Kukuruz 2021

Nemaju zato sto kod 95% poljoprivrednika ispod save i dunava poljoprivreda nije primarno zanimanje.Svi rade po firmama i uzgred obradjuju 3-5 hektara zemlje sto su nasledili od roditelja da im ne raste korov.Za te povrsine njemu se ne isplati da ulaze,nego radi sa onim sto vec ima.

Slazem se,nego pricam u globalu.Vecinja njih je i po sistemu nek rodi kako rodi samo da nije korov a u zakup nece da izdaju jel ih sramota. :)

Vezano za korišćenje tanjirače u proleće...

Ima tu svega. Evo kako je kod mene u selu i u okruženju:
(pod pojmom tanjirače misli se na lake nošene od 20/24 tanjira tipa Lemind i Olt)

U selu ima nešto više od 80 traktora, a 6 setvospremača. Prva dva setvospremača u selu kupili smo stric i ja. To je bilo čudjenje... Gde to može da uradi zemlju, tanjirača zemlju lepo iseče i usitni, to će samo da piše, itd... Posle prve sezone, još par njih kad je videlo kako zemlju pripremi setvospremač kupili su i oni. Prošlo je dosta godina od tad, neki su i dalje skeptični, neki vide da je bolji setvospremač ali i dalje rade sa tanjiračama. A činjenica je da je najvećem broju tih ljudi pola plate onoliko koliko košta neki polovan spremač od 2.2 m, mogu lako da ga kupe, ali...

E sad, šta je ono što je najveći problem.
Većina istanjira njivu dva prohoda na primer danas, a seje za 5 dana. Naravno, pre toga je već oranje toliko vetar izduvao, i onda možete misliti kakvo je stanje nakon tanjiranja i 5 dana. Zatim se poseje u takvu Saharu... Tanjirača uradi 10-12 cm, sve to bude suvo, sejalica poseje na 5-7 cm, nema tvrde posteljice, nema ujednačene dubine. Rezultat - priča kako su semena loša, kako nemaju klijavost, slabo nicanje, itd...

O zatvaranju brazde i da ne pišem. Prvi sam to u selu počeo da radim pre više od 10 godina, i za taj period da je to dobra agrotehnička mera i veoma značajna uvidela su još dvojica. Šta ja dalje da vam pričam...

A onda je vrhunac prskanje... 99% prskalica su od 440 lit. I dalje ima ljudi koji napune prskalicu punu kolika god da je njiva, sipaju hemiju, i teraju po njivi dok ne isteraju sve, iako je njiva na primer 50 ari. A uglavnom se koriste hormonci, a kukuruz već tera sedmi list...

Hibridi: 640 NS, ZP704, 677. Seje se na 30 do 36 cm. Prošla godina koja je bila fantastična prinos je bio u proseku 6 tona, kod nekih i manje.
Zašto 704? Pa to je proveren hibrid...

Kod mene na brdu na primer P9537 je dao 11.200 kg po hektaru sa 14%vlage, sejan na 22.5 cm.

I kao šlag na tortu da vam kažem komentar na moj prinos:

Jeste Darko imao preko vagona, ali njegovo zrno sitno i nekako bled kukuruz... Nije to dobro za svinje, pogotovo ne za prasad, slabo jedu. Nema zrna dok nije kao nokat.

itd...
Ovo za prskanje je hit😁 pa neka neko objasni tim ljudima kako to funkcionise da ne dupliraju prskanje. Nije tesko izracunati koliko treba vode i hemije, nisam cuo ovde kod nas da neko tako radi nikad....

Najjaci je izgovor da svinje nece da jedu, nisam video svinju da nece kukuruz.Ionako se melje u koncentrat ne klopa celo zrno.

E sad se setih imam komsije kolji daju svinjama celo zrno kukuruza, psenice jecma.Da ne arce struju. :D

Sem ako je neka sa 3 sise 🤣. Tako i ja kada sam rekao ovom da hoću da sejem na 22.5cm. Jedva je nastelovao. Nikada ispod 25 nije sejao. Jer prinos je dugački klip. Tuga. Kod nas ljudi samo znaju za tanjiracu. Cale je koristi samo ako imaju razori da ih zatanjira.
Kada smo bacali mešano djubre u jesen, kaže jedan :"aaa radiš kao vojvodjani",jer se ovde i dalje baca mešavina pred prolećno spremanje... Itd itd..

Sve na mestu rečeno. Ja sam nov u poljoprivredi i radim kako pročitam od vas ali i kako imam mogućnosti.
Komentar u okolini je bio
-“Juče si se okopilio i ti ćeš sad da bacaš u jesen mešavinu (npk16) a nećeš u setvu ko normalan svet ovde. A to što se glupiraš pa planiraš setvu na 22cm, he, će vidiš koliki će kukuruz da ti bude...”
-“Možda je klas manji ali je prinos veći.”
-“Samo ti veruj tome što pročitaš pa ćeš da vidiš šta ćeš da imaš”

I zašto ondada ulazim dublje u raspravu...
Što se mašina tiče, ovde su manje parcele i teža je zemlja.
Ne radim od sile ni od sramote (da ne uhvati parlog) nego zato što se trudim da tih 5 tovljenika, 15 ovaca i 20 kokošaka dobiju hranu koju sam saam proizveo, pa da se ja hranim koliko-toliko zdravo.
Možda je vama koji od poljoprivrede živite ovo nelogično, ali vi to radite na višem nivou od nas kojima to nije primarno. I ja jesam zahvalan za sve savete koje besplatno delite. Ali stvarno jesam!

Najjaci je izgovor da svinje nece da jedu, nisam video svinju da nece kukuruz.Ionako se melje u koncentrat ne klopa celo zrno.

E sad se setih imam komsije kolji daju svinjama celo zrno kukuruza, psenice jecma.Da ne arce struju. :D
Pa ima fora kao bolje jedu ns i zp, nego dkc i pionir tako sam cuo. Moje svinje jedu dkc i pionir godinama i uvek budu dobre svinje. Dolazilo mi par ljudi da kupe kukuruz na par dzakova nece na silos jer im "smrdi" na deratizaciju kazu me nece svinje da ga jedu😁

Ima jedne godine nisu htele da jedu kod mene kws, a i kod drugih je tako bilo, pricali mi

Evo jednog mog zapažanja od ove godine. Strnjiku sam uzorao plitko u leto i ostavio. Jesenas sam je istanjrao (20 tanjira) i pustio da nikne trava. Kad je sve izašlo poprskao totalom( 5l/ha) i lepo sve izgorelo. Kasno jesenas (decembar - jer sam se bio povredio) preorao duboko 20-25cm kako gde. E tada sam mislio da to pređem tanjiračom (kao što ovde mnogi rade - zatvaranje vlage) ali sam slike poslao našem drugu Darko Dren i on me posavetovao da ništa ne diram i ne tanjiram jer će sve to zima da uradi. Poslušao ga i ostavio i pre jedno mesec dana sam namerno čekao da se malo više prosuši i naterao setvospremač. Njiva je ispala ravna i ima dosta sitne zemlje. Skoro pa ne treba da se ništa više radi može odmah sejanje. Ali pošto ću da rasturim ureu pre sejanja onda ću ići ili spremačem ili lakom trokrilnom drljačom. Međutim moje zapažanje je da ipak treba uraditi u zimu tanjiračom, jer ona koliko-toliko iseče zemlju i malo poravna razore i slogove. A onda na proleće uraditi setvospremačem, jer može da bude snežno ili kišovito februar-mart pa ne može da se uradi dobro spremačem. Ovako bar je malo isečeno i usitnjeno i to će neki mraz još više da usitni. Možda grešim ali sam tako ja razmišljao. Hvala Darku u svakom slučaju. I još nešto da napomenem sve ovo je rađeno sa 539 tako da se može (možda malo teže) ali se stigne i lepo uradi pa se može i očekivati dobar prinos. Ipak terba poslušati šta naši drugari u Vojvodini i neki ispod Save i Dunava već godina rade i imaju uspeha. Pa nisu oni ludi što tako rade na 10-tine i 100-tine ha a mi sa malim površinama pametni. Malo sam se više raspisao ali moralo je. Izvinjavam se.

Meni je problem zatvaranje brazde na nekim peskovitim delovima gde ima nagiba erozija tla cim udari malo bolja kisa nosi sitnu zemlju i pravi kanale po njivi.

Ja sam tanjirao sve za kukuruz pre dva meseca onako na grubo, to je najbolja stvar za nase zemljiste sto ranije iseci i zatvoriti neravnine onda uhvati mraz, pa sam bacio vestak i prosao sa drljacom jednom, ostalo je da pred setvu prodjem dva puta, ono sto sam posejao ispalo je odlicno.Danas cu da odradim dva hektara drljacom isto ce biti fantasticno, svarseno za ovakvu zemlju i sutra nastavljam setvu.Kada bih imao veliki traktor i dobar setvospremac radio bi njime ali na vreme.Nasa zemlja nije najbolja da se sprema pred setvu, mislim da svako zna kako je najbolje za svoje parcele ima mesta gde mozes posle oranja odmah da spremis i posejes ali kod mene priprema traje od Januara ako vreme dozvoli i onda mi je lakse sve.Kukurz sejan 31, poceo da klija po malo taman dok prodju ova dva mraza koja nece skoditi ispod zemlje.
Evo sada radimo jedan prohod preko i pose jedan po duzine i to je to, za setvu je idelano.

Poslednja izmena:
Setva od 30.03.

0bcb441c14c8667cbeb9b8daaf38dd0f.jpg

95aa7497c8a54ae847e143016d77e540.jpg

Danasnji obilazak.

65f3f50d5873ac67ab328a098ef66b0b.jpg

6b66bbcf94f4c86fe6627c1cb4717ede.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh