Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kalendarski je rano, a sto se tice uslova moze se sijati, prosle godine sam posijao 30 aprila, preziveo 10 cm snijega, i nakon mjesec dana nikao, 95% je sklop bio tako da ko hoce da rizikuje i cilja ranu vrsidbu i dobru cijenu slobodno moze sijati...

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Kalendarski je rano, a sto se tice uslova moze se sijati, prosle godine sam posijao 30 aprila, preziveo 10 cm snijega, i nakon mjesec dana nikao, 95% je sklop bio tako da ko hoce da rizikuje i cilja ranu vrsidbu i dobru cijenu slobodno moze sijati...

Sent from my SM-A315G using Tapatalk
Ako je nikao nakon mesec dana oko 1 maja sta se tu dobilo za raniju zetvu ?

Setva krajem marta nema nikakvu prednost u odnosu na onu polovinom aprila

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja sam do sad sejao u prvim rokovima al od ove godine ipak cu sacekati da mogu da sednem na zemlju a da mi **greška ne ozebe jer su cene semena nafte nenormalne pa su greske ne dopustive

Pre nekih 6-7 godina posejao sam kukuruz 21marta, hibrid Konsens, bio je odlican, jedan dan moze biti presudan, jedan dan je vazan u proizvodnji kukuruza, Rana setva po nekada bude pametna ali u poslednje vreme nisam optimista, ume da udari hladno i kisno vreme kao prosle godine pa da poremeti sve, moze da udari susa April i Maj pa da kasna setva izgori u junu mesecu.Vecinom sejem kukuruz od prvog aprila ako vidim da je prognoza povoljna, ove godine necu zuriti, cekacu da se stabilizuje temperatura, nema potrebe ulaziti u rizik, narocito sada kada je proizvodnja kukuruza nerealno skupa.

I prošle godine su neki sejali rano pa su kidali živce dok nije nikao. Sejao bi i ja rano al nemam podno grejanje na njivi.

Ove godine je malo drugačije, kiše nema cijeli 4mj.....možda sad posijati i uhvatiti to još malo vlage što ima u zemlji..... jel netko počeo sijati?

Bilo je već takvih godina što se kiše tiče.
Polako sa željama, nemoj posle da bude ebiga.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Kod nas su uslovi za setvu idealni, sutra bih posejao sve ali je problem sto se jos ne zna za April kako ce vreme biti, ima lepe vlage, toplo je, kada bi april ostao u plusu ali sa padavinama onda bi setva imala smisla ali opet, ne volim da cekam kukuruz 20 dana da bi izasao.Nesto cu posejati za dan dva ako ostane dobar izlaz za April.Imam u selu jednu njivu koja izgori ako se kasno seje jer je izlozena suncu, celi dan je bije sunce i nije bas za susne godine, to mogu da rizikujem.

Jedno pitanje imam olt mehanicku sejalicu za kukuruz dali je pametno da u setvi ureu unesem preko sejalice .Stavio bi oko 1,5 kg po aru? Cuo sam da je urea mnogo jaka da se inosi sa sejalicom u setvu.Kazu moze da izgori kukuruz od nje i da je bolje baciti ciklonom pre setve.Zanima me vase misljenje ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh