Kukuruz 2021

Kukuruz je cudna biljka moze te izdati u vise prilika, nisam stigao da slikam tu blizu kuce, blato je palo 15mm kise, poceo je da izbija ali tu je bio kukuruz i prolse godine i ostao je po koji klip i sad je to niklo pre par dana na gomili i dohvatio ga mraz, dobio je malo ljubicastu boju ali mu nista ne fali eno ga danas stoji normalno nije izmrzao ono sto je najvaznije i to najvise treba a to je suncev zrak, nije vazna toliko temperatura, vidim da polako idemo na nocne blizu 10C sto je dobro, preko dana je dosta i 15C ali samo da ima suncev zrak on prodire kroz zemlju i mnogo bolje zagreva zemlju nego kada je oblacno i toplo to se jasno vidi.Juce sam bio kod drugara, namestio mu diznu na Ursusa i tamo svrati jedan moj zet, mladji covek.Pita me sta radim, izmedju ostalog i za kukuruz jer ocekuje da istruli sve ali se smeje kao kurva.Jos mi kaze da je posejao 3hektara ujutru da bi stigao kasnije jos jer ima jos malo.Posle dva sata kaze mi jedan drugar kod koga sam svakog dana, kaze svracao je kod mene, slagao je za setvu, namerno podjebava ali videcemo na kraju ko ce se smejati na kraju.Pa i da presejem sve opet cu ga pobediti na svim poljima, oni to i cekaju sada je teze njima nego meni jer ja znam situaciju a oni ne.Razmlisljam da ih malo cackam na fejsu, imam slike od pre dve godine taman se uklapa sve, da ih bacim malo u iskusenje, mene licno zabole kako ce njima da nikne i kada ce, nisam o tome razmisljao nikada.Na taj nacin ne razmisljam
Pusti budale. Imaš ti pametnija posla.

Pusti budale. Imaš ti pametnija posla.
Znas kako je kod mene, oatalo nas malo, nas koji nesto radimo ali ima mnogo sljama medju nama.Nije meni problem da puknem 500-600 evra za seme nisam ja neki proizvodjac, vise sam izgubio na trgovini, na primer prodas kukuruz na 16-17 a sada 22 necee to poremetiti, njive su mi dobro odradjne ako nedaj boze mora, onda je to dan dva posla i to je to.Prosle godine sam presejao njivu zbog svinja unistile me i nije mi se svidjao sklop i teraj ponovo.Nego svi zele neko zlo, ako te vide da povecavas povrsine i prinnos, postajes neprijatelj Ali neka ih, cekam samo jos 10-15 dana pa da vidimo.

Jedne godine dok mi je deda jos bio ziv, ja premlad paor i spremao sam se pocetkom aprila u setvu.
Kacim ti ja tako masinu a deda pita di ces? Reko da sejem.
Joj kada je cuo hteo deda da mi izbusi gume, kaze nikako setva pre 20-og aprila!
Ja sve mislim u sebi "matora budala sta ti znas", a deda se bavio poljoprivredom celoga zivota......
Epa sada znam da je deda bio 100% u Pravu!
Mada sam to naucio na svojim greskama na zalost, isto kao sto ce nauciti neki ovde sa foruma....

Poslednja izmena:
Ja sam sijao od 23.3. pa sve do 5.5. i bilo je uspijeha i u martu a i zajeba u najljepšem dijelu aprila ili maja. Nema tu nikakvog pravila. 2014. godine sam posijao jako rano (čini mi se da je bio 1.4.) a 99% sela je posijalo krajem aprila (bilo je mnogo kiše već u to vrijeme). Kod mene kukuruz bio do koljena kada su počele poplave, nisam imao štete (dvije parcele je led omlatio te godine sredinom ljeta), svi koji su sijali krajem aprila su morali da presiju jer je zrno istrulo od vlage.
Ponavljam - nema tu nikakvog pravila, nekad je bilo i čak se i ja sjećam toga ali ta vremena su prošla. Klima je totalno poremećena tako da možeš da opališ u sred marta a da propadneš u maju.

Kod mene bi setva bila gotova da nije kiša prekinula.Neka njega u zemlji, nisam rad da čekam maj mesec za setvu pa da me posle zakače oktobar i novembar za skidanje.
Da nisi posijao 1.4 , vec spremas spartac :), svake godine je ovdje nepisani pravilo ovdje na forumu slike niknutog kukuruza, pa gdje su te slike :)

Kao i kod oranja prazne flase do one godine kad je bilo kao beton , slabo se flase slikale po oranju:) tako sad slabo i slike kukuruza:)

Svi pametuju, ali pocetak optimalnog roka u knjigama je 15.4 i tko je posijao i ove godine oko tog vremena ne bi trebao previse da se brine.

Ja se recimo uopste ne jedim sto nisam posejao, niti sto necu jos narednih 10 dana kako najavljuju za vikend opet jutarnje temp oko nule. ali zato bih se pojeo ziv da jesam posejao.......

Grabik nisam ga posejao tada.Sejano je sve u prethodnih nedelju dana kako se kada ukazala prilika.
Takođe nisam od onih da komšiji crkne krava po pitanju kolega koje su ranije posejale.Nije im svejedno, sekiraju se sigurno a ja baš ne moram i neću nikome da sipam so na ranu komentarisanjem i pametovanjem ako razumeš celu situaciju.

U svakom kraju postoji nešto kao prirodni kalendar. Samo to treba uočiti i sjetvu prilagoditi tome.
Kod mene ima obližnja gora koja u podnožju ima oko 550 mnv, a vrh je na 843 mnv. Prema meni gleda sjeverna strana. još dok sam bio mlad, stariji su rekli da je početak sjetve kad se počne zeleniti u podnožju, a završetak kad dođe zelenilo do vrha. U nekim godinama to traje oko 20 dana, a u nekim i samo 7 dana. S obzirom na vremenske uvjete ove godine, za pretpostaviti je da će optimalno vrijeme sjetve biti dosta kratko. Kalendarski je početak sjetve kod mene, prema tom pokazatelju, uglavnom između 15. i 23 travnja, a ove godine ako bude oko 26. ili 27., biti će više nego dobro.

Nazad
Vrh