Kukuruz 2025

Radi li taj ciram posao i kako se nanosi molim da neko kaže.Komsija mora da preseva jednu parcelu a sad kad zadnji sejes to je pravi magnet za ptice??
Ovo i mene zanima. Rwa seme kukuruza na koje je nanešen repelent za ptice Korit (aktivna materija ciram) pipa ni ptice nisu ni pipnule! Dkc sa aceleronom su mi vrane pojele,pored njega je pionir sa lumiposom njega su proredile ali sam ga ostavio tako. Dkc sam presejao sunvokretom-pojele su ga 100%,treci put sam posejao sirak,kazu da njega vrane ne diraju. To cu videti za koji dan.
Pronasao sam da je Ciram akt.materija u fungicidima. Nisam ga nasao kod nas da bih probao to da nanesem na seme ali definitivno treba probati.

Пише да је отрован за птице и водене животиње вероватно ни жичар не би преживео.

Ima registrovan preparat Korvit 420 FS( ciram aktivna materija )kao repelent za ptice, mislim da ga u Srbiji nema za Hrvatsku i Sloveniju ne znam , moguće da ga i tamo nema u prodaji...

Dobra je stvar što je ta aktivna materija nezamenljiva u voćarstvu za na primer kovrdžavost lista breskve,tako da verujem da će još dugo vremena ostati u prodaji.

Prošle godine sam imao priličnu štetu od ptica, negde oko 10%, kupio navodno zaštićena semena čija zaštita košta preko 2000 razlika u ceni. Ove godine semena sa minimalnom zaštitom i nabavio sam gaucho, zaštitio i ne fali više od 5 struka ni na jednoj njivi. Ne znam da li je do gaucha ili do nečeg drugog ali sam se iznenadio. Vrana i fazana možda ima i više nego prošle godine.

Ne mešajte Ciram i Thiram!
Thiram je repelent koji je nekada bio u sastavu Royal Flo.
E sad Thiram je malo teže naći, Ciram se kupuje regularno i radi posao koliko se može pročitati.

Sigurno nije do gauca, on nema veze sa pticama
Ne znam, imam njivu oko koje je sa 4 strane šuma, prve sledeće njive na 50 metara prošle godine i ove ili ovas ili pšenica posejana. Prošle godine mi je izvađeno bilo da sam razmišljao da li da presevam a ove godine fale samo nekoliko biljke. Isto i na drugim njivama pored kojih ima šuma i na kojima sam prošle godine imao dosta štete.

Ja sutra planiram da krenem sa spartanjem, danas obisao laudis uradio posao samo tako dobro. Ciste njive samo da se prosparta da se razbije kora i nista se ne dira do zetve kukuruza.

Nazad
Vrh