Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi smo pri kraju, ostalo jos 2ha, vjerovatno ostavljamo za sledecu sedmicu. Jos 5-6 dana usluga i to je to…

Komšo nema potrebe.
Kad je suvo,a kukuruz na granici vlage,onda ga povaljaš.Sad ima dovoljno vlage u setvenom sloju,bar kod nas,a verujem da je tako i kod tebe.
Znam ja to komso, ali jos gore odem veceras da obidjem njive kad ima sta videti. Dobra pokorica jedno 6-7mm debljine. Sutra cu ga povaljati pa stabude, barem pokoricu da razbije.

Poseja i ja jedan hektar...ns 640...fina parcela.ocjedita.sunčana strana...ostalo ću sacekat do iza vikenda

Завршио јуче припрему већег дела парцела, наредна три дана припрема остатка и сетва. Немам пуно, али све радим после посла или викендом па мора по једна операција дневно или колико стигнем док не падне мрак.
Земља се никад боље није припремила, ове године сам први пут стигао да рано затворим бразду, па је киша и сушење додатно уситнило.
Третирао сам семе земљишним инсектицидом, на 50 мл инсектицида додао исто толико воде за једну с. ј. али није било довољно течности да све лепо покрије, мораћу данас да додам. После тога иде третман Маском за птице.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Sejano u petak da se malo uhodam u radu sa novom sejalicom. Taj hektar pomesani fao 400 i fao 500 od proslogodisnjeg ogleda.
Mislio sam da sacekam jos par dana sa setvom, ali nema ozbiljne kise ni u najavi pa da ne pobegne vlaga. Danas krecem suncokret pa se nadam prekosutra da krenem kukuruz.

aa05efc240f8822b5b6141f80905dc29.jpg

Послато са Mi 11T помоћу Тапатока

Ako budem stigao danas oko 18h ja ću isto izmeriti da vidim koja je T zemlje. Mada msl da je to ispod 10C. Mada i celu sledeću nedelju najavljuju pomalo kiše i hladno vreme pa onda ide Uskrs tako da može da se desi da odem u Maj mesec. Ajde neka neko javi ovde od ovih što su već posejali kukuruz (pa čak i oni s kraja marta) kakva je situacija kod njih. Ima li da se poznaje klica da je izašla?
Sijali smo mi 30/03 nikad ranije:giggle:
Klica je krenula odavno,mislim da bi za dva trebalo da izbije,
Vrjeme je bilo promjenljivo,toplo,hladno,kiša,... ali valjda bude ok.
Inače na toj parceli je posijan Dekalb 5031.

Na druge dvije parcele smi sijali Pionir P0725 i KwS Kasmir, i oni su pustili klicu naravno,ali još im se ne izlazi :geek:.

Prskali smo dubinski 8-og,Adengo je bio izbor.

Nema Mome da kaže dali je i ove godine sijao rano. Prošle godine je gubio kosu kad je pao snijeg na njih. :)

Kad sam prolazio pored njegovog ranca video sam zakacenu sijacicu za traktor, sad sta je sijao pojma nemam, ima od tog desetak dana ako ne i vise

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Nikad niste imali los prinos kao taj ?,pa vi onda ni nemate susnih godina maltene,gde trosite sav taj novac ?.
Лако је причати из твог места и квалитетом земље у Баната,какав је квалитет земље у његовом селу,ви у такву не би сејали,пустили би да запарложи.Кисела земља до бола,треба сваке године 20 тона кречњака на хектар.Кад не падне киша 10 дана род уполови.

Dok ne tera tarup u njivu da tarupira jer nema racunice za kombajn,ima dobre prinose,a kakva je zemlja je manje bitno ,kisa je ta koja diktira veliki deo prinosa.

Bitno je kakva je zemlja, evo kod mene je toliko kisela da jecam nemas sta sijati jer preko zime ugine, psenica se slabo bokori, dzabe bacati djubrivo

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Завршио јуче припрему већег дела парцела, наредна три дана припрема остатка и сетва. Немам пуно, али све радим после посла или викендом па мора по једна операција дневно или колико стигнем док не падне мрак.
Земља се никад боље није припремила, ове године сам први пут стигао да рано затворим бразду, па је киша и сушење додатно уситнило.
Третирао сам семе земљишним инсектицидом, на 50 мл инсектицида додао исто толико воде за једну с. ј. али није било довољно течности да све лепо покрије, мораћу данас да додам. После тога иде третман Маском за птице.

Ne znam kako mesas ali imas dobar fazon - Sipas vrecu semena u najlonski dzak i dosta ce ti biti i 50ml rastvora, rukom zguzvas otvor dzaka da zatvoris i muckas 1-2m i posle toga radi kako hoces

Ne znam kako mesas ali imas dobar fazon - Sipas vrecu semena u najlonski dzak i dosta ce ti biti i 50ml rastvora, rukom zguzvas otvor dzaka da zatvoris i muckas 1-2m i posle toga radi kako hoces

Исипам на најлон, прскам малом ручном прскалицом и мешам руком (са рукавицом).
Пробао сам ово са најлонским џаком са оним што сам већ третирао, додао сам још по пола бочице са исто толико воде на врећу и добро је испало, течност се равномерно распоредила. Ово је свакако једноставније и брже од ручног мешања. Хвала.

Neznam koliko toga tretirate, ali za kućnu radinost mešalica za beton je zakon.
Naspeš seme, hemiju i ne ostane jedan milimetar ni jednog zrna da nije zamazan "otrovom" posle 2 min mešanja.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Pozdrav..imam jedan problem,sejali smo danas kukuruz na 21cm sa majevicom,seme je bilo krupno i vakum nije na svaku rupu nalepio zrno,pa sada imam jedno zrno na 21cm pa onda 42cm pa drugo i tako..15jutara je u pitanju..presevati i sta raditi? 100000zrna sam manje posejao nego sto je trebalo..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh