Kukuruz 2025

Мени су исто тако рекли, а кукуруз је видно порастао како сам разбио покорицу која се створила. На сирак је деловало половично, има који је побелео а већина се зелени. Прскано је аденгом одмах после сетве кукуруза.
Сад још шпартање 4-5 пута колико време дозволи и једно копање, ако буде иоле нормална година биће и рода и корова. Боље ишта него ништа.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Не, у години. Шпартам са мотокултиватором док год може да се пролази.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Кад смо радили арпаџик прскали смо стомпом. Где год је поломљен тај филм на површини (тачно се сећам да је неко стао ногом) било је траве. Остатак површине је био чист. Тако да је Матић у праву.

Poceo spartanje danas
819d2b7a6222743d09e42870565206ee.jpg
3eca8df463f3e8f1947f0d4fcb304138.jpg

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

U pravu su ljudi, špartanjem mu kvariš rezidualno dejstvo koje ostaje na površini zemlje.
totalno krivo!
učinak herbicida se poboljšava sa špartanjem odnosno plitkom obradom točnije rečeno! (ili kišom)
npr notillovci taj problem pokušavaju riješiti sa što ranijim zemljišnim prskanjem (da bi ulovili što više kiše..čak neki već i u jesen)

Probajte pa će vam se samo reći da li ima ili nema razlike između diranog(špartanog, kultiviranog i čega već).Ja sam probao i za mene itekako ima razlike.

6 jutara posejanog kukuruza sam drljao da razbijem pokoricu koja se stvorila posle one kiše od 100tinak litara. Bilo oprskano adengom neposredno pre kiše. Juče bio da oprskam tih 6kj mezotrionom (kukuruz 7-8 listova), čičak kao livada nikao u kukuruzu. Njive gde nije ništa dirano posle prskanja nema travke da se nađe.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Zemljisni herbicidi uglavnom djeluju na sjeme korova tako sto sprecavaju klijanje ili ubijaju klicu , samim tim nema logike o filmu na povrsini . Probavano isto ,na vise nacina . Npr ako je suvo proljece ,pogotovo za soju ,praktikujem prskanje zemljisnih prije sjetve i prije zadnje pripreme. Bolje djeluje ako nebude kise , a ako bude isto je.Evo danas sam radio presijavanje u flekama, bez pripreme ,samo diskosna sijacica ,a prskano ranije loganom i terbisom . Znaci trebalo bi da u redovima krene korov. Vidjecemo .
Inace ,kao sto je stavljao emigrant u presijavanju ,bez pripreme , diskosna odlicno odradila . Isto kao sto je on postavljao slike. Samo je bitno pogoditi tajming spram zemljistem da nije prevlazno a ni pretvrdo i ide odlicno. (kad je vec moralo takp biti)

Ako se ne varam , "rezidue" je duzina djelovanja herbicida . Isti pojam se koristi i za nezeljeno djelovanje na sledeci usjev. Cak i neki tipicno folijarni herbicidi ko npr dikamba imaju rezidue 10 do 15 dana na nicanje .

Ja sam spartao da bi razbio koru. Bio u 4 listu. Radio na crno pre nicanja. Bilo je kise posle tog spartanja. Msl sam da cu unistiti taj film i da ce trava da nikne. Medjutim do sada je nema. Cak se sada razmisljam sta raditi. Kukuruz skoro da vec ulazi u fazu 8+ listova. A trave nema. Ima ovih s kojima moze i do 10 lista. Ali onda treba cekati bar 10 dana za jos jedno spartanje. Kora se polako hvata od grada i jake kise. Dakle kod mene se nije narusio taj film a moguce je da se i sam preparat ponovo aktivirao od vece kolicine kise.

Spremam se u narednih par dana da mi se šparta kukuruz (6-7 list). Kora se uhvatila još pre sejanja i možda je tako bilo i bolje jer je sejač razbio onaj mali deo gde se seme usejavalo, tako da je lepo nikao. Herbicid na crno uradio posao, poponac i samonikli suncokret oprsakni pre dve nedelje, sad da se razbije kora i malo ubaci đubriva u špartač i da čekamo kombajn za četiri meseca.

Nazad
Vrh