Kukuruz 2021

Prošle god bilo u ovo doba sve posejano kukuruz u suvu zemlju kad je iznikao ne znam,samo sam zapamtio onaj koji je bio u prolećnom oranju je čekao kišu koja je došla krajem maja i to samo 50% a dugih pola se osušilo u klici,a suncokret sam čekao od 15-tog aprila kad sam spremio do đurđev dana kad sam posejao.

Meni je 2015. godine kukuruz posijan posle žetve pšenice na 0.8ha nikao nakon ravno 63 dana, sklop je bio oko 70%. Samljeli smo ga u silažu u oktobru )za to je bio i namijenjen), bio je jako nizak pa nije bilo mnogo mase ali je svaki imao pristojan klip. 2017. godine sam u proljeće uzorao lucerište od pola hektara 1.5. (dobro se sjećam jer mi je bio neradni dan pa ga iskoristio da radim) i isti dan spremio i posijao. Kiša nije pala nešto preko 30 dana, nekih 5-6 dana nakon kiše (bio baaaaš jak i dugotrajan pljusak) niklo je preko 90% i do jeseni je izrastao fantastičan kukuruz. Nažalost se potrefilo da sam bikove prodao ranije i nisam uzimao više telad a niko nije htio da kupi kukuruz za silažu, svi htjeli džabe da im dam pa sam sve zaorao, masa je bila takva da se Zetor dobro napatio.

Ljudi salu na stranu izgubili smo za sada sigurno 30 dana vegetacije a kako stvari stoje narednih dana bice i citavih 40 tak dana sto je nenadoknadivo.
Lose jw pocelo nadam se dobrim uslovima u junu julu...

Meni je 2015. godine kukuruz posijan posle žetve pšenice na 0.8ha nikao nakon ravno 63 dana, sklop je bio oko 70%. Samljeli smo ga u silažu u oktobru )za to je bio i namijenjen), bio je jako nizak pa nije bilo mnogo mase ali je svaki imao pristojan klip. 2017. godine sam u proljeće uzorao lucerište od pola hektara 1.5. (dobro se sjećam jer mi je bio neradni dan pa ga iskoristio da radim) i isti dan spremio i posijao. Kiša nije pala nešto preko 30 dana, nekih 5-6 dana nakon kiše (bio baaaaš jak i dugotrajan pljusak) niklo je preko 90% i do jeseni je izrastao fantastičan kukuruz. Nažalost se potrefilo da sam bikove prodao ranije i nisam uzimao više telad a niko nije htio da kupi kukuruz za silažu, svi htjeli džabe da im dam pa sam sve zaorao, masa je bila takva da se Zetor dobro napatio.
Jedina razlika je kad seme stoji u suvom i toplom, kao kod tebe i to može 2 godine tako, kao u džaku i kad stoji u hladnom i vlažnom...

Ove godine nije velika vlaga zemljista, ja iz svog skromnog iskustva mislim da je velika vlaga jedan od najvecih uzroka za propadanje sjemena

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Danas malo obisao teren, situacija krajnje neizvesna, ovaj sto je sejan 31 i 1 april polako izlazi.Kljucno je da ne bude kise za ovaj kasniji svuda je klijao,svi rokovi,6,10 i 15 april.samo treba sunca.i da se voda povuce jer ga remeti zrno tvrdo ima po neko trulo ali to nije do vremena.
Pajdas 31mart

9911 i Bc 582 sejani10aprila

Samo da go sto pre prosusi bice valjda ok.

Ove godine nije velika vlaga zemljista, ja iz svog skromnog iskustva mislim da je velika vlaga jedan od najvecih uzroka za propadanje sjemena

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
0
Kako gdje, kod nas je doslovno blato kad kopas dublje od 4 5 cm iako pustilo je svako klicu sijano 11.4.pa ce o vidjeti sto ce bit dalje

Da li je neko koristio AN kroz depozitore u sejalici ili spartanju ranijih godina. Pada mi na pamet da na nekim zakupima dodam AN kako bi kukuruzu sto pre bio dostupan azot jer su sigurno njive siromasne azotom.

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

An idem godinama u suncokretu kroz sejalicu a ureu ili mix u kukuruzu.
Osim sa onom mokrom od promista nije bilo problema.
Pred spartanje kukuruza prosle godine bacili an na dve njive i najduze je tu vlagu drzao. Mislim da je i bolji bio, al nismo posebno vagnuli.

Da, on je u pitanju. Nije kukuruzu ništa bilo nego se An počeo topiti, sve se slepilo, počelo da guši. Sad baca samo startna đubriva ili Ureu kroz sejalicu.
Pricao mi je da mu se slepilo djubrivo jednom ali nisam znao da je AN koristio, mislio sam da je priliranu ureu.
Mislim da su granulisana azotna djubriva pogodnija za ovu namenu. Zanima me da li je neko imao negativna iskustva da je uticalo na klicu kukuruza eventualno?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Nazad
Vrh