Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
P0865
f1e9133034f39a017bf61b5da9a210b9.jpg

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Nisam znao gde da napišem pa ajde ovde. Vidim da imate parcele kukuruza sa više redova posejanih po uvratinama. Interesuje me kad radite špartanje kako određujete gde da ulazite i koliko se te ovratine ugaze sa prohodima? Ok video sam da ovde imate višeredne špartače pa je možda to gaženje izraženo u manjoj meri. Ali ja imam dvoredni pa bih voleo da mi neko objasni kako da ja to (ako budem planirao da radim) obavim, jer imam 12 redova na uvratinama. Pre sam imao samo 4 reda pa sam izlazio na put (sa obe strane) i tu okretao i išao trag uz trag. Hvala na savetima i značilo bi mi mnogo.

Ja sejem uvratine nekad 12 a nekad 16 vrsta.
Okrećeš se traktorom u trećoj i četvrtoj.
Ja kad izadjem, izbrojim 10 vrsta i ulazim u 11-u i 12, a vraćam prvu i drugu, onda sledi 13-a i 14-a, a vraćam se trećom i četvrtom. Kad sastavim taj deo, onda opet preskoči 10 ili 12, i teram dalje. Na kraju odradiš uvratine i to je to.

Sa četvorednim je lakše jer se okreneš pod kočnicom i ulaziš u sledeći prohod.

Pa tebe pitam, jer mi kazes da je filozofija. Mirban je lepo pitao za dvoredni špartač, i ja sam mu odgovorio kako je najbolje raditi. Brojiš svega par puta, zavisno kolika ti je njiva. Jer sa dvorednim ne možeš da se okreneš bez korišćenja rikverca da bi nastavio sledeći prohod. Zato je najbolje preskočiti nekoliko prohoda kao što sam i napisao, da bi išlo brže.

Ja posejem u krug, tako mi je lakse i ako spartam ne vodim toliko racuna u koji cu red da udjem, naravno gledam ali sve sto vise gledam,vise polomim, desi mi se da udjem po koji red pa ga ponovim ali nista ne smeta i i onako ide brzo.U principu, kako posejes tako radis ostale operacije.

Evo nekih od mojih parcela. Na njima je jako lepo i sejati i špartati. Kad je manja parcela a nepravilna ja sejem u krug, tako i špartam. A kako da špartam u krug parcelu čije su uvratine skoro 200 m širine, a njiva 100 m dužine... Ovde se postavljaš prema morfologiji terena i sopstvenoj filozofiji na osnovu dugogodišnjeg iskustva.

Ima parcela koje nemaju ni jednu pravu stranu, tu posejem tri ili četiri mašine u krug, onda odaberem sredinu, zanišanim nešto na kraju parcele i izvučem pravac, posejem levu pa onda desnu stranu.

JO1mV0P.jpg

hut8Lp5.jpg

yNAmm3G.jpg

cnU2oOa.jpg

edKonf0.jpg

A5ceLOS.jpg

5QaAyA9.jpg

EHwc6qC.jpg

Oranje sa ravnjakom je najveći problem. Prošle godine sam kupio obrtač, preporodio se. Žalim samo što ga ne kupih ranije.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh