Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dare prvo hvala ti na obrazloženju. Od velike mi je pomoći. A ove tvoje njive su stvarno haos. Ne znam da li je kod tebe urađena komasacija? Ja ne bih znao gde sam ušao a gde treba da izađem.

Pioneer-I neki
Setva 14.04.
Sejala raona sejalica, prskala agromehanika
Danas počeo sa špartanjem. Na uvratine, već se javljaju pukotine...
525c227bd474e9bfc60dd24b366adcd0.jpg
6a377a6b41ad439b65e7ca497a3387cf.jpg

7b34634a22f1d01778d1eefbf1dbeaf3.jpg

Nisam znao gde da napišem pa ajde ovde. Vidim da imate parcele kukuruza sa više redova posejanih po uvratinama. Interesuje me kad radite špartanje kako određujete gde da ulazite i koliko se te ovratine ugaze sa prohodima? Ok video sam da ovde imate višeredne špartače pa je možda to gaženje izraženo u manjoj meri. Ali ja imam dvoredni pa bih voleo da mi neko objasni kako da ja to (ako budem planirao da radim) obavim, jer imam 12 redova na uvratinama. Pre sam imao samo 4 reda pa sam izlazio na put (sa obe strane) i tu okretao i išao trag uz trag. Hvala na savetima i značilo bi mi mnogo.
Ja bih ti ovako rekao:
Ti ćeš opet okretati u prva četiri reda. Bez obzira da li imaš posejano 4,8,12 ili 16 vrsta uvratina.
Sejem uvek po 16 redi uvratina (četiri sejalice). Prvo posejem ta četiri kruga i onda sejem od jedne strane(pravije). Tako radim ukoliko je parcela veća. Ukoliko je manja,onda sejem u krug. Tim redosledom i špartam. Imam četvororedni špartač. Sa dvorednim otprilike kako ti je Darko rekao. A što se tiče gaženja to ti je to kao što sam napisao.

Brankovicu i kod mene je posejano 3sejalice u krug pa onda pravci. Ok mi je ovo sto je Darko napisao. A za gazenje sam msl na sam kukuruz u uvratinama koliko ce se toga polomiti i izgaziti tockovima kad se bude ulazilo i izlazilo iz vrsta koje se ospartaju. Slicno kao sad sto se izgazi psenica prskanjem ko nema stalne tragove. Svakako da je manje gazenje ko ima spartac sa 4 ili 6 redova. A hvala vama na savetima. Svakako ako budem radio spartanje primenicu ovako kako ste mi objasnili.

Zadnji 5 godina ne špartam ,prodao sam špartač,nisam uporedjivao da bi video razliku ,prosto sam odustao ko i svi u selu
Lepse je videti njivu ospartanu dodje onako domaćinski jos kad je sve top špartanje dodje ko šlag na tortu ulepsa njivu čini se da kukuruz bukne posle spartanja.

Zadnji 5 godina ne špartam ,prodao sam špartač,nisam uporedjivao da bi video razliku ,prosto sam odustao ko i svi u selu
Lepse je videti njivu ospartanu dodje onako domaćinski jos kad je sve top špartanje dodje ko šlag na tortu ulepsa njivu čini se da kukuruz bukne posle spartanja.
Malo mi je to kontradiktorno. Ako kukuruz bukne poslije špartanja trebalo bi se to poznati na prinosu. N je elemant koji se lako ispire i mislim da ga je poželnije davati višekratno nego odjednom, a špartač je dušu dao za to.

Jesi li u tih 5 godina pratio prinose i usporedio s prijašnjim? Ne svoje u apsolutnom iznosu, nego relativne u odnosu na druge u okolici u svakoj pojedinoj godini.

Nisam pratio prinose zato ne mogu da odredim da li je bolje ,ja sam poslednji u selu sto sam spartao kukuruz razbiao koru nisam imo korova ,mozda bi i sad spartao da nisam imo nesrecu sreca bez posledica ,imo sam tupanjac spartac sa pilotem a to sam bio ja a otac vozio traktor i jbg ustem da malo popustim stabilizator a otac me nije cuo podigne spartac i ukljesti mi ruku izmedju blatobrana i spartaca sreca nije krenuo uspeo sam da ga dovicem ,popizdim i prodam spartac .

18 uvratina sa svake strane, krug oko cele njive i onda redom setva sejalica do sejalice ili opet u krug ako je parcela uža.Špartanje ne praktikujem u kukuruzu da ne kvarim rezidualno dejstvo Mezotriona.
Isti slucaj 3 kruga pa sejalica do sejalice. I kada se vrse 3 kruga i posle ide lagano okretanje

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Kukuruz u duplim redovima, ja sejao kod prijatelja koji je hteo da proba. Zrno od zrna na 25cm a red o reda priblizno oko 20ak cm. Kako gde me oko sluzilo. 2kg npk u vrstu ali svaku. Za sada se dobro drzi.
ecc7646328da4af27da626959cbe275b.jpg
17659ed21d2657cf7fbcfcfce96f49bd.jpg

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Za ovakve egzibicije trebaju jako dobri uslovi.
U protivnom od prinosa corak.
Moj drug iz debeljace seje blizanske redove ili duple ali redovno provlači tifon.
Prinos nije baš veliki.
Mislim da je prošle god imao nesto oko 6 t.
Po kj

Prvi tretman radjen rim+nik sulfuron, terbutilazin i dikamba. Drugi tretman mezortion + nik sulfuron. Sirka opet ima, kukuruz je na osmom listu, da li bih smeo laudisom sad?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh