Kukuruz 2021

Kukuruzu da nikne u normalnim uslovima treba ukupno 120 tzv GDD , a racunaju se po formuli
(Tmax+Tmin)÷2 -50
Npr neka su svi dani Tmax 12c a Tmin -2 .
10÷2=5 .
Znaci treba 34 takvih dana

Meni u toj tvojoj formuli nista nije jasno

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
(22+8):2-50=?

Tmax naajvisa dnevna temp , tmin najniza , podjeljeno na dva recimo prosjecna dnevna temparatura .
E sad zbir prosjecnih dnevnih temperatura umanjen za 50 treba da bude 120 .
Znaci zbir prosjecnih dnevnih temparatura treba da bude 170

Tek sad nista ne znam ako je 22+8=30:2=15-50=-35 odakle ti 120 i 170

Jbg il me zajebavas , ili dati se crta.
Pojednostavljeno je to . GDD je neka konstanta na eng , recimo zbir toplih dana ili sl .
Za nicanje treba da bude 120 . Ovo je formula ko je vec u toku preracunavanja toplotne sume
Ako tjeras mak na konac , a ovo nije cas matematike prava formula bi bila
(((T1max +T1min )÷2 ) + ((T2max +T2min)÷2) + .... )-50 =120
Broj Tx daje broj dana

Ne teram make na konac nego ti u onoj tvojoj formuli nisi dobro obijasnio paracinac je lepo obijasnio I od njega sam shvatio

To se tako postavlja zato sto se ta velicina GDD , koristi za jos neke izracune , npr za zrenje , metlicenje i slicno , pa je u ovom slucaju za nicanje treba da dostigne 120 .
A racuna se zbir prosjeka minus 50 . Nisam to ja izmislio .

To se tako postavlja zato sto se ta velicina GDD , koristi za jos neke izracune , npr za zrenje , metlicenje i slicno , pa je u ovom slucaju za nicanje treba da dostigne 120 .
A racuna se zbir prosjeka minus 50 . Nisam to ja izmislio .
To se kod nas nekad na fakultetima zvana temperaturna suma , i ako nema dovoljno suncanih toplih dana nema nista od kukuruza , bilo nicanja pa do zrenja , ili seljacki receno nema veze koliko ste rano posijali kad je hladno nista od kukuruza.

Da . Upravo to , ali neka nova istrazivanja , diskutuju o tome ,dau toku vegetacije nije bitna samo toplota ,ili je manje bitna , a vise sunceva svjetlost , tako da ako je oblacno ili hlad a toplo manja je korist . Itd...

Jos jednu zanimljivost sam procitao . Prosle godine u SADu , Ilinois bilo je izuzetno hladno i snijeg poslije sjetve . Zaniljezeno je da je kukuruz nicao nakon 45 pa i 48 dana .
Kazu da su se neke stvari ipak promijenile u pogledu kvaliteta hibrida i bio tretmana sjemena , naravno i fungicida i insekticida.

Nazad
Vrh