Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Krenuli i mi,nije neka savremena sejalica ali zavrsava posao
92646d14551c54b7e11fd31269635068.jpg

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
99185f1e60a5e0cb2c501009f38e73e4.jpg

Nemoj da preteraš sa ureom, može da zaledi setveni sloj.....
Šalim se naravno....
@Mušovac dali si nekad hladio pivo na nekom izletu, u buretu gde se sipa voda i urea?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Tacno je da hladi vodu kada se pomesa sa njom. To sam video kada je rastopim da bih sipao u prskalicu kao folijarno.Ali suprotno tome a ne znam kako i sta se tacno desava u zemljistu ispusta temperaturu greje zrno i klicu i krece brze na gore. Ima i neki snimak na yt oko djubrenja kukuruza u trake bas zbog toga ali ga ne mogu naci. Takodje bio je rad u vezi toga i na mom fakultetu ali iskren da budem nisam se udubljivao u tematiku pa sam i zaboravio.

Prosle godine na jednoj parceli bacili smo nekih 350kg/ha npk 3x15 i posle jos 300kg/ha kan madjarski. I bilo je nekih 1.3t/ha kukuruza. A komsija odmah do nase njive je bacio 300kg uree. Imao je prinos preko 5t/ha. Ove godine nije neka razlika urea i kan tako da cemo probati ureu. Zadrljao sam oranja i prilicno je ravno da li je ok da sad bacim ureu i da jednom predjem tanjiracom pa da stoji do pred sjetvu? I onda jos jednom tanjiracom.

@DaRee
Ne verujem da je toliku razliku napravilo đubrivo. Ipak ste i vi nađubrili njivu.
Po meni biće da je do izbora hibrida....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Prosle godine na jednoj parceli bacili smo nekih 350kg/ha npk 3x15 i posle jos 300kg/ha kan madjarski. I bilo je nekih 1.3t/ha kukuruza. A komsija odmah do nase njive je bacio 300kg uree. Imao je prinos preko 5t/ha. Ove godine nije neka razlika urea i kan tako da cemo probati ureu. Zadrljao sam oranja i prilicno je ravno da li je ok da sad bacim ureu i da jednom predjem tanjiracom pa da stoji do pred sjetvu? I onda jos jednom tanjiracom.
Nisu mi jasni ovi prinosi.
1,3/ha. Možda si mislio po dulumu. To je dobar prinos ako je po dulumu ali onda imaš ovaj drugi prinos. Ako je po hektaru to je malo a ako je po dulumu to je previše.

Neke babe i zabe su pomesane tu, nikako takva razlika nije mogla biti cak i da su razliciti bilo koji hibridi.
Da su parcele u razlicitim atarima mogla bi proci prica zbog razlike u padavinama, ovako, tesko!

Pa uglavnom za kukuruz orem u zimu i ovo je lagana zemlja. Jedan prohod tanjiracom i jedan drljacom rijesi posao.
Ne znam koji hibrid je kod njega bio. Mi smo sijali pionir 0023 na toj parceli.
Dobro sam napisao prinos, na 10 duluma smo imali malo vise od 1300 kilograma. I to sto je bilo nikakav kvalitet nije imalo. Trave nije bilo nikako,jer smo radili oba prskanja. Bilo je i ljudi sa gorim prinosom. Tatin rodjak je na 25 duluma imao oko 1200kg.

Za dan-dva završavamo sa sojom pa prelazimo u setvu kukuruza, ali se ozbiljno razmišljam da odložim setvu dok ne prodje ovo zahladjenje što najavljuju. Od nedelje max 11 stepeni min 1-2...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Dare!
Tu nešto nije u redu i potrebno je pronaći šta jer na taj prinos nema smisla ništa raditi.
Da ih prospeš po zemlji, bez ikakve obrade, i na jesen obereš ručno mora više da rodi.
Ponovo čitam šta si napisao i jedino mi pada na pamet da je suša odnijela rod pa računaš da bi zbog ureje možda bio veći prinos ako ponovo udari suša.

Zaboravlja se da je prosla godina bila susna u vecem delu, jeste malo veca razlika a njiva do njive ali nije nemoguca. Imao sam prosle godine od 2t do 8t/ha zavisno od poteza, FAO grupe, hibrida, oblaka kako je zahvatao itd.
Dare uporedi sa komsijom koji je hibrid i da li su vam slicni datumi setve, prosle godine je i ta kombinacija bila kljucan faktor. Tolika razlika ne verujem da je zbog razlicitog azotnog djubriva

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh