Kukuruz 2021

Tek počeo i uradio 2 kj dkc 5068 predusev kukuruz vlaga preko 17% a prinos negde oko 8200kg ukupno a za naplatu na ta dva jutra ukupno nešto manje od 7400kg.
Znači nešto manje od 3700kg po kj. Sada i nikad više ne sejem kukuruz na kukuruz.

Kakvo je stanje bilo kod vas članova po pitanju kukuruznog plamenca?Kod nas je razvalio kukuruz, svaki je iznad klipa bio slomljen i truo.

Ima i plamena I dijabrotike, I gareži.. Ma ima svega samo nema kuruza..
Elem, ono đubre od kukuruza što sam juče skidao dao 2700kg po kj.. Moram priznati da sam se iznenadio, ne znam gde je mile sa kombajnom našao tolike kuruze, osim ako nije uleteo u komšijsku njivu a da ja nisam video..

Kod mene bolji onaj pionir od 3000din(0865) nego p9911. Dal mu ne odgovara zemlja, podnevlje, ne znam. Ista agrotehnika, isti predusev.
Ne znam kako ti se ranije pokazao ali to ti je sad zbog fao grupe. Imam slicno iskustvo, parcela 4ha predusev psenica sejao 9911 i namenski poneo od prosle godine sto mi ostalo mesano 0725 i 0412. Dodao za zadnjih 30a i tu bio daleko bolji kukuruz nakon onih kisa u julu na oko a i po bunkeru. 9911 vec zavrsio oplodnju a ovi nisu i razlika je bila evidentna. Generalno vecina koja je sejala ovde kasnije fao grupe pocetkom maja je prosla za nijansu bolje.

Pukao top juce zavrsena zetva kukuruza.
Hibrid Pinki ultra, setva 10 april, setva na tanjiranje do 10ak cm predusev psenica. Prinos 5330kg plativog kukuruza po hektaru.
Bez osnivnog vestaka samo sa 2kg ana po aru u setvi.
63425981ba228fb5f03084cc5d66333c.jpg
1c86227e5fc4cbba78f412521a4dff17.jpg

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Ne znam kako ti se ranije pokazao ali to ti je sad zbog fao grupe. Imam slicno iskustvo, parcela 4ha predusev psenica sejao 9911 i namenski poneo od prosle godine sto mi ostalo mesano 0725 i 0412. Dodao za zadnjih 30a i tu bio daleko bolji kukuruz nakon onih kisa u julu na oko a i po bunkeru. 9911 vec zavrsio oplodnju a ovi nisu i razlika je bila evidentna. Generalno vecina koja je sejala ovde kasnije fao grupe pocetkom maja je prosla za nijansu bolje.
U pravu si, fao grupa je ove godine uticala na prinos, pa su mnogi kvalitetni hibridi podbacili.Kod mene su najbolje izgurali Fao 600 zbog one poslednje kise, da je bila moguca setva ranog hibrida u maju bilo bi i to ok ali jednistavno nikada nismo imali ceo maj bez kise i nesto sto sam posejao krajem aprila, nije uopste niklo.Ds sam znao sejao bih fao 700 sve pa kada stigne, nije vazno.

Kakvo je stanje bilo kod vas članova po pitanju kukuruznog plamenca?Kod nas je razvalio kukuruz, svaki je iznad klipa bio slomljen i truo.
Sta li ce biti sa kukuruzima ostecenim plamencem nakon ovih vjetrova sto najavljuju , u banatu pogotovo ? Zato ja ne kalkulisem sa vlagom kad vidim kako se lomi kukuruz . Bolje platiti susenje malo vise al je na sigurnom

Kukuruzi koje je oštetio plamenac su polomljeni od klipa nagore.
Pre sat vremena smo završili kukuruz,duva košava kao na velikom motoru.
Prosek sa dva DKC (4717 i 5068 )hibrida je 4200 kg/kj plativog.

Kod mene je DKC 5068 bio haos, ja ne znam jel i jedan ostao sa stabljikom iznad klipa, a neki slabiji i jadni su celi legli.
Prijatno me je iznenadio ... Ko se seća što sam početkom jula kačio slike bio se 60% osušio maltene bez metlice i klipa i onda udari ona velika kiša u par navrata on se povratio iz mrtvih i onako jadan i niži od mene istera klipove i skinuli ga preksinoć.
Obzirom da sam računao da će pod tarup sve bez roda ispade ekstra, prosek nešto manji od 3700 kg/kj sa vlagom 14,5.

Nemora da znaci , ima i kad se lome nanize pa klip ide na zemlju
Imali smo mnogo biljaka oštećenih ali retko koja da je ispod klipa .Ne samo na našim kukuruzima ,nego i ostale koje sam video .
Još malo o prinosu .Jedan deo atara ,koji je oko 10 jula dobio neku kišu,od 20-40 litara, ima dobre prinose.Neke parcele daju 5,5t/kj a neke i više ,plativog kukuruza.

Исто као о код тебе....развалио га момачки, код декалба, али изнад клипа сва срећа...пионир много мање захватио он...

Imali smo mnogo biljaka oštećenih ali retko koja da je ispod klipa .Ne samo na našim kukuruzima ,nego i ostale koje sam video .
Баш тако. Ако је од пламенца (или што је такав хибрид, па још на ову годину и што овде зна да дува ветруштина), онда је стабљика сломљена на пар чланака изнад клипа.

Ал' оно, како данас дува, да се не изненадим кад одем до њиве...

Да ме убијеш, ако то не може да буде и до хибрида. Пре десетак или више година сам поред свог кукуруза имао кукуруз на њиви коју је неко узео у аренду и тада први пут видео како то може да буде драстично - мој кукуруз је сазрео без ломљења стабљике, док је та њива непосредно поред читава била униформна са стабљикама заломљеним изнад клипа. Гледаш и не можеш да верујеш и не налазиш разлог за то.

Nazad
Vrh