Kukuruz 2021

Da li mu i koliko smeta sto ce sad biti tako seme pod zemljom, klijalo ili ne, ovih par hladnih dana? Kontam bolje nego da je video svetlost

Hmm. Ja danas gledao na jednom mjestu gdje je klijao jos prije par dana . Klica , u stvari onaj gornji dio se malo podvija ne ide gore to mi se ne svidja.

Nemaju zato sto kod 95% poljoprivrednika ispod save i dunava poljoprivreda nije primarno zanimanje.Svi rade po firmama i uzgred obradjuju 3-5 hektara zemlje sto su nasledili od roditelja da im ne raste korov.Za te povrsine njemu se ne isplati da ulaze,nego radi sa onim sto vec ima.
Мале су то површине за нека улагања ,наследника и младих нема у пољопривреди .Исход је такав да оно што се и обрађује ради се како ко може и мора, све је ту врло јасно.

Негде ће ићи сад дал горе ил' доле ... ваљда ће сконтати ди већ треба :osmeh:

Kao sto rekoh, ko rano seje ima vremena i za presevanje. A bice tu presevanja...... Jos celu nedelju ispred najavljuju ili jutarnje minuse ili svega 1-2 stepena u plusu. U principu sve do 20-tok ne najavljuju neko extra lepo vreme...
Taj sto je klijao, pola nece da iznikne na povrsinu, a seme koje je nabubrilo u zemlji ima da se oslinavi i propadne od hladnoce.
(daj boze da gresim i nebude tako, ali na zalost mislim da ne gresim mnogo.......)

Kako stvari stoje ja u nedelju i ponedeljak sejem.Do ponedeljka su javil lepo vreme.I ovu kisu i sneg sto su najavili za sredu tj sutra,izgleda nista od toga.Posle od oduceg utorka vidim opet najave za kisu,taman da pokisne kad se poseje.

*musovac* tako sam i ja planirao,mozda krenem u subotu.A to sto imam posejano pre nedelju dana to cu obici u petak,bas me zanima oce li izaci.

Prognozu ni par dana unapred ne treba gledati a kamoli nedelju dana ili vise.I kod nas su za danas uvece,sreda ujutru najavljivali neku kisu ,to je bilo pre par dana kad sam gledao ,sad je to sve mizerija od padavina sto ce navodno biti,a sumnjam pored ovog jeb... prokletog vetra da ce ista pasti od kise.

Neće faliti onom koji je izuzetno kvalitetan, sa visokom energijom klijanja, itd. E sad, kakvo je seme koga zadesilo - videće se.

U kukuruzu su crvi čudo. Ne mislim toliko na one u zemlji i kasnije u klipu, koliko na one u našim guzicama. Tri se meseca sa mukom nabavljalo seme, tri dana ogrejalo, zasvrbeše crvi u guzici, ajde da se poseje...

Danas jedan hektar da ubijem, nisam uspeo da spremim vise kisa je pala vise u jednom delu, neverovatno ali mnogo vise na razdaljini od kilometar. Ova njiva mi je u selu gde zivim blizu puta pa sam tu resio da podelim tri hibrida9911, BC 582 i 525 to je priblizna fao grupa, seme je kvalitetno kod sva tri hibrida, gotovo indenticne frakcije.za setvu je idealno ali vetar duva ubi me nacisto tako odoh kuci a otac nek zavrsi.

Посејао сам и сам једну количину кукуруза 2.04.па ћемо видети шта ће бити.Сутра би почео са Сојом ако не завеје јаче.

Nazad
Vrh