Kukuruz 2021

@pop step
sada ispada da je kisa padala stalno od pocetka aprila a ne od poslednjih 5/3 dana :) ne brinem,ima dana si napisao u tvom postu....sad odjednom problem kisa pa se nemoze u njivu uci da se seje

ma ko se jediii....nego si samo kontradiktoran u postovima,te je hladno pa se ne brines pa onda ima vremena,pa eto pada kisa pa nemoze da se udje u njivu i tako ali evo da ne gusimo temu vise....pozz i sve najbolje ;)

tvoj post po meni ne spada u diskusiju nego si izrazio svoju "srecu"(takodje i caco) sto niste posejali i necete bar jos nedelju dana...evo kod mene palo je u predhodnih pola sata bar jos 3litre....ako do cetvrtka padne jos ovo najavljeno tamo do 27 28 aprila nema da se udje u njivu....opet ako gledate predhodne godine ko je sejao u maju,to je bila ugrejana zemlja i zbog toga je izasao za 10 dana,sada ako posejes 1 maja ni taj nece nici bar do polovine maja a mozda i duze a to sto Matic kaze ukoliko bude ok godina to se nece moci skidati pre polovine oktobra sigurno i onda ako ide psenica posle eto zurbe sa setvom iste itd...
Manje vise da li ce kasniti setva psenice, nego je glavno pitanje koju ce vlagu imati taj kukuruz u po oktobra. Nek vlaga bude samo 1% veca i eto ti placen ceh kasnije setve.

Bio juče u selu, sede komšije pred dućanom i ćute. Nazovem boga, nešto kiselo odgovaraju. Podeljeni u dva tabora, oni što su posejali i oni što nisu.
Jedni drgima zavide i voleli bi da su u njihovoj koži.:kisa:
Mene to podseca na ove sto su za vakcinu i protiv nje, doslo je do takve podele. 😁😁 Ne secam u poslednjih 15godina ovakve situacije.

Videcemo situaciju za jedno mesec dana, kad sve nikne ako da bog, da li ce se nastaviti podela :ppozdrav: inace ja sam sejao isto pre hladnog vremena, 06.04. samo sam obisao suncukret od tada, kog sam prskao totalom, bio se tek otvorio i izasla klica iz semena 6ti dan od setve, kukuruz jos ne smem da obidjem iskreno, sve odlazem :censored:

Nekad su se, koliko je meni poznato, u Vojvodini i Srijemu sijale sorte FAO 600, ili čak više, a sad primjećujem da se prelazi na FAO 500 pa čak i na FAO 400. Nastave li se klimatske promjene, a vjerojatno hoće, tko zna što slijedi za 20-ak godina. :unsure:
Vi koji ste mlađi ćete moći pričati nama starijima, ako se slučajno sretnemo na drugom svijetu. ;)

@zeljkoo,​

ne pomažu tu nikakve podjele, a podjele nikad nisu niti donijele nešto dobro. :(
Priroda se usklađuje s našim aktivnostima (gledano globalno), a to zahtjeva da se mi trebamo prilagoditi novonastalim situacijama. Krug je omeđen zatvorenom linijom i sve unutar njega se događa interaktivno. Nema nam druge nego tražiti što nam najbolje odgovara unutar tog kruga.

Sad bas gledam,ja sam prosle godine sve posejao 18-og aprila i kukuruz je bio korektan.Ovih 4-5 dana zakasnjenja ove godine verujem da nece praviti razliku.Takodje moram napomenuti da je kod mene nadmorska visina u proseku oko 300m.Kad iz sela pogledam ka Gledickim planinama jos sneg nije spao...

Evo par slika iz 2019 sa jednom vaznom poentom, nije vazno samo kada ce i koliko dugo nicati vec kakvo ce ga vreme docekati posle nicanja.
Hibridi 9911 i p0216.

Sejano 6april nicanje za nekih 20 dana, uslovi su bili dobri ali u Maju udari kisa i taj kukuruz je bolovao mesec dana, 15 dana je bio ljibicaste boje, zemlja je bila zelena od kise i hladnoce na kraji je ostao i nizi za metar a na primer druga njiva koja nije zadrzavala vodu i vise je suncana isti kukuruz bio je odlicam.znaci ceo mesec sam izgubio u maju zbog kise.Vreme je presudan faktor u poljoprivredi svakako
Druga slika je polovina maja, tapkanje u mestu, nema rasta.

Nekad su se, koliko je meni poznato, u Vojvodini i Srijemu sijale sorte FAO 600, ili čak više, a sad primjećujem da se prelazi na FAO 500 pa čak i na FAO 400. Nastave li se klimatske promjene, a vjerojatno hoće, tko zna što slijedi za 20-ak godina. :unsure:
Vi koji ste mlađi ćete moći pričati nama starijima, ako se slučajno sretnemo na drugom svijetu. ;)

@zeljkoo,​

ne pomažu tu nikakve podjele, a podjele nikad nisu niti donijele nešto dobro. :(
Priroda se usklađuje s našim aktivnostima (gledano globalno), a to zahtjeva da se mi trebamo prilagoditi novonastalim situacijama. Krug je omeđen zatvorenom linijom i sve unutar njega se događa interaktivno. Nema nam druge nego tražiti što nam najbolje odgovara unutar tog kruga.
Sejao se fao600 dok se kukuruz brao u klipu i skladistio po kotarkama. Pisao sam nedavno da sam vozio od Kikinde do Banatskog Karlovca prolazeci kroz mozda 1otak naseljenih mesta ni jedne jedine kotarke sa kukuruzom.

Nazad
Vrh