Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Videcemo za par dana koliki procenat će se oporaviti. Mada mislim da će morati da se preseva, jer je izlomljen skroz, a stablo prepolovljeno. Ne mogu tačno znati ni kakav je led padao ni koliko dugo, jer je ovaj deo atara dalje od sela, ali sigurno je palo preko 30l kiše, dok je u selu svega bilo manje. Na pšenicama su vlatovi izlomljeni, I otrešeni, zrna I po putu ima kako je vetar nosio. Suncokret je manje stradao, što je interesantno, pretpostavljam zahvaljujući vetru, bio je nakrivljen, pa su glave u manjoj meri oštećeno. Barem ovim prvim obilaskom, videcemo za par dana.
Ja sam pre 2 godine imao gore oštećen kukuruz od grada nego ovaj tvoj. Bio je sav posečen skoro do zemlje, ostala stabljika da viri kao pikavac iz zemlje.
Nisam presevao, i sav je krenuo ponovo iz tih peteljki. Za 2 nedelje nisi mogao prepoznati njivu koliko se oporavio. Doduše rod je bio ujesen umanjen nekih 20% u odnosu na kukuruze koje nije tukao led....

Evo jedne moje parcele od sinoć. Bilo je leda ali ne tako strašno.... ima 10-15% polomljeno ostalo samo nakrivljeno.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
3689e86c055d76f735d81c93cf46a10f.jpg

Videcemo za par dana koliki procenat će se oporaviti. Mada mislim da će morati da se preseva, jer je izlomljen skroz, a stablo prepolovljeno. Ne mogu tačno znati ni kakav je led padao ni koliko dugo, jer je ovaj deo atara dalje od sela, ali sigurno je palo preko 30l kiše, dok je u selu svega bilo manje. Na pšenicama su vlatovi izlomljeni, I otrešeni, zrna I po putu ima kako je vetar nosio. Suncokret je manje stradao, što je interesantno, pretpostavljam zahvaljujući vetru, bio je nakrivljen, pa su glave u manjoj meri oštećeno. Barem ovim prvim obilaskom, videcemo za par dana.
Neće se presevati ,oporavi se on.

Kakvi su problemi bili dok si ušao u štos?
Dok smo nacentrirali na ab liniju. Pa onda špartač malko vuče u jednu stranu... Dok smo sve to korigovali u podešavanjima i skontali šta i kako, posle ide lepo. Treba mi nekih 20-ak metara na svakoj njivi da namestim da ide kako treba i onda samo gas...
Sad ni nesklapamo špartač kad treba da ošpartam 2-3-4-5 redova...
Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Pa zar se ne poklapaju linije od setve? Ili je samo pomeranje koji cm levo-desno?
AB linija nije na istom mestu gde je bila kad sam sejao. Pravac je dobar, samo treba doterati ab liniju na staro. Na primer, namestim se ručno u prvu mašinu da bude sve tip top, a linija je pomerena za tipa 50 cm. Ja stisnem da nacentrira liniju na sadašnji položaj traktora jer sam se namestio dobro izmedju redova. I onda krenem par metara pa stanem i gledam da li kukuruz ide tačno izmedju motika ili je neka motika bliža kukuruzu. Onda ga na offset mašine doteram tih par cm da kukuruz ide tačno na sredinu izmedju motika. U 20-ak metara i 2-3 stajanja radi ukucavanja tih mera sve doterano na meru i dalje ide sve u bocu...

Par dana neće moći u njivu zbog blata ,možda padne još jedna kiša a dotle će ovaj da počne sa opooravkom .Budite malo strpljivi.

AB linija nije na istom mestu gde je bila kad sam sejao. Pravac je dobar, samo treba doterati ab liniju na staro. Na primer, namestim se ručno u prvu mašinu da bude sve tip top, a linija je pomerena za tipa 50 cm. Ja stisnem da nacentrira liniju na sadašnji položaj traktora jer sam se namestio dobro izmedju redova. I onda krenem par metara pa stanem i gledam da li kukuruz ide tačno izmedju motika ili je neka motika bliža kukuruzu. Onda ga na offset mašine doteram tih par cm da kukuruz ide tačno na sredinu izmedju motika. U 20-ak metara i 2-3 stajanja radi ukucavanja tih mera sve doterano na meru i dalje ide sve u bocu...

Al čudno da se linija pomeri 50cm.
Valjda rtk signal sluzi da nema pomeranja?
Trebalo bi i sledece godine iste linije da koristis za setvu....

Tako su i meni presejali,tj usejali u lose niknut pioneer suncokret sa diskosnom ,mnogo bolje nego zezati se sa spremacem ponovo,gubiti deo vlage,cekati da se dovoljno prosusi da moze spremac raditi,a i posle ko zna kako ce se spremiti,jedan prohod nece biti dovoljan to je sigurno....

@robertrobi sačekaćemo par dana, da vidimo koliki procenat će krenuti u oporavak, a i svakako ne može da se udje još 3-4 dana. Ovo je slikano u 11. Duži, a u 14. sa početka naše strane, nije strasno.
I mi smo mislili direktno presejati, bez spremanja sa našom sejalicom, iako je raoni tip, ima ispred disk. Presevali smo ovako već pre par godina. Pisem ti u poruci ko sve ima prave diskosne.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh