Kukuruz 2021

Немој сад' и ти додатно да збуњујеш Мому. Он каже да принос расте (а не расте јер се „закуцао“ на кецу после извесне мере), а ти кажеш да принос расте до неке мере а потом пада (а не пада јер се „закуцао“ на кецу...како онда пада?).
Доста си му урнебеса већ направио са шунком:)

ПС

grain yield= принос зрна
root mass = маса корена

Како си дошао до овог закључка?
Pa evo vidis sta kaze pidikanac . Zato sam i napisao da prinos raste sa povecanjem azota i ne pada u jednom momentu , a sve je u konteksu predjasnjih postova mojih ,cocijevih ,... i tome bice jos diskusije jer je zanimljivo .
Pitas sarkasticno pa da pojasnim tebi i barbuli, ne kako sam dosao do tog zakljucka sa grafikona , nego zbog cega sam to napisao.

Mozemo smatrati da raste a ne da se zakucao , zbog toga sam napisao obratite paznju na kolicinu N .
Te kolicine od vrha pa desno ovde niko ne primjenjuje pa je za nas kraj grafikona blize sredini. Eto

Какве везе сада има BARBULA или сарказам?

То је графикон и имаш показатеље које си погрешно протумачио. Шта мени имаш да објашњаваш, мени је графикон јасан и питам тебе шта видиш на графикону...одговориш једноставно, а не да конструишеш неке форме саопштења о „контекстима“...

Иначе реч је о контексту и графикон то и показује (само што то не видиш).

Какве везе сада има BARBULA или сарказам?

То је графикон и имаш показатеље које си погрешно протумачио. Шта мени имаш да објашњаваш, мени је графикон јасан и питам тебе шта видиш на графикону...одговориш једноставно, а не да конструишеш неке форме саопштења о „контекстима“...

Иначе реч је о контексту и графикон то и показује (само што то не видиш).
Mislio sam da sarkasticno pitas , sad vidim da nisi. Za nas je kraj grafikona tu na 200kg N zato kazem da raste . Jel se slazes barbula ?

Е, то Момо је већ боље и то је у контексту ранијих расправа (мислим близу си).
А онда смањи једну своју безвезну поруку (и овако си их назидао скоро двајес' иљада :) ). Написао си у виду тврдње:
Ovde se na grafikonu sa povecanjem azota povecava prinos.
Графикон то не показује, него имаш пораст приноса до неких (отприлике 170 кг азота), а после џаба кречиш: нема пораста него принос стоји на јединици (односно на просеку или приносу контролне групе – не знам како су радили, али то није тема него графикон). Онда ми није јасно како си закључио да принос расте са „повећањем азота“.
Fali samo vlaznost i temperature. Nije ta kolicina N ravna linija.
Наравно да графикони представљају неке средње вредности и „идеализовану слику“. Влажност и температура би могле да се „покажу“ када видиш да са претераном количином азота имаш слабије развијен корен и када засуши, не може допрети до неких дубљих слојева и наћи преко потребну влагу. И то се види на графикону...

Koliko vidim na ovom grafikonu ako se da jača urea od optimalne korenova masa slabi. U suši to definitivno ima uticaj na oskrbljivanje vodom iz zemljišta. Znači da dolazi do bržeg sušenja stabljike.

Popodne izašao da probam vršidbu i stanje sledeće, kws smaragd kod koperanata jedna njiva 1kj vlaga 14,7% i navršeno 4120kg a jusa 3843kg i druga njiva 2kj vlaga 15,5% a navršeno 8820kg (u zmajevku 485 stalo nekako) i jusa 8215kg, ista agrotehnika na obe parcele.

Prica je krenula o tome dali na susi vise azota znaci manji rod, to je zanimljivo i korisno svima . Coci je postavio tekst koji govori da je tako , ali uz postovanje nekako mi tesko jos uvjek da progutam jer imam drugacija iskustva . Neznam cija su to i kako uradjena istrazivanja nije naveo . Rovio sam i ja pa nisam jos nasao . Mozda je i tacno .
Evo kod mene se i ove godine pokazalo suprotno. P i K dajem bas malo , ali azota obilno , oko 270 do 300kg uree po ha i ove godine sam zadovoljan sa prinosom na ovakoj susi. Mozda je razlog sto ureu dajem u prihrani kasnije a ne predsjetveno?

Ja sam vec pisao da imam parcela sa vise uree,manje i bez uree.Najgori na oko je kukuruz na sojistu i bacena urea a tu sam ocekivao najvise.Tu cak imam oborenog dosta od vetra negde pocetkom avgusta,kukuruz na kukuruz malo bolje izgleda a njiva gde nisam bacio vestak uopste izgleda najbolja,tu kukuruz uopste nije podgoreo.Nista necu znati dok ne skinem sve.Ovo je sve od oka

Zavrseno je sa kukuruzom za ovu godinu kod mene.

Prvog sam kosio DKC 5075 24,9 sa vlagom 15% i prinosom 4-4,5t po k.j
sledeci je bio DKC 4670 kosen 27,09 sa vlagom 14,5% i prinosom 3-3,5t po k,j
i poslednji i najgori DKC 5182 29,09 sa vlagom 15% i 2,5-3t po k.j (vazdusnom liniom se nalazio 500m do 5075m 5075 bio na lucerki staroj 6 godina a 5182 na strnjistu)
Ovde godine zavrseno sa prosekom oko 3,5t po k.j. sto je za 50% manje u odnosu na normalne godine. Ali dobro je kako je moglo biti,bice za kucne potrebe i nesto malo da se proda.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh