Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hmm, kombajn ne dolazi u obzir jer prosto nemam gde da smestim zrno, zato samo klip dolazi u obzir(mada, i zbog okomaka, ili sto bi mi u Macvi rekli - "cokova").

Hmm, kombajn ne dolazi u obzir jer prosto nemam gde da smestim zrno, zato samo klip dolazi u obzir(mada, i zbog okomaka, ili sto bi mi u Macvi rekli - "cokova").
Pisao sam vec ranije,svaki hibrid al apsolutno svaki mozes skidati u klipu a da se ne kruni.Samo treba odreagovati na vreme da ne prezri.Cim oklembesi klip proveravas jel dobar za berbu.Bude dosta puta stabjika polu zelena a klip vec otpustio vlagu i tad treba krenuti u berbu da nebi poceo da se kruni.Cesto imam problema kad berem musterijama usluzno da ljudi cekaju da prezri jer se nekad bralo u novebru pa se po tome vode kako je deda radio.Pogotovu upozorim one koji seju hibride za skidanje u zrnu al ne vredi svake godine bude isto i posle kuknjava.

Pisao sam vec ranije,svaki hibrid al apsolutno svaki mozes skidati u klipu a da se ne kruni.Samo treba odreagovati na vreme da ne prezri.Cim oklembesi klip proveravas jel dobar za berbu.Bude dosta puta stabjika polu zelena a klip vec otpustio vlagu i tad treba krenuti u berbu da nebi poceo da se kruni.Cesto imam problema kad berem musterijama usluzno da ljudi cekaju da prezri jer se nekad bralo u novebru pa se po tome vode kako je deda radio.Pogotovu upozorim one koji seju hibride za skidanje u zrnu al ne vredi svake godine bude isto i posle kuknjava.
Tu gresku sam i ja napravio. Tata je uglavnom sejao NS640, ZP666 i mnogo puta se desilo da zagazimo u novembar sa branjem, a da se kukuruz ne kruni. Pretprosle godine sam posejao Jullen, i vodio sam se tom logikom da nije jos za branje jer je stabljika zelenkasta. Obran je, cini mi se na samom kraju septembra i strasno se okrunio. Mogao sam komotno da ga berem 15 dana ranije...

Tražio sam u polj. apoteci neki zemljišni insekticid za tretman semena, jedino što sam uspeo da nađem je sirocco suspenzija, kombinacija insekticida (tiametoksam) i fungicida (fludioksonil). Ne želim da rizikujem, ove godine prvi put sejem u njive koje nisu rađene nekoliko godina i očekujem jak napad žičara.
Uz to moram posle tog tretmana da nanesem i repelent za ptice jer je lokalno lovačko udruženje pre nekoliko godina pustilo mlade fazane u atar, a kako nemaju prirodnih neprijatelja, sad ih ima na hiljade.

Na uputstvu piše da je seme (Pionir) tretirano i da ne treba dodatno tretirati, ali nigde na deklaraciji ne piše da je tretirano zemljišnim insekticidom.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Ja sam mislio sutra, ali me brine najavljena kiša i mogućnost zahlađenja sredinom sledeće nedelje. Ako padavine potraju, može se desiti da se čekanje oduži, zemljište je takvo da se posle jače kiše ne može 3-4 dana sejati.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Pa pogledajte prognozu. Početkom aprila najavljuju zahlađenje pa i sneg je moguć i u nižim krajevima....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh