Kukuruz 2025

Na kakvoj zemlji ti je bio 0710? Ima li razlike niža i viša zemlja? Pitam zato što je malo kasniji fao pa može suša lepo da ga stopira. Ja sam sejao fao 400 pa do 600 ali 600 su ove godine bili katastrofa pa sam zbog toga rekao da sledeće godine ne idem preko 500 i planirao sam kašmir, 9911 i 0217. Sada vidim da hvalite 0710 a on je 560 pa ne znam da li da ga probam ili da ostanem pri svom planu.
Zemlje je bilo svakakve i svuda se dobro pokazao.
E sad... FAO grupa je po meni najveca misterija. Odgovorno tvrdim da konkurentske kuce imaju neka svoja vidjenja. Konkretne razlike izmedju P0710 i 5075 gotovo da nije bilo, a po fao grupama bi trebalo.

Poslednja izmena:
Prebacuju ga sa 560 na 520?

Tako je u katalogu od ove godine 520, FAO grupe su manje vise sklone pomeranju pogotovo kad izadju novi hibridi, redovno ne ostanu iste FAO grupe. Ali najbitniji je CRM broj, odnosno broj vegetacije samo po tome mozes da znas koliko je ran odnosno kasan odredjeni hibri.

Sent from my iPhone using Tapatalk

evo da podelim jos jedan ogled sto smo ja i drugar radili, jucer nadoh papiric u kombajnu.skroz zaboravio na ovaj ogled drug me podsetio neki dan.sve na istoj njivi lepa dugacka 12 redi svakki hibrid
dkc 4391 5,4 t
kasmir 5,3 t
p9911 3,8 t
dlc 5092 2,2t
carioca 4,1 t
p0170 /
dkc 5810 / sva merenja prinosi po hektru
zadnja dva nismo merili posebno jer bilo jako lose bez klipa jako puno i klip bez zrna, kocanj.ta dva zajedno mislim da nisu dali vise od 500 kg.
sve je po hektru prinosi.ovaj deo atara je verovatno dobio neku mizernu kisu krajem juna pocetak augusta posto su tu jedino bile ponikli zeleni pokrovi sjejani po strnjacima a ostalom delu atara pokrovi su nicali tek pocetkom oktobra.vlage svima slicne zetva bila 19 augusta a setva 2 april.carioca i 5092 su osetili onaj vetar pocetkom juna.carioca bas dosta

Tako je u katalogu od ove godine 520, FAO grupe su manje vise sklone pomeranju pogotovo kad izadju novi hibridi, redovno ne ostanu iste FAO grupe. Ali najbitniji je CRM broj, odnosno broj vegetacije samo po tome mozes da znas koliko je ran odnosno kasan odredjeni hibri.

Objasnjavaoi tvoj kolega taj CRM broj na hibridima, ali sam zaboravio kako se racuna. Moze neko kratko objasnjenje? Znam da ima veze sa oznakom hibrida.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Uf malo komplikovano .Crm broj nema veze sa brojem dana od nicanja npr do zrenja iako se u SADu kaze kad je crm95 , kukuruz 95 dana . Uzima se da u otpustanju vlage u prosjeku vlaga pada 1% za dva dana , pa ako je u testiranju novi hibrid ima 2% vecu vlagu od referentnog hibrida koji je imao crm broj 100 njemu se daje broj 104.
Kod pionira prva dva broja su crm oznaka ,
Ovi koji pocinju sa 0 su crm npr p0710 je 107 , p1114 je 111 crm , p9300 je crm 93.
Znaci npr p9300 je od p0710 ima u nekom prvom testiranju 7% manju vlagu .
Ako sam dobro shvatio.
To clan Dragan najbolje zna

Objasnjavaoi tvoj kolega taj CRM broj na hibridima, ali sam zaboravio kako se racuna. Moze neko kratko objasnjenje? Znam da ima veze sa oznakom hibrida.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Ispisacu detaljno za Pioneer kako da se izracuna, svaka kuća ima neki svoj sistem računanja, ali uglavnom preko brojeva u imenima hibrida se dolazi do CRM broja.

Znači što se tiče Pioneera gledaju se prva dva broja u imenu i to predstavlja njihov CRM broj, zatim se odredjenim brojevima dodaju dani vegetacije.
CRM broj(80-96) + 20 dana vegetacije
CRM broj(97-103) + 30 dana vegetacije
CRM broj(104-113) + 40 dana vegetacije
Hibridi koji počinju sa brojem 0 računaju se kao 100 i nešto.. npr P0710- 107CRM.
Sto bi značilo da

P9911 ima CRM broj 99 + 30 =129 dana vegetacije.
P0710 ima CRM broj 107 + 40 =147 dana vegetacije.

Kolege šta planirate od novih pionirovih hibrida da sejete sledeće sezone, kod mene su ušli u uži izbor P9975 i P9944, ako bi mogle kolege iz Hrvatske da napišu neke utiske u vezi ovih hibrida ...

Kolege šta planirate od novih pionirovih hibrida da sejete sledeće sezone, kod mene su ušli u uži izbor P9975 i P9944, ako bi mogle kolege iz Hrvatske da napišu neke utiske u vezi ovih hibrida ...
Ja cu 9639 i 9944 sijati. Za 9944 sam cuo da nema greske. Imao, sam 9960 koji jee bio ok premda je dao mozda 5% vise od 9639 a razlika u vlazi je bila 1.5do2% pa sam, 9960 izbacio. Ici ce jos 3 dkc hibrida pa cemo vidjeti kakav ce koji biti. Za 975 neznam kakav je

cf79c197976fdd29df88ad46f567087b.jpg

Imao sam ove godine 9975, nije bio loš, ali s obzirom na potencijal zemljišta vjerujem da bi sa nekim drugim hibridom bolje prošao. Kolege u tom Fao dosta siju 9960 i jako su zadovoljni s njim, imao sam ja i 0164 jedne godine i bio je dobar, ali je bila i dobra godina pa nisam vidio prednosti i mane. Ja ostajem kod 0217 i 0710.

Nazad
Vrh