Kukuruz 2021

@milan11
samo 6 ukupno...sutra setva,subotu prskanje a nedelju po prognozi kisa...plan je tu samo jos nedostaje realizacija
Prskanje cu ostaviti za kasnije posto ce svakako nicanje da potraje pa cu sacekati i korove da se prime malo vise, bice jaci efekat. A s obzirom da se najavljuje kisa povremeno u narednih mesec dana ne plasim se za dejstvo hemije..

Mi nismo jos ni jednog zrna posijali, a kako se cini necemo ni narednih 7 dana. Da sad ima sjemena, otisao bi uzeti sve grupu 300.

Snega ima na Samaru, Goču, Stolovima, Željinu, Juhor ne vidim. Sad vidim da je izvedrilo, noćas će biti mraza. Šta te tera da žuriš?
Jbg imam neke obaveze ali sam pogazio sebe, obicno pratim prognozu za duzi period ali nije bila bas sigurna, videcu, ovaj mraz ako ga bude nece napraviti problem, njive su mi na visini od stotinak metara tamo sigurno nece biti mraza jer je razlika 3-4 stepena tamo i kod mene u ravnici a i kukuruz tek treba da izadje, za sada nice podjednako brzo kao pre dve godine kada je bilo toplije, opet neznam sta pametno.Videcu za 10-20 dana, ponekad je nesto jace od mene, sve sam pripremio na vreme i lepo i bilo je neceg sto me je teralo ali prezivecu eventualni neuspeh nije prvi put,ja sa 7hektara mogu da podnesem jos jednu setvu ne valja za ove ljude koji imaju mnogo ali ipak mislim da ce da bude ok.
Nema snega kod nas, ni na juhoru danas je bilo 13C nije bilo preterano hladno da nije vetra nebi bilo problema.

Код мене сија сунце али јуче и данас сам стругао мраз са шоферке.Кише пало таман толико да не праши.

Evo sta kazu strucnjaci, jeste da je malo po engleski pa vi malo prevedite:

Newly Planted Corn​

One of the risks that newly planted corn faces is that of imbibitional chilling injury due to cold soil temperatures during the initial 24 to 36 hours after seeding when the kernels imbibe water and begin the germination process. In response to the imbibition of water, kernels naturally swell or expand. If the cell tissues of the kernel are too cold, they become less elastic and may rupture during the swelling process. Symptoms of imbibitional chilling injury include swollen kernels that fail to germinate or arrested growth of the radicle root and/or coleoptile following the start of germination. Instances of chilling injury following germination during the emergence process can also occur, often causing stunting or death of the seminal root system, deformed elongation of the mesocotyl (the so-called "corkscrew" symptom) and either delayed emergence or complete failure of emergence (i.e., leafing out underground).

Kolko saM se uplašio za posijano , sad bi potpiso da fali 30% .
Inače prošle godine na jednoj parceli , doduše zbog lošeg sjemena . tolko falilo , a odlučio da ne presijem da je na kraju u žetvi sklop bio samo 40000 biljaka. Dekalb neki grupe 600 , i da opet 10t suvog zrna po ha.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh