Vezano za korišćenje tanjirače u proleće...
Ima tu svega. Evo kako je kod mene u selu i u okruženju:
(pod pojmom tanjirače misli se na lake nošene od 20/24 tanjira tipa Lemind i Olt)
U selu ima nešto više od 80 traktora, a 6 setvospremača. Prva dva setvospremača u selu kupili smo stric i ja. To je bilo čudjenje... Gde to može da uradi zemlju, tanjirača zemlju lepo iseče i usitni, to će samo da piše, itd... Posle prve sezone, još par njih kad je videlo kako zemlju pripremi setvospremač kupili su i oni. Prošlo je dosta godina od tad, neki su i dalje skeptični, neki vide da je bolji setvospremač ali i dalje rade sa tanjiračama. A činjenica je da je najvećem broju tih ljudi pola plate onoliko koliko košta neki polovan spremač od 2.2 m, mogu lako da ga kupe, ali...
E sad, šta je ono što je najveći problem.
Većina istanjira njivu dva prohoda na primer danas, a seje za 5 dana. Naravno, pre toga je već oranje toliko vetar izduvao, i onda možete misliti kakvo je stanje nakon tanjiranja i 5 dana. Zatim se poseje u takvu Saharu... Tanjirača uradi 10-12 cm, sve to bude suvo, sejalica poseje na 5-7 cm, nema tvrde posteljice, nema ujednačene dubine. Rezultat - priča kako su semena loša, kako nemaju klijavost, slabo nicanje, itd...
O zatvaranju brazde i da ne pišem. Prvi sam to u selu počeo da radim pre više od 10 godina, i za taj period da je to dobra agrotehnička mera i veoma značajna uvidela su još dvojica. Šta ja dalje da vam pričam...
A onda je vrhunac prskanje... 99% prskalica su od 440 lit. I dalje ima ljudi koji napune prskalicu punu kolika god da je njiva, sipaju hemiju, i teraju po njivi dok ne isteraju sve, iako je njiva na primer 50 ari. A uglavnom se koriste hormonci, a kukuruz već tera sedmi list...
Hibridi: 640 NS, ZP704, 677. Seje se na 30 do 36 cm. Prošla godina koja je bila fantastična prinos je bio u proseku 6 tona, kod nekih i manje.
Zašto 704? Pa to je proveren hibrid...
Kod mene na brdu na primer P9537 je dao 11.200 kg po hektaru sa 14%vlage, sejan na 22.5 cm.
I kao šlag na tortu da vam kažem komentar na moj prinos:
Jeste Darko imao preko vagona, ali njegovo zrno sitno i nekako bled kukuruz... Nije to dobro za svinje, pogotovo ne za prasad, slabo jedu. Nema zrna dok nije kao nokat.
itd...