ima dvosmjerni klip na hidraulici da može pritisnuti u zemlju mada se može nečim i opteretiti pa može i sa običnim hidraulikom. Izgled je naj jednostavnije opisati kao plug bez glava za oranje. Glave se mogu i skinuti sa pluga ako se neplanira vući preduboko i po kamenju i neće greda biti iskrivljena. Na zadnji dio( gdje se pričvršćuje zadnja glava pluga) pričvrstiti komad metalne ploče. Mjere nisu toliko precizne. Orijentaciono (mjere u cm) 2 x 20 x 80. Može biti komad grede od pluga a mogu i dvije tri lisnate opruge pa se zavare po rubu da se neuvijaju. Ako se ide pliće može nositi i jedna zato što je kraća poluga. Nemora biti dugačka 80 cm. To se postavi pod uglom od 90 stepeni u odnosu na gredu pluga. Na dnu te ploče se zavari metalna cijev malo većeg prečnika od planirane cijevi za postavljanje. Može 2 cola a dužine 20-tak cm i na vrhu svedena u šiljak. To služi da razbije zemlju i napravi rupu u koju će leći cijev. Na tu cijev (prema smjeru u kojem se vuče je šiljak) a na zadnji dio postaviti komad lanca (dvije tri alke) i alku protiv sukanja lanca. Mi kažemo gerzin. Na kraju dolazi komad metalne cijevi 20-tak cm koji ima rupu koliki je vanjski prečnik cijevi koju polažemo u zemlju. Na njoj izbušimo dvije rupe pa zavarimo matice i postavimo vijke. Nepišem gdje jer ću objasniti zašto služe pa će biti jasno.
U plastičnu cijev koju polažemo se nabije drveni čep da bude ravan sa čelom cijevi. To se ubaci u onu cijev na kraju i stegne sa ona dva vijka. Vijci mogu biti desetke ili dvanaestice. Spustimo plug na zemlju i krenemo naprijed. Plug će napraviti rupu u zemlji i povući cijev. Potrebno je paziti kako se odmotava cijev da se ne zamrsi. Kad se postavi određena dužina a potrebno je da se nastavi cijev cijev treba izvući iz zemlje pa ostaviti malo duži komad da se preklapa jer će se nakon dan dva skupiti(bila je istegnuta) pa da ne bude kratka za nastavak. Poslije nastavak ukopati ručno.