Kukuruz 2021

Ako je na normalnoj udaljenosti , a idelano je 5x5 , i ako nije u nekim nenormalnim kolicinama nece biti problema . Kod mene neki idu i samu ureu koja je jaca pa nebude problema .

Sve ovisi koliko bacaš. Kod nas se u najvećem dijelu, sigurno preko 90 % koristi 15-15-15 kroz depozitore. Baš kako post gore navodi, treba ići uz red i normalna količina, kod nas ima ekstrema da bacaju 400 kg/kj u red, pa onda zna biti svega... Kod nas su neki prešli na širom, neki na pola-pola.

Ako je na normalnoj udaljenosti , a idelano je 5x5 , i ako nije u nekim nenormalnim kolicinama nece biti problema . Kod mene neki idu i samu ureu koja je jaca pa nebude problema .
Pa mislio sam na standardnih 5x5, i kod nas koriste ureu ali sam pomislio zbog ovog kasnjenja sa setvom na tim siromasnim parcelama malo ubrzam i dam odmah usvojiv oblik azota.

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Pa mislio sam na standardnih 5x5, i kod nas koriste ureu ali sam pomislio zbog ovog kasnjenja sa setvom na tim siromasnim parcelama malo ubrzam i dam odmah usvojiv oblik azota.

A zasto kasnimo sa setvom? Tek je 20 april..... i temperatura ispod potrebnih vrednosti......
Nerazumem.....

Kasnicemo na jesen sa skidanjem, ako se poklope kocke.

Skidacu i u januaru ako treba samo nek on rodi 8+ t/kj.
2017 sam ga skidao ( vecinu tarupom) u avgustu a i to je bio samo trosak....
No kako god dosta je bilo izmotavanja po forumu, lepo vreme dolazi, treba zakaciti masinu, podmazati.....
Iduce nedelje jutarnje temperature 8+ stepeni (cim prodje ovaj jos jedan minuscic sto najavljuju za vikend) pa bi valjalo nesto i da se poseje.

Taman kad se sklope sve kockice za pravo vreme za setvu biće Veliki Petak, Vaskrs, Djurdjevdan... A kad to prodje debelo smo u maju mesecu.

Ja setvu nastavljam sutra. Ono što je posejano 12.-og pustilo je klicu.

Nije bas naivna situacija, evo ga ode April,danas ko poseje moze da racina na nicanje oko 7-8 maja najranije, jer sve je usporeno.Treba temperatura da bude 25C 4-5 dana da bi se tlo zagrejalo za neko brze nicanje, ovako zemlja drzi nekih 10-12C bez obzira na ovo vreme, to je dovoljno da kukruz moze da klija i izadje od svega je najvaznije da se seme ne davi u vodi duze od 3-4 dana da nebi doslo do propadanja.Ovo je izuzetno kasna godina za ceo mesec e sad problem je sto neznamo sta nas ceka u junu i julu, ni jedan kukuruz nece imati ubrzan porast u narednih mesec dana jer nema u najavi 25-30C kako bi trebalo da bude u Maju. Pre dve godine meni je detelina bila iznad kolena 19Aprila a sada nema 10cm tako da je ovo problem za vise kultura, kukuruz je specifican teba da se poklope dosta stvari di na kraju bilo kako valja a vec je krenulo lose.

Noći su još uvijek jako hladne, barem kod mene. Juče ujutro u 7h na obližnjim mjernim postajama temperatura tla na 5 cm dubine 7,8°i 8,6° (zahvaljujući nekoliko noći s najnižom temperaturom zraka iznad 6°. Jutros na tim istim postajama temperatura zraka na 2 m visine ujutro u 6h 2,8°i 1,8°, a maločas (u 14:00) 18° i 16,9°C. Sporo se grije dokle god su noći tako hladne.

Ja danas prolazio pa da vidim kakva je situacija,posejan 10.4 krenula klica,tako da izlazi sigurno,a sta ce gore da ga saceka ko to zna.

Ne pamtim godinu da 21. aprila još nisam video nijedan iznikli kukuruz a ni soju na potezu izmedju Novog Sada i Vrbasa. Svaka sezona priča za sebe...

Nazad
Vrh